Çiftlikteki Küçük Çocukların Büyük Sorumlulukları

Geçtiğimiz iki sayıda sizlerle çiftlikte çocukların özellikle makine ilişkilerinden başlamak üzere güvenli bir ortamda büyümeleri ve bu konuda ebeveynlerin bilmesi gerekenleri sizlerle paylaşmıştık

Ve…

“Sekiz yaşın altındaki çocukların kurallara uyacaklarına veya iyi yargılarda bulunacaklarına itimat edilmemelidir” demiştik.

Yaşlarının karakteristik özelliklerini ortaya koymuş ve karşı karşıya oldukları çiftlik tehlikelerini açıklamıştık.

Bu sayıda da yaş guruplarına göre hangi kuralların konulması, çocukların hangisine uyup uymayacağı ve ebeveynlerin nasıl bir gözetimde bulunmaları gerektiğini bir tablo halinde bilgilerinize sunuyorum.

Uygun kurallar Gözetim
Bebekler (3-12 aylık)Kuralları anlayamaz  Oyun alanındayken, yüksek bir iskemle üzerindeyken veya karyolasında uyurken birkaç dakikalığına da olsa asla yalnız bırakmayın. Merdivenlere ve parmaklıklara korumalar koyun; dolaplara, çekmecelere emniyet sürgüleri takın; prizlere koruyucu kapaklar takın; kordonları sağlama alın

Bir araçla seyahat halindeyken veya iş yaparken bebeği kucak veya sırt askısında taşımaktan kaçının

 

Yürüme Çağındakiler

(12-24 aylık)Kuralları anlayamaz

 Her zaman yakından takip edin. Karyolasında uyurken bile asla evde tek başına bırakmayın

Merdivenlere ve parmaklıklara korumalar koyun; dolaplara, çekmecelere emniyet sürgüleri takın; prizlere koruyucu kapaklar koyun; kordonları sağlama alın

Yürüme çağındaki çocukları iş yaparken kucak veya sırt askısında taşımaktan kaçının

Yürüme çağındaki çocukları çalışan makinelerin yakınına asla getirmeyin

 

Daha Büyük Yürüme Çağındakiler (2-3 yaş)Kurallar getirin, işaretler koyun, ancak yedi yaşından küçük çocukların bunları hatırlayacaklarına veya dikkate alacaklarına güvenmeyin. Başlangıç olarak iyi kurallar şunlardır:

Tehlike işareti olan kapıyı açma

“Cıs Amca” etiketi olan şeye dokunma

Büyüklerin vermediği bir şeyi yeme veya içme

 

 Her zaman yakından takip edin. Birkaç dakikalığına bile olsa asla evde yalnız bırakmayın

Merdivenlere ve parmaklıklara korumalar koyun; dolaplara, çekmecelere emniyet sürgüleri koyun; prizlere koruyucu kapak koyun; kordonları sağlama alın

Yürüme çağındaki çocukları makinelerin yakınına götürmeyin

Okul Öncesi Çağdakiler (3-5 yaş)Kuralları hatırlayacağından emin olamazsınız

Yalnızca evdeki veya dışarıdaki oyun alanında oyna

Asla hayvanların, makinelerin, yolların yakınında oynama

Nerede olursa olsun, tahıllardan uzak dur

Hiçbir taşıt aracına binme

Zehir, tehlike işaretlerini tanı ve onlara uy

Büyükler vermedikçe hiçbir şey yeme veya içme

 Onlara görebildiğiniz ve işitebildiğiniz yerden göz kulak olun. Çocuğu makinelerin yakınına getirmeyin Hayvanlara, makinelere, çiftlik binalarına erişebilecekleri yerlerde tek başlarına bırakmayın

Tehlikeli eşyalar (bıçak, kibrit)  bulunan yerlere emniyet sürgüleri takın.

 

Anaokulu Çağındakiler (5 yaş civarı)Kurallara uyacaklarından emin olamazsınız

Hayvanlara, makinelere, çiftlik binalarına veya yollara tek başına yaklaşma

Nerede olursa olsun tahıl yığınlarından uzak dur

Hiçbir taşıt aracına binme

Zehir işaretine ve diğer tehlike işaretlerine uy

İzin almadan hiçbir bitkiyi yeme

 

 Yakın mesafeden izleyin; her 10-15 dakikada bir kontrol edin. Çocuğun makineleri çalıştırmasına veya makineler üzerinde oynamasına izin vermeyin

Çiftlik binalarındayken, hayvanların yakınındayken gözünüz üzerinde olsun

Çocuğu insan sağlığına zararlı maddeler kullanırken veya dumanlı alanlara yanınızda götürmeyin

 

İlk Okul Çağındakiler (6-8 yaş civarı)Çocuğun tek başına iş yapmasına izin vermeyin

Hiçbir makineyi çalıştırma

Hayvanlara, makinelere veya çiftlik binalarına tek başına yaklaşma

Yardım etmek veya oynamak için tahıl yığınlarına yaklaşma

Hiçbir taşıt aracına binme

“Sınır dışı” alanlar belirleyin ve çocuğu bu sınırlara uymaya zorlayın

Asla elektrik tellerine dokunma

 

 Yakın bir mesafeden izleyin; her 10-15 dakikada bir kontrol edin. Çocuğun makineyi çalıştırmasına veya makine üzerinde oynamasına izin vermeyin

Çiftlik binalarındayken, hayvanların yakınındayken çocuğu gözaltında tutun

İnsan sağlığına zararlı maddeler kullanırken veya dumanlı alanlarda çocuğu yakınıza almayın

Yargıda bulunmayı gerektirecek, hayvanların makinaların veya tahıl yığınlarının yanına tek başına gitmeyi gerektirecek işler vermeyin

 

 

•          Çocukların neden zehirlendiklerini anlayın. Çocuklar doğaları gereği meraklıdır, kutular ve parlak renkler onları çeker, anne-babalarını taklit etmek isterler ve nesneleri ağızlarına götürme eğilimindedirler.

•          Neyin tehlikeli olduğunu bilin: böcek ilaçları ve gübreler; sabunlar, çamaşır suları, nişasta, leke çıkarıcı ve diğer temizlik ürünleri; pas çözücüler; boyalar tinerler; yakıtlar; ilaçlı tohumlar ve zehirleyici bitkiler (bazı bahçe ve ev bitkileri) veya ilaçlama yapılan malzemeler.

•          İki yaşındaki çocuklara, büyüklerin vermediği bir şeyi yememelerini veya içmemelerini öğretin. En azından sekiz yaşına gelene kadar çocukların bu kurallara uyacaklarından emin olmayın.

•          Beş yaşındaki çocuklara evde yetiştirilen meyve ve sebzeleri yememeleri gerektiğini öğretin.(Ne zaman ilaçlandığını bilmezler)

•          Çocukların yeni ilaçlanmış çimenliğe veya tarlaya girmelerine izin vermeyin. Emniyetli giriş zamanını ürün etiketinden kontrol edin.

•          Çocuğa dayanıklı başlıklar giydirin. Bu başlıklar doğru olarak kullanıldıklarında ancak yüzde 35 etkili olmakla beraber, emniyet çitleri kullanın.

•          Zehirli maddeleri, ilk yardım işlemlerinin ve ilgili kimyasalların yazılı olduğu etiketleri bulunan orijinal ambalajlarında muhafaza edin.

•          Gaz ve yakıtları uygun kaplar içinde muhafaza edin.

•          Yakıt dolumu ile ilgili bütün zehirleyici maddeleri (ağızlıklar, hortumlar, pompalar ve üstüpüler dahil) ya kapalı bir mekanda ya da girişe kapalı bir alanda yüksek bir rafta saklayın.

•          Zehirli ürünleri kullanım sırasında başıboş bırakmayın ve çocukların önünde zehirler kullanmayın.

•          Daha önce içinde yiyecek veya içecek bulunan kaplarda zehirli maddeleri karıştırmayın. Kapları zehir sembolleriyle işaretleyin. İşiniz bittikten sonra kapları hemen durulayın ve kilitli bir depoya kaldırın.

•          Tehlikeli maddeleri çocukların erişemeyeceği yerlere usulünce atın.

•          Kilitli kimyasal madde depolarının etrafına tehlike levhaları asın.

 

Makinelerden ve binalardan düşmeler, dokuz yaş altı çocuklarda en başta gelen yaralanma/sakatlanma sebebidir

 

•          Asla çocukların bir çiftlik binasına tek başlarına girmelerine izin vermeyin. Siloları ve konteynırları kilitleyin.

•          Sabit merdivenlerin önüne engeller koyun; taşınır merdivenleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

•          Göletlerin ve silaj ve şerbet çukurlarının etrafını çitle çevirin.

•          Kuyuların ağzını beton kapakla kapatın.

•          Aletleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın; sundurmaları kilitleyin.

•          Silahlar ayrı bir yerde ve boş olarak ve kilit altında tutun.

•          Yeni lastikleri yere düz olarak yatırın; duvara veya ağaca yaslamayın.

Elektrik, özellikle de çiftliklerde, çocuklar için her zaman bir tehlikedir

•          Üç yaşından küçük çocuklarınız varsa, prizleri kapatın; kordonları çocukların erişemeyeceği yerlerde tutun; çocuklar kordonları ısırabilirler, kordonundan tutarak cihazları aşağı çekebilirler ve kordonlara dolanarak boğulabilirler; çocukları ısıtıcıların veya fanların kullanıldığı alanlardan uzak tutun.

•          Küçük çocuklar varsa, bütün elektrik kutularını ve telleri kapatın.

•          İşiniz bittikten sonra aletlerin ve cihazların fişini çekin.

Küçük çocuğun yeni gelişmekte olan becerileri anne-babaları hazırlıksız yakalayabilir. Tanıdık şeylerdeki değişiklikler -yeni mobilyalar, misafirler yeni tehlikelerdir veya dikkat dağıtıcılardır.

Yaralanmalar sıklıkla biz meşgulken, yorgunken, telaş içindeyken veya çocuklar acıktığında veya yorulduğunda meydana gelir. Çiftliklerde yaralanmaların çoğu yaz ve sonbahar aylarında, akşamın ilk saatlerinde veya cumartesi günleri meydana gelir. Çocuğa en çok bu zamanlarda göz kulak olmak gerekir.

Önleme, hazırlıklı olmayı içerir. Çocuklara acil bir durumda ne yapmaları gerektiğini öğretin. Üç yaşındaki bir çocuk bile telefondaki programlanmış bir tuşa basabilir. Sekiz yaşın altındaki çoğu çocuk yabancı sözcükleri iyi okuyamadığından, acil telefon listenizde semboller kullanın.

Çiftlikte büyüyen çocuklar için hayvanlardan, makinelerden ve trafikten uzak bir yerde emniyetli bir açık hava oyun alanı hazırlamak esastır. Oyun alanını bir çitle çalışma alanlarından ayırabilirsiniz, ancak küçük çocukların devamlı gözetim altında tutulmaları gerekir.

Çiftliklerdeki yaralanmalara/sakatlanmalara karşı en iyi emniyet önlemi, anne-babaların çocuklarının gelişim sürecini bilmeleri ve onlara emniyetli bir ortam sağlamalarıdır.

Gönül isterdi ki Çiftlik güvenliği hakkında çiftçilerimizin daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacak sistemler kurulmuş olsun ve hep birlikte geleceğimiz olan çocuklarımızı daha güvenli ortamlarda büyütelim.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap