Türkiye, Malezya palm yağı ihracat noktalarından biri haline geldi

Malezya – Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın palm yağı ithalatını olumlu etkilemesi ile birlikte Türkiye, Malezya palm yağı için ana ihracat noktalarından biri haline geldi. Türkiye’nin Malezya’dan palm yağı ihracatı 2022 yılında 800.000 kadardır.

Malezya palm yağının verimlilik olarak diğer bitkisel yağlardan daha verimli

Malezya palm yağı Türkiye Ofisi, 4 – 5 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da palm yağı üzerine seminer ve ikili iş görüşmeleri programı gerçekleştirdi. Her iki seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren palm yağı tanıtım ofisi CEO’su Belvinder Sron konuşmasında, Türkiye’nin bulunduğu bölgede palm yağını en çok ithal eden ülke olduğunu belirterek, ülkeye gelen palm yağının % 92 sinin Malezya menşeli olduğunu açıkladı.

Malezya palm

Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtası arasında köprü vazifesi görmesinin Malezya palm yağının komşu ülkelere ve Balkanlara ulaştırılmasın kilit rol oynayabileceğini belirtmiştir. Malezya palm yağının verimlilik olarak diğer bitkisel yağlardan 6 -10 arasında daha verimli olduğunu ve çevre dostu olduğunu belirtmiştir. Dünya’da palm yağı tüketiminin %32 ile en çok tüketilen yağ olduğunu, bu nedenle de palm yağının çok yönlü bir yağ olduğunu ve bütün bir yıl boyunca ürün alımının mümkün olduğunu bu nedenle diğer bitkisel yağlar daha ucuz olduğunu belirtmiştir.

Bütün sektörü sürdürülebilirlik için dönüştürme hareketi

Türkiye’nin yıllık bitkisel yağ tüketiminin 2.8 milyon olduğunu belirten Sayın Belvinder,  bunun 1.7 milyon tonunun ithal edildiği bilgisini katılımcılarla paylaşmıştır. Türkiye’nin 2022 yılında toplamda 800 bin ton palm yağı ithal ettiğini söyleyen Belvinder palm yağı ithalatının her geçen yıl artış eğiliminde olduğunu belirtti.

Belvinder Sron sunumunun sonunda MSPO (Sürdürülebilir Malezya Palm Yağı) sertifikasından bahsederek Malezya’da ki birçok büyük ve küçük ölçekli üreticilerin MSPO sertifikasına sahip olduğunu notunu düşmüştür. MSPO’nun sadece bir sertifika olmadığını, küçük ölçekli işletmeler dahil olmak üzere bütün sektörü sürdürülebilirlik için dönüştürme hareketi olduğunu belirterek sunumunu sonlandırmıştır.

Program daha sonra yapılan ikili iş görüşmeleriyle son bulmuştur.

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap