2006 yılından beri sektörün içinde olduğunu belirten Türk, John Deere’ın çeşitli kademelerinde görev aldıktan sonra son 3 yıldır Pazarlama Müdürlüğü görevini yaptığını belirtti. Türk, “IPSO Tarım A.Ş. olarak hizmet veriyoruz. Aynı zamanda da Türkiye pazarında da IPSO Tarım A.Ş. altında Türk tarımına, Türk çiftçisine hizmet vermeye devam ediyoruz. John Deree’ın tarihi bu topraklarda çok eski. Eski yıllardan beri Türk çiftçiler tarafından beğenilen ve sağlamlığıyla nam yapmış bir marka, John Deere. Zamanında türküler bile yazılmış. Temsilciliğini yaptığımız markanın bu topraklardaki tarihi çok eski. Son 20 yılda ise John Deere, John Deere Makineleri Limited Şirketi adı altından kendi sermayesiyle Türkiye’de hizmet vermiş. 2020 yılında ise global dönüşüm kapsamında John Deere, Türkiye’deki ofisini kapatma kararı alıp Türkiye’deki satış ve satış sonrası hizmetlerini IPSO Tarım A.Ş.’ye devretmiş durumdadır.” dedi.
Global Bir Dönüşüm
John Deere’ın global bir dönüşümün stratejik parçası doğrultusunda hareket ettiğini belirten Türk, “Sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın birçok merkezinde John Deere, satış ve pazarlama ofislerini kapattı. John Deere, global olarak kendi şirketinin büyük olan kurumunu daha çevik hale getirmeyi amaçladı. Bununla birlikte bugüne kadar yaptığı en iyi iş olan kaliteli makineler üretme ve bunların teknolojilerine odaklanmayı istiyor. Bütün gücünü, bilgisini bu alanlara harcayacak.” şeklinde konuştu.
En Önemli Teknolojik Ürün: HarvestLab
Türk, John Deere ile farklı ürün gruplarında hizmet ettiklerini ifade ederken “Farklı ürün grupları içinde biçerdöverler, silaj makineleri, ilaçlama makineleri ve tüm bu makinelerde kullanılan yüksek teknolojili hassas tarım ürünleri yer alıyor. Bütün ürün gamını düşündüğümüzde Türk çiftçisinin üretim yapabilme kabiliyetlerini artıran John Deere makinelerine sahibiz. En önemli teknolojik ürünlerimizden bir tanesi de HarvestLab. Bu laboratuvar hem silaj makinelerinde kullanılabiliyor hem de geçen yıl itibarıyla biçerdöverlere takılabiliyor. Silaj makinelerinde anlık olarak raporlayabiliyor. Bununla birlikte tarlanın hangi metrekaresinde hangi oranda kaliteli ürün alınmış bu verileri operatörlere aktarıyor. Verilere anlık olarak uzaktan erişimle de verebiliyoruz. Biçerdöverlerde kullanım şekliyse buğdayların içindeki protein miktarına kadar ölçüm yapıp her depoda protein miktarının ne kadar olduğunu çiftçiye, operatöre, tarımsal danışman varsa tarımsal danışmana anlık olarak paylaşabiliyoruz.” açıklamasını yaptı.
Türkiye’de Kullanılmaya Başlandı
2024 itibarıyla HarvestLab’ın Türkiye’de satışa başladığını belirten Türk, “Türkiye’nin en büyük silaj müteahhitlerinden birine bu teknolojiyi de verdik. İlk hasadını yapıyor ve sonuçlardan gayet memnun. Şuanda bu teknoloji Türkiye’de ve sahada aktif olarak kullanılmaktadır.” dedi.
İhtiyaca Uygun Üretim
Ürün tedariki ve ürün gamını çiftçiye ulaştırma konusunda açıklama yapan Türk, “İki farklı yöntemle çalışıyoruz. Traktörler için stoklu çalışıyoruz çünkü müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre çeşitli paketlerimiz var. Hasat makineleri için aynı durum söz konusu değil. Her bir çiftçinin ihtiyacına uygun konfigürasyonu müşteriyle birlikte masaya oturup tamamen ihtiyaca uygun istekleri fabrikaya sipariş veriyoruz. Fabrika müşteriye özel üretip bize teslim ediyor. Bazı programlarda müşterileri fabrikaya götürüp kendi makinelerini doğrudan anahtar teslimi de yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Türk çiftçisinin stratejik ortağı olmak”
En büyük stratejik planları arasında bayiler ve şubeler ile birlikte Türk çiftçisinin stratejik ortağı olmak istediklerini ifade eden Türk, “Bu, sadece sunduğumuz kaliteli ürünlerle değil ürün satışı sonrasında sunduğumuz kaliteli hizmetlerle ve yönettiğimiz ilişkilerimizle çiftçilerin her anlamda teknolojik makine ve ekipman danışmanı ve iş ortağı olma en büyük hedefimiz arasındadır.” açıklamasını yaptı.
“İnovasyon bizim geleneğimizdir”
Türk, konuşmasının devamında “Markamızı, bizi hatta konuşmamızın da özetini verecek sloganımız var. ‘İnovasyon bizim geleneğimizdir’ yenilikçilik bizim kültürümüzde, DNA’mızda var. Bu yenilikçilik, inovasyon ve gelişim sadece Türk çiftçisine sunduğumuz makinelerdeki inovasyon değil. Biz hizmet şirketiyiz, onları ortaklığını kurduğumuz şirketlerimiz ziyadesiyle gerçekleştiriyor. Hizmet alanında da inovasyon bizim kültürümüz içinde var. Türk tarımına, Türk çiftçisine hizmet anlamında en yenilikçi şirket olma hedeflerimiz arasındadır çünkü inovasyon bizim geleneğimizdir.” dedi.