Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs (Covid19) gıda üretimi açısından oldukça stratejik bir zamanda yayılım göstermeye başladı. Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında gelen tarım sektörü çalışanları çiftçilere, ekim dikim ve sulamanın başladığı bu kritik günlerde çeşitli destekler sağlanıyor. Hakan Turan konuyla ilgili şunları söyledi; “ürünleriyle insanların yeterli ve dengeli beslenmesine katkı sunan çiftçimizin döktüğü alın teri, ülke olarak yaşadığımız bu zorlu günlerde her zamankinden değerli. Çiftçimizin ülke ekonomisine sağladığı katkı, gösterdiği fedakarlık sürdürülebilirlik adına büyük önem taşıyor. Biz de SALKONDER olarak çiftçilerimizin özverili çalışmalarına destek olmaya her zamankinden de fazla mesai harcıyoruz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve Bakanlığın bu konuda son derece hassas bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Turan diğer çalışmaları da şöyle sıraladı;
Ürün satış durumu – Yaşanan gelişmeler sonrası hem yurt içi satışlar, hem de ihracat miktarlarında artışlar oluştu. Sezona tüm şirketler minimum stokla gireceği için eksilen ürün stoklarının yerine konulabilmesi ve 2021 sezonuna kadar yetecek ürünlerin üretilip, tarımsal ürünlerin takvime uygun bir şekilde ekilmesi sürdürülebilir bir tarım için elzem. Dernek olarak tüm çabamız bunun sağlanması ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmesi içindir.
Çiftçiye destek kesintisiz devam ediyor – Çiftçilerimizin tarımsal girdisi olan fide, gübre ve sulama hortumları için bağlantılarımızı yaptık. Ege bölgesinde çiftçimize gübre dağıtımı tamamlandı, fide dağıtımının 75%’i teslim edildi. Bakiye 25%’lik fide teslimatları da devam ediyor. Mustafakemalpaşa ve Karacabey bölgesi için de gübre ve damla sulama malzemesi dağıtımları tamamlandı, fide yetiştirme için tohum ekimleri gerçekleştirildi, 25 Nisan gibi domates fide dikimiyle beraber fide tedariğine başlayacağız.
Mevsimlik tarım işçileri için tedbirleri – Mevsimlik tarım işçisi tedariği ve işçi transferleri için Tarım ve Orman Bakanlığımızın önderliğinde gerekli genelgeler yayınlandı. Bu sayede tarım için çok gerekli olan mevsimlik tarım işçisi tedariğinde de herhangi bir aksama beklemiyoruz.
Fabrikalar hazır – Her yıl olduğu gibi bu yıl da fabrikalarımızda kışlık bakım faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Tüm teknik altyapı hazırlıklarımızı programınına uygun olarak yürütüyoruz, fabrikalarımız üretim için hazır. Bu yıl hedefimiz 2,5 milyon ton domates rekoltesine ulaşmak ve bu rekolteyi mevsiminde işleyerek hem ihracat hem iç piyasa talebine karşılık vermektir.
Salgına karşı tedbirler – Salgının başlangıcından itibaren çalışanlarımızı Covid-19 ‘dan korumak ve üretimlerimizin aksaksız sürdürülebilmesi için çok ciddi tedbirler aldık. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı’nın tamim ve genelgelerine uyum sağlamak için tüm aksiyonları alıyoruz. Bu amaçla işçi taşıma servis dolulukları yarıya indirildi, işletme girişlerinde tüm personelin ateş ölçümleri yapılıyor, soyunma odaları ve yemekhanelerde sosyal mesafeyi koruyacak tüm tedbirler hayata geçirildi. Bu tedbirler sadece bizde değil, aynı zamanda bize yardımcı malzeme ve ambalaj malzemesi tedarik eden tüm tedarikçilerimizde de uygulamaya alındı.
Hasat edilecek hammadde alım garantisi – Sanayiciler olarak ekimi yapılan hammadde olarak sanayi tipi domatesi işletmelerimize alarak üretimlerimizde kullanmayı garanti ediyoruz. Her zaman olduğu gibi bu zor dönemde de çiftçi ve sanayici iş birliğine daha da önem vereceğimizin sözünü veriyoruz.