Çekirdeksiz üzüm üretim bölgelerinde yaşanan ilkbahar geç donunun rekolte üzerindeki etkileri Temmuz ayı başında yapılacak rekolte heyeti araştırması sonucu ortaya çıkacak.
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, ortalama 280 bin ton rekoltenin gerçekleştiği, 500 milyon dolar ihracat geliri elde edilen çekirdeksiz kuru üzüm üretim bölgeleri, Manisa ve Denizli illerindeki bağ bölgelerinde 23 – 24 Nisan 2015 tarihlerinde yaşanan İlkbahar geç donu ile sarsıldı.
Don sonrasında üzüm bağlarında zararın boyutunu tespit etmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ve Alaşehir Ticaret Borsası işbirliğinde inceleme çalışmaları yapıldı.
Ziraat Mühendislerinden oluşan uzmanlar grubu, Manisa Merkez, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl İlçelerinde incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerde; bölgedeki ilçelerin birçoğunda yer alan bağlarda gelişme döneminde olan 15-20 cm uzunluğunda sürgünlerin don zararına uğradığı görüldü. Mayıs ayında yeni gelecek sürgünlerle üzüm bağlarındaki zararın boyutunun azalması bekleniyor.
Don zararının boyutu ilçelere ve rakıma göre değişiyor
Konuya ilişkin açıklamalar yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep; “İki ticaret borsamızın ve birliğimizin ziraat mühendislerinden oluşan bir uzman grubumuz Manisa’daki bağlarda ilk incelemelerini yaptılar. Bölgedeki hemen her ilçede ve hatta köyde bulunan bağlarımızın en az yarısında yüzde 10 ila yüzde 90 arasında değişen oranlarda zarara uğradığı gözlendi” dedi.
Gözlem bağları seçildi
Mayıs ayı içinde, yeni yaz sürgünlerinin meydana geleceği ve asmanın ihtiyaç duyduğu sürgünler ile yaprak alanının yeniden oluşacağını öngördüklerini anlatan Celep şöyle devam etti; “Yeni gelecek sürgünlerin salkım verme oranının az olacağı düşünüldüğünden gelecek sürgünlerden elde edilecek üzüm miktarını şu aşamada tahmin edebilmek zor. Bunun için zarar gören bölgelerde gözlem bağları seçildi. Seçilen bağlarda yeni gelen sürgün sayısı ve bu sürgünlerin üzerinde bulunan salkım sayılarının tespit edilmesi ile üzüm verim oranı önümüzdeki aylarda daha doğruya yakın şekilde tahmin edilebilecektir. Şimdiden “toplam Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde yüzde şu kadar kayıp var” gibi bir rakam telaffuz etmek doğru olmaz. Gerçek durumu ancak Temmuz ayı başında yapılacak rekolte heyeti araştırması ortaya koyacaktır. Ayrıca, yaşanan don zararının önümüzdeki 2016 yılı mahsulüne bir zarar vermesi söz konusu değil.”
Spekülasyonlara meydan verilmesin
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl ve İlçe Müdürlükleri yetkilileri tarafından da ayrıca zarar tespit çalışmaları yürütüldüğü bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, “7 ile 10 gün içinde hazırlanması beklenen bağ bölgeleri zarar tespit raporunun İl Müdürlüğü yetkililerince açıklanmasını bekliyoruz. Ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve dış satımında lider ülkelerin başında geliyor. Ancak yurtdışı piyasalarda dalgalanmalara yol açmamak adına ihracatçı arkadaşlarımızın yetkili kurumlardan gelecek resmi açıklamalara itibar etmelerini ve spekülasyonlara meydan vermemeleri hepimizin faydasına olacaktır” diyerek konuşmasına son verdi.
Türkiye’de 2014/15 sezonunda 328 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi gerçekleşeceği tahmin edilmişti. Türkiye, 2012-13 sezonunda 536 milyon dolar, 2013-14 sezonunda ise 460 milyon dolar çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etmişti.