Tarımda En Yeni Teknoloji Devri

Naïo markasının çıkardığı ve Dino adını verdiği yabani ot ayıklama robotu, marul ve sebzeler arasındaki yabani otları yolarak, çiftçiye zaman kazandırıyor. Bununla birlikte yakın zamanda kamera kontrollü olarak sıralı olarak da çalışacak. Bu teknolojiyi ve yenilikleri size yazımızda sunuyoruz

Naïo’nun robotu Dino, bugüne kadar yapılan ayıklayıcı tarım aletleri sunumunun her birinde yer almıştır. Fransız start-up şirketi, Dino’yu sebze yetiştirmek için tasarladı. Elektrikle çalışan ve 60 derece döndürülebilen dört tekerlek üzerinde, GNSS ve RTK (Real Time Kinetic) ile marul veya sebze sıraları arasında rahatlıkla yolunu buluyor.

Kolay kayıt sistemi

Yataklardan geçen kesin rota önceden belirlenmeli. Rotaların planlaması Naïo veya satış ortakları BayWa veya çevre dostu tarım teknolojisi K.U.L.T Kress şirketi tarafından yapılır. İdeal olarak, sebze yetiştiricisi ekim veya dikim sırasında Naïo’nun RTK-GNSS alıcısı ile sıraların konumlarını kaydeder.

Dino’nun alıcısı manyetik bir tabanla donatılabildiği ve bu nedenle ekim veya dikim makinesine kolayca aktarılabildiği için kayıt yapmak kolayca mümkün. Naïo’ya göre, bir traktörün kendi RTK direksiyon sistemiyle yapılan iz kaydı, robotla otonom doğrama için yeterince doğru olmuyor çünkü alıcı, ekim ünitesine mümkün olduğunca yakın olmalı.

Tohum sırası kaydedilirken, çiftçi, akıllı telefonunu Naïo Maps uygulamasıyla bir ekran olarak kullanabilir. Uygulama WiFi üzerinden alıcıya bağlanır ve rota planlaması ve veri yedeklemesi için kaydedilen verileri Naïo’nun bulutuna gönderir. Uygulama ayrıca GNSS alımının kalitesini ve pillerin şarj durumunu da gösterir. Rota belirlendikten sonra, robotun ayıklama işlemi için uzaktan kumanda ile manuel olarak başlangıç ​​noktasına sürülmesi gerekir. Başlangıç noktasına vardığında, çiftçi otomatiği çalıştırabilir.

Sekiz saat boyunca ayıklama 

Lityum demir fosfat (LiFePO4) piller tamamen şarj edilmişse, şarj yaklaşık sekiz saatlik ayıklama çalışması için yeterli gelir. Ardından Dino, şarj için en yakın 220 V sokete manuel olarak yönlendirilmeli. 400 Ah kapasiteli pillerin şarj edilmesi altı ila sekiz saat sürer. Dino henüz kendi güç kaynağı için bir fotovoltaik modülle donatılmamış, bu sebeple robot şu anda günün her saatinde çalıştırılamaz.

Yeni nesil Dino’nun pilleri, örneğin şarj durumuyla ilgili bilgilerin çağrılabilmesi için bir pil yönetim sistemi ile donatılmış. Ayrıca Fransız pil üreticisi E4V’nin pilleri, eski tip Dino’larda kullanılanlardan daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip. Hem daha küçükler hem de daha önce yan tarafa takılan ek pil kutularına atık ihtiyaç duyulmuyor.

Ayrıca Naïo, Dino üzerinde daha fazla optimizasyon yapmış. En önemlisi: 2021 model yılından bu yana, Dino artık sıralı da ayıklama yapabiliyor.

Yeni kamera sistemi 

Bunun için alet taşıyıcı üzerine elektrikle çalışan döner aletler monte edilir. Kamera kontrollü hilal şeklindeki bıçaklar, marul veya lahana bitkilerinin başları arasında döner. Şimdiye kadar, Naïo, marul sıralarını algılayan ve alet taşıyıcıyı yana saptırmak için kayan bir çerçeve kullanan, kendi bünyesinde geliştirilen bir kamera sistemi kullandı. Ancak Naïo bu sezondan beri İngiliz görüntü işlemeli Tillett & Hague (thtechnology.co.uk)  kamera sistemini kullanıyor. Sistem sadece sıraları değil, ekim desenini de tanır. Ancak o zaman marul ve sebze mahsullerinin arasında sıra sıra kayıpsız çalışmak mümkündür.

Naio’dan edindiğimiz bilgilere göre Dino, pırasa, soğan, brokoli, karnabahar, marul, maydanoz, kereviz, pancar ve fesleğen gibi çeşitli mahsullerde yeni döner doğrama bıçakları ve yeni kamera sistemi ile çalışıyor.

Daha iyi sinyal ile verimlilik

Buna ek olarak, Naïo, Dino’nun alet taşıyıcısını, daha fazla ve daha ağır aleti hızla kaldırabilmek için yeniden tasarladı. Önceki 4 500 N yerine, yeni Dino’nun kaldırma motoru artık 6 800 N kaldırma kuvvetiyle kaldırabilir. Ve alet taşıyıcının kollarında daha az aşınma ve yıpranma olması için bilyalı rulmanlar bulunur. Arazi hareketliliğini, özellikle dönüşlerde geliştirmek için, tekerleklerdeki 650 watt’lık tahrik motorları artık daha fazla torka sahip. Ayrıca, ek olarak takılan bir pusula modülü, yön değişikliklerini kaydeder. Sonuç olarak, Dino artık izi daha da hızlı bulabilmeli ve hafif yan eğimde hassas bir şekilde kesebilmelidir. Üreticiye göre Dino, yükleme sırasında 15 dereceye kadar eğimli rampaları tırmanabilir. 2021 sezonunun başından beri GPS ve Glonass’a ek olarak Galileo uydularından da sinyal alan GNSS alıcısı, daha da iyi sinyal kullanılabilirliği sağlıyor. Uydu sinyali kaybolursa veya RTK düzeltme hizmetiyle bağlantı kesilirse robot otonom çalışmasını durdurur. Şimdiye kadar böyle olduğunda çiftçi, robotun bulunduğu yere gidip, terminalde otonom çalışmayı yeniden etkinleştirmek zorundaydı. Ama artık bu sistem değişti: Sinyal kaybolursa makine duraklıyor ve sinyal tekrar kullanılabilir duruma gelir gelmez çalışmaya devam ediyor.

Geleceğe hazırlık

Maksimum 4 km / s hareket hızı ve 2 m’den fazla olmayan çalışma genişliği ile Dino robotu günde sadece 5 hektara kadar bir alanı işleyebilir. Alan kapsama alanı da pil kapasitesi ile sınırlı. Dino ayıklama robotunun kullanım alanı şu anda marul ve sebze gibi özel ürünlerle sınırlı.

Öte yandan, robotun çalışması için 24 saat enerji temini sağlanırsa Dino, şeker pancarı veya mısır gibi diğer sıra mahsullerde de yabani ot kontrolü için kullanılabilir. Naïo, BayWa ile birlikte bunun üzerinde çalışıyor, böylece iki ila üç yıl içinde Dino, örneğin şeker pancarı veya mısırda, ekilebilir tarımda da görülebilir. Ayrıca robot platformu, hassas, seçici nokta püskürtme için ekim ünitesi veya püskürtme çubuğu gibi doğrama aletlerinden başka iş ekipmanlarını da taşıyabilir. Akıllı bir kamera sistemiyle donatılan robot, stanttan geçerken her bir bitkinin gelişim aşamasının yanı sıra beslenme ve sağlık durumunu da tanır hale gelebilir. Ama dediğimiz gibi, bu gelişmeler için zaman gerekiyor.

Dikkatimizi çeken diğer hususlar:

  •  Lidar 2D lazer tarayıcı veya Dino basınca duyarlı düğmeleri bir engel algılarsa, robot hemen durur, sistem çiftçiye SMS ile bilgi verir. Bu durumda çiftçi, yalnızca sahada  otonom ayıklama işlemini yeniden başlatabilir.
  •  Manüel modda, uzaktan kumanda kullanılarak çeşitli sürüş modları uygulanabilir: düz ileri ve çapraz sürüşün yanı sıra yerinde dönüş.
  •  Buun kısa olabilir. Yataktan çıkmak, dönmek ve bir sonraki yatağa geri dönmek için Dino’nun sürülmemiş arazide sadece 4 m’lik alana ihtiyacı var.
  •  Dinozorun iz genişliği, yaklaşık yarım günlük çalışma ile sınırlı bir ölçüde değiştirilebilir, örn. B. 2,00 ila 1,80 veya 2,05 m veya 1,80 ila 1,60 veya 1,85 m.
  •  Bir kamera sistemi, kayar çerçeve ve aktif olarak dönen dört çapalama aleti ile tam olarak donatıldığında, Dino’nun maliyeti yaklaşık 140.000 Euro’dur (fiyatlara KDV dahil değil). Aletsiz ve kamera sistemi olmayan RTK tarafından yönlendirilen robot platformu 100.000 Euro’ya satın alınabilir. (Metin içerisinde geçen rakamların tamamı Avrupa birim fiyatıdır.)
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap