Gelişen ve değişen tarımsal üretimde makineleşmenin hızla artması, tarıma yönelik teşvikler, tarımın stratejik bir ürün haline gelmesi ve eğitim düzeyinin yükselmesi kadınları tarımsal örgütlenmeye yöneltti.
Tarımsal üretimi arttırmanın, kaliteli ürün elde etmenin ve kırsal alanda kalkınmayı gerçekleştirmenin en önemli yollarından birinin üreticilerin örgütlenmesi olduğunu belirten Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, yapılan çalışmalar sonunda 77 bin 829 kadının Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olduğunu söyledi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Gelişen ve değişen tarımsal üretimde, makineleşmenin hızla artması, tarıma yönelik teşvikler, tarımın stratejik bir ürün haline gelmesi ve eğitim düzeyinin yükselmesinin kadınları tarımsal örgütlenmeye yönelttiğini belirtti.
Genel Müdür Abdullah Kutlu, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda makineli tarımın, üretimin her aşamasında kendisini gösterdiğini belirterek; “Makineli tarımla işçilik çok kolaylaştı. Eskiden kazmayla, çapayla yapılan ekimler artık makine ile yapılıyor. Kadınlarımız akşama kadar çapa sallamıyor. Bu işleri artık makineler yapıyor. Bu nedenle tarımsal üretim biçimi değişti. İnsan gücü yerine makineler görev yapıyor. Makineleşen tarım kadınlarımız için de cazip hale gelmeye başladı. Artık kadınlarımız traktör başta olmak üzere her türlü tarımsal makine ve ekipmanları başarıyla kullanıyorlar” dedi.
Tarımsal üretimi arttırmanın, kaliteli ürün elde etmenin, tarım ile uğraşanların yaşam düzeylerini yükseltmenin ve kırsal alanda kalkınmanın gerçekleştirilmesinin en önemli yollarından birinin üreticilerin iyi ve etkili bir biçimde örgütlenmesi olduğunu ifade eden Genel Müdür Kutlu şunları söyledi:
“İstihdamındaki azalışa rağmen tarım, kadınların hala en çok istihdam edildiği sektör olma özelliği sürdürmektedir. Kadınların kırsalda işgücüne katılım oranı kente göre daha yüksektir. Türkiye İstatistik Kurumu 2013 Haziran ayı Hane Halkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre; toplam istihdamın %24,6’sı tarımda yer alırken, tarımla uğraşan kadınların oranı erkeklerden 2 kat fazla olmasına rağmen, örgütlü kadın sayısı çok azdır.
Burada örgütlenme büyük önem arz etmektedir. Yani karar alma süreçlerine katılım, yönetici konumda olma, eğitim imkanlarından faydalanma, desteklerden daha fazla yararlanarak bilinçli bir tarım için kadınlarımızın da Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olmaları büyük önem arz etmektedir.”
Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin son yıllarda Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu vurgulayan Genel Müdür Kutlu, “Çiftçilerin her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını zamanında, kaliteli ve uygun şartlarda karşılıyoruz. Ayrıca 1600 ziraat mühendisimizle de onlara danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonunda 77 bin 829 kadınımız Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olmuştur. Bu kadın çiftçilerimiz her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını Tarım Kredi Kooperatiflerinden karşılamaktadır. Ortak olmayan kadın çiftçilerimizi de Tarım Kredi Kooperatiflerinin sunduğu hizmetlerden yararlanmak için Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olamaya davet ediyorum” diye konuştu.