Türk-Alman İnovasyon Zirvesi ile Kalıcı İşbirlikleri Kurulacak

İki ülkeden yenilikçi ve üretici firmaların liderlerini buluşturacak Türk-Alman İnovasyon Zirvesi; bilgi ve fikir alışverişlerinin ötesinde, somut Ar-Ge projelerinin ilk adımının atılmasını da sağlayabilmek amacıyla Almanya’da düzenlenecek.

“Türk-Alman Bilim ve Teknoloji Yılı” kapsamında düzenlenen Türk-Alman İnovasyon Zirvesi’nde iki ülke arasındaki ilişkiler inovasyon kapsamında ele alınacak.

Etkinliği düzenleyen Global Success Club’un Kurucusu ve CEO’su Işınay Kemmler, Türk-Alman İnovasyon Zirvesi hakkında bilgi vererek, sorularımızı yanıtladı.

Türk-Alman İnovasyon Zirvesi hakkında bilgi verir misiniz?

Türk-Alman İnovasyon Zirvesi 21 Ekim 2014 tarihinde Frankfurt’ta “Türk-Alman Bilim ve Teknoloji Yılı” çatısı altında gerçekleştirdiğimiz bir organizasyon. Zirvenin amacı her iki ülkeden yenilikçi, üretici firmaların liderlerini bir araya getirerek kendi aralarında fikir alışverişi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri seçkin bir platform sağlayabilmek; ve bunun ötesinde Ar-Ge proje ve işbirliklerinin artmasına destek olmaktır. Bu amaçla zirvenin konseptinde uzun sunumlara yer vermedik.

Hedefimiz yalnızca panellerle yöneticilerin yeni teknolojiler, Ar-Ge işbirlikleri vs. konularda getirisi olabilecek bir diyaloğa girmelerini sağlamak. Konuşulacak konular arasında teknolojinin inovasyon potansiyelindeki yeri, Ar-Ge yatırımlarının kara dönüştürülebilecek şekilde kullanımı, üniversite ve araştırma merkezleri ile inovasyona yönelik çalışmaların şirketlerin kalıcı büyümelerindeki önemini örnek olarak verebiliriz. Amacımız liderleri 21 Ekim günü bir araya getirip onların bilgi ve fikir alışverişlerinin ötesinde, somut Ar-Ge projelerinin ilk adımının atılmasını da sağlayabilmek. Bu hedeften yola çıkarak başka fikir ve görüşleri değerlendirmemizi sağlayan bir Advisory Board (Danışma Kurulu) kurduk. TÜBİTAK’ın da üyeleri arasında bulunduğu bu kurula Almanya ve Türkiye’den inovasyon konularına önem veren ve dış ticaret üzerine etkili çalışan diğer meclis ve kurullar da katıldı. Şimdi Ar-Ge işbirliklerine yönelik ikili B2B görüşmelerinin de sağlanabilmesi için olanakları değerlendiriyoruz. Katılımcılara zirveden sonra da internet üzerinden iletişim içinde kalabilecekleri bir özel community de kurduk. www-globalsuccess-days.net sitesi üzerinden zirve hakkındaki güncel bilgilere ve katılım için başvuru formuna ulaşmak mümkün.

Hedef kitleniz kimlerdir ve katılımcılar zirvedeki paneller kapsamında hangi konularda bilgi sahibi olacak?

Zirveye açılış konuşmasını yapmak üzere Bilim ve Eğitimden sorumlu Alman Federal Bakan Johanna Wanka ve Türk Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık katılacaklar. Konuşmacı ve katılımcılar yalnızca yenilikçi ve uluslararası çalışan sanayi şirketlerinin lider ve üst düzey yöneticilerinden oluşacak. Panellerde konuşmacı olarak özellikle Türk-Alman işbirliğinin örneklerini sunabilecek firmaların liderlerini seçiyoruz. Türkiye’den örneğin Şişecam, Arçelik gibi büyük şirketlerin yanı sıra Almanya ile yoğun iş ilişkileri olan hatta Almanya’ya yatırım da yapmış olan ve Almanya’da üreten Nedex Kimya gibi firmaların yönetici ve liderleri de katılıyor. Almanya’dan katılan konuşmacılarımız da Türkiye’de üretimin yanı sıra üniversitelerle de birlikte projeler yapan Phoenix Contact, KHS gibi hem yenilikçi hem de Alman teknolojisinin uluslararası başarı örnekleri olan firmalar. Katılımcılar zirveden hem “best practice” olarak gördüğümüz Türk-Alman inovasyon ve yatırım işbirliklerinden esinlenip, kendi firmalarında uygulamak üzere yeni fikirler edinebilecek, yeni teknolojik eğilimler hakkında bilgi sahibi olabilecek hem de Ar-Ge ve ortak yatırım konulu birlikte çalışabilecekleri Alman firmalarıyla özel bir ortamda tanışma olanağına kavuşacaklar.

Özellikle Türkiye’den gelecek katılımcı ve ziyaretçilerin hangi sektörlerden olmasını hedefliyorsunuz?

Almanya ve Türkiye’den gelecek katılımcıların Ar-Ge potansiyelinin yüksek olduğu ve iki ülke arasında işbirliklerinde Win-Win ortamı yaratabilecek sanayi sektörlerinden olmasını hedefliyoruz. Otomotiv, makina, elektronik, kimya, bilişim, ilaç, demir-çelik gibi yeni teknolojilerin ağırlıklı olarak kullanıldığı sektörlerden katılımcı sayısının ağırlıklı olduğu görülmektedir.

Zirveye katılım için gerekli şartlar hakkında bilgi verir misiniz?

Türk-Alman İnovasyon Zirvesi hem Türkiye’den hem de Almanya’dan katılımcıların ulaşımını kolaylaştırabilmek amacıyla Frankfurt Havaalanı’nda gerçekleşecek. Zirveye katılım yalnızca yenilikçi ve uluslararası çalışan sanayi şirketlerinin yöneticilerine özel. Bu şekilde inovasyon potansiyeli olan şirketlerin liderlerini üst düzey bir ortamda bir araya getirip, Türk-Alman Ar-Ge ve yatırım projelerinin artmasına destek sağlamak istiyoruz. Soru yanıt seklinde yönetilen panellerde konuyla ilgili tecrübe ve bilgisi olan liderler katılımcılara hem bilgi verebilecek hem de onların yorumlarından öğrenebilecekler. Aynı zamanda yalnızca inovasyona önem veren ve Ar-Ge yatırım potansiyeli olan sanayi şirketlerinin yöneticilerinin katılımı ile getirdiğimiz sınırlama sayesinde liderlerin kısıtlı olan zamanlarını iyi değerlendirebilecekleri ve somut çıkartıları olan üst düzey bir zirve gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca Türkiye’den katılan firmaların yalnız bir değil iki ya da üç yönetici ile birlikte katılarak paralel panellerden maksimum yararlanabilmesini sağlamakta destek verebilmek için katılım ücretinde indirim yapma kararı aldık. Global Success Club üyelerinin indirimli katılım şartlarından yararlanabilecekler. Bunun da ötesinde Advisory Board’umuza katılarak bize destek veren kurumlarla birlikte katılım koşullarını maddi açıdan daha da cazip yapmanın yollarını araştırıyoruz.

Bu etkinliği düzenleyen Global Succes Club hakkında bilgi verir misiniz?

Global Success Club (GSC), yenilikçi firmaların uluslararası alanda ve sürekli olarak büyümelerini, bu firmaları dünya çapında bir ağla birleştirerek destekleyen ve yöneticilere özel ilk ve tek ağdır. Bu nedenle, GSC uluslararası ticaret ve inovasyonu teşvik eden tüm aktörleri, kurum ve kuruluşları tek bir çatı altında toplama amaçlı bir platform sunmaktadır. Dünyanın her yerinden ulaşılabilen bir internet portalı olarak, farklı ülkelerden gelen yenilikçi firmaların işbirliği için kullanabilecekleri bir platform olmayı kendimize misyon edindik. Bu çerçevede üretici firmaların inovasyon ve büyüme potansiyellerinin artmasına katkıda bulunmak hedefiyle, yöneticilerin birbirleri ile iletişime geçerek uluslararası işbirliği kurma şansını bulabilecekleri üst düzey bir ağ kurduk.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İnovasyon gücünün artması ve global pazarlarda büyüme stratejileri her geçen gün gittikçe daha da önem kazanıyor. Eskiden Ar-Ge ve uluslararası büyüme yalnızca büyük holdinglerin altından kalkabileceği bir iş geliştirme stratejisi olarak görülürken, simdi KOBİ’lerin de yönelmek zorunda oldukları alanlardır. Hem ülke ekonomisinin genel büyümesi ve sağlıklı gelişebilmesi için, hem de sanayi şirketlerinin global rekabete karşı ayakta kalabilip süreklilikle büyüyebilmeleri için yenilikçi düşünen ve yenilikçi ürünler üretmeye uygun ortamlar yaratabilen girişimcilere ve yöneticilere ihtiyacımız var. GSC olarak biz yenilikçi şirketlerin yöneticilerine yalnız internet teknolojilerini kullanarak değil, ayrıca Türk-Alman İnovasyon Zirvesi gibi özel toplantılarla da bir platform sağlayarak uluslararası işbirliği projelerinin gelişmesine destek sağlamak istiyoruz. Sizinle bir dahaki görüşmemizde inşallah bu zirvenin sonucunda ortaya çıkan proje ve başarıların somut örneklerini de verebileceğiz.

Bunları da beğenebilirsin