Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bildirimler
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Haber
  • Agrotech
  • Sürdürülebilirlik
  • Sektörel Bakış
  • E-Dergi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bizi takip edin
FuarlarHaber

Türkiye’nin Çin’e gıda ihracatı yüzde 22 arttı

29 Eylül 2026
Paylaş
Bu haberin okuma süresi 4 dakikadır.
PAYLAŞ

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ne gıda ihracatını artırmak ve Türk gıda ürünlerinin dünyanın en büyük pazarlarından Çin’deki bilinirliğini güçlendirmek amacıyla, 2-6 Eylül 2026 tarihlerinde Guangzhou’da “Çin (Guanco) Ticaret Heyeti” düzenlendi.Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonunda gerçekleştirilen ticaret heyetinde, gıda sektörünün farklı alt gruplarında faaliyet gösteren 12 Türk firması Çinli ithalatçılarla bir araya geldi.Ege İhracatçı Birliklerini, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş temsil etti.

İçindekiler
60 Çinli alıcı, 160’tan fazla ikili iş görüşmesiHedefimiz, önümüzdeki 5 yılda Çin’e gıda ihracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak12 Türk firması Çin pazarında

60 Çinli alıcı, 160’tan fazla ikili iş görüşmesi

Çin’in yüksek nüfusu, büyüyen orta sınıfı ve ithal gıda ürünlerine yönelik artan ilgisiyle Türk gıda ihracatçıları açısından büyük potansiyel taşıdığını vurgulayan belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye çok geniş bir ürün yelpazesinde güçlü bir tarımsal üretim altyapısına sahip. Zeytin ve zeytinyağından kuru meyveye, su ürünlerinden süt ürünlerine, hububat ve bakliyattan yaş meyve sebzeye kadar Çinli tüketicilere sunabileceğimiz çok sayıda ürünümüz var. Türkiye’nin Çin’e gıda ihracatı 2025 yılında 218 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2026 yılının Ocak-Ağustos döneminde ihracatın yüzde 22 artışla 177 milyon dolara ulaştı. Ancak Çin pazarının büyüklüğünü dikkate aldığımızda mevcut rakamların çok daha üzerine çıkabilecek potansiyele sahibiz. Firmalarımızın ürünlerini ithalatçı, distribütör ve alıcılara doğrudan anlatabildiği yoğun bir görüşme programı gerçekleştirdik. 60’a yakın Çinli alıcıyla 160’tan fazla iş görüşmesi yapılması heyetimize gösterilen ilginin önemli bir göstergesi. Bu temasların önümüzdeki dönemde artmasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu temasların artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Ayrıca Ticaret Ataşelerimiz Şerife Yıldırım Demirel ve Taylan Özgür Kavşut ile Başkonsolosluğumuz aracılığıyla, VIP heyet programının gerçekleştirilmesine yönelik girişimlerde bulunulması planlanıyor.” dedi.Heyetin ikili iş görüşmeleri programı Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş, Guangzhou Gıda İşletmeleri Derneği Başkanı Mai Jiaying, Türkiye Cumhuriyeti Guanco Başkonsolosu Adnan Hayal, T.C. Guanco Ticaret Ataşeleri Şerife Yıldırım Demirel ve Taylan Özgür Kavşut’un katılımlarıyla gerçekleşti.

Hedefimiz, önümüzdeki 5 yılda Çin’e gıda ihracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak

Heyet kapsamında 4 Eylül 2026 tarihinde SIAL in China South Guangzhou 2026 Fuarı’nı ziyaret ettiklerini aktaran Gündeş, fuarın ardından toptan satış merkezleri ve perakende marketlerde pazar incelemeleri gerçekleştirdiklerini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:“Çinli tüketicinin ürün tercihini, ambalaj beklentisini, fiyat algısını, raflardaki ürün konumlandırmasını ve dağıtım kanallarının işleyişini doğru analiz etmek zorundayız. Fuar, toptancı ve perakende ziyaretlerimiz sayesinde firmalarımız pazarı doğrudan gözlemleme imkânı buldu. 2019 yılında Birliğimiz bünyesinde kurduğumuz Çin Çalışma Grubumuzla, Çin pazarına yönelik faaliyetlerimizi uzun soluklu bir strateji çerçevesinde sürdürüyoruz. Xiamen’den Urumçi’ye, Şanghay’dan Pekin’e kadar birçok şehirde ticaret heyetleri, milli katılım fuarları düzenledik; Çinli kurumlarla güçlü iş birlikleri geliştirdik. WeChat ve Weibo başta olmak üzere Çin’in dijital platformlarında Türk gıda ürünlerinin tanıtımını sürdürürken, JD ve T-Mall tarafından onaylı ajanslarla da firmalarımızın dijital mağazalar açmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki 5 yılda Çin’e gıda ihracatımızı 1 milyar doların üzerine taşımak.”

12 Türk firması Çin pazarında

Çin (Guanco) Ticaret Heyeti’ne hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve sebze ile kuru meyve sektörlerinden 12 Türk firması katıldı.Heyette; DAİ Endüstriyel Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti., Feceks Dış Ticaret ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti., Fevzi Tunçelli Damlyağ, Hipal Organik Dış Ticaret Limited Şirketi, Kanat Grup Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Kavaklıdere Şarapları A.Ş., Narda Dış Ticaret Limited Şirketi, Parlak Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., SHN Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Timtaş Tarım İlaç ve Mahs. Tic. A.Ş., TLN Enerji Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Uğuray Süt A.Ş. yer aldı.

Bu haberler ilginizi çekebilir

Ege’den 10 firma Miami’de yeni ticari bağlantılar için sahaya çıktı
ARMADA GIDA’NIN ‘KÜRESEL ÖLÇEKTE GÜVENİLİR İŞ ORTAĞI’ KONUMUNU GÜÇLENDİREN DEV ANLAŞMA
Sütaş Bingöl’de 1.000 kişilik istihdam eşiğini aştı
BALPARMAK, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDAN “DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ” ÜNVANI ALDI
Muratbey’in Üniversite-Sanayi İş Birliği Projesine TÜBİTAK Desteği
ETİKETLENDİ:Çin Halk CumhuriyetiEge İhracatçı BirlikleriEge Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları BirliğiTicaret BakanlığıTürkiye İhracatçılar Meclisi

Aylık Haber Bültenine Kaydolun

Gelişmeleri takip edin! Güncel haberleri doğrudan e-posta kutunuza alın.
Kaydolmakla, Kullanım Şartlarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızda belirtilen veri uygulamalarını onaylamış olursunuz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Bu Haberi Paylaşın
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır

Dergimiz Yayında

Okumak için Tıklayın
FacebookBeğen
InstagramTakip et
YouTubeAbone Ol
Türkiye’nin tarım ve teknoloji dünyasındaki sesi. Agroworld Dergisi, akıllı tarım uygulamalarından modern traktör teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede güncel içerik, dijital dergi arşivi ve sektörel analizler sunarak geleceğin sürdürülebilir tarım dünyasına ışık tutmaktadır.
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Son Sayımız
  • Kullanım Koşulları
  • Reklam
  • Abonelik
  • Dergi arşivi
  • Fuar Takvimi
  • Gizlilik Politikası
banner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi unuttunuz?