Traktör ve dizel motor üretiminde 38 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin en önde gelen üreticileri arasında yer alan Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, şirketin 62 milyon 63 bin lira olan net kârından, 17 milyon 250 bin lirasını temettü olarak dağıtacaklarını açıkladı. Kalan miktarı ilave üretim olasılığına karşılık nakit işletme ihtiyacı olarak bünyesinde tutma kararı aldıklarını belirten Öğün, “Önümüzdeki dönemde bir satın alma ya da ikinci bir kâr payı dağıtımı planlamıyoruz.”dedi.
Kasım 2012’de gerçekleştirilen 120 milyon TL büyüklüğündeki halka arzda Mali Performans Garantisi veren ilk şirket olduklarını hatırlatan Genel Müdür Öğün, hakîm ortakların bu konuda yatırımcılara verdiği sözü tutmaya devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede temettü sonrası kalan miktarı nasıl kullanacaklarına ilişkin değerlendirmede bulunan Öğün, “Geçtiğimiz dönemde hava şartları beklendiği gibi gitmedi. Tarım üretimi yaşanan kuraklıktan etkilendi. Bu da satışlar üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Böyle bir ihtimale karşılık oluşabilecek stok maliyetinin karşılanması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Temettü sonrası kalan karın bir kısmı bu amaçla kullanılabilir. Ayrıca gündemde olan hurda traktör teşviklerinin devreye sokulması halinde ilave üretim için gerekli olan parça stoklarının artırılması da ek bir nakit ihtiyacı doğuracaktır. Bu nedenle kârın nakit işletme yedeği olarak elde tutulmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
125 Beygirlik Maximalar Yıl Sonuna Kadar Satışa Çıkacak
Yeni tip büyük arazilerin ihtiyacı olan 105 ve 115 beygir gücünde Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan Maxima traktörlerin satışının da yurt genelinde başlayacağını belirten Öğün, “Bu segmentte Türkiye’de satılan yabancı menşeili traktörler yedek parça ve servis maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yaygınlaşamıyor. TÜMOSAN olarak bu açığı kapatmak üzere tasarladığımız 105 ve 115 beygir gücündeki Maxima serisi traktörleri 24 Nisan 2014 tarihinden itibaren bayilerimize göndermeye başladık. Maxima Serisi’nin 125 beygir gücü modelini de yılsonuna kadar satışa sunmayı planlıyoruz” bilgisini verdi.
Hasat makinelerinin üretim hazırlıklarının da tüm hızıyla sürdüğünü belirten Öğün, “TÜMOSAN olarak hasat makineleri alanında da çalışmalarımız var. Ve bu konuda önceliği pamuk toplama makinesine verdik. 2013’ün ikinci yarısında başlatılan bu projenin 2015 sonu itibariyle sonuçlandırılmasını hedefliyoruz” dedi.
Bmc İhalesine İlgimiz Olmadı
TÜMOSAN olarak önceliği tarım makineleri alanında büyümeye verdiklerinin altını çizen Öğün, “Sahip olduğumuz teknolojinin izin verdiği ölçüde inşaat makinelerini ürün yelpazemize katmayı hedefliyoruz. TÜMOSAN’ın ürün yelpazesi çok önemli fırsatlar çıkmadığı takdirde traktör, hasat makineleri, istif ve inşaat iş makinelerinden oluşacak. Kamuoyunda bizim için yakıştırılan BMC ihalesine ise özel bir ilgimiz bulunmuyor” dedi.
ALTAY tank motorunda ihale sürecinin devam ettiğini belirten Öğün, TÜMOSAN olarak sürecin ilgiyle takip edildiğini ifade etti. Öğün, “Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında çift yakıtlı motor çalışması bulunmuyor. Tümosan Ar-Ge çalışmaları dizel motorlarda dizel yakıt yerine LPG veya CNG uygulamalarını kapsıyor. Bu çalışmalar da Haziran 2014 itibariyle bitirilmiş olacak. Bunun hemen akabinde de dizel- LPG veya dizel-CNG gibi çift yakıtlı sistemler konusunda yeni bir çalışma başlatacağız. Bu çalışmaların ALTAY tank motoru ile doğrudan hiç bir ilişkisi bulunmuyor. Bu konuda da bugüne kadar Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile herhangi bir görüşme yapılmadı” diye konuştu.