Tohum ıslahı ve üretimi üzerine çalışmalar yapan Akça Tohum, çiftçilere yüzde 100 yerli üretim köy domatesi, biber ve hıyar tohumu çeşitleri başta olmak üzere bahçe bitkileri tohumları sunuyor. Tarım bakanlığından üretim izni alınmış 11 çeşit hibrit tohumu bulunan Akça Tohum, çalışmalarını Akdeniz Üniversitesi kampüsü içindeki Antalya Teknokent alanındaki 20 dönümlük kendine ait tesisinde gerçekleştiriyor.
Ülkemizde ve dünyada kullanımı ve ticari değeri yüksek olan başta kırmızı ve pembe köy domates olmak üzere hıyar, biber, patlıcan, kavun, karpuz gibi bahçe bitkilerinin ıslahını yapan Akça Tohum yerli tohumlardan geliştirilen verimliliği yüksek, hastalıklara dayanıklı tohum ıslah çalışmalarını gerçekleştiriyor. Çiftçilerin tercihi olan ‘Bizimköy Kırmızı’ ve ‘Pembe Köy Domates’i biber ve hıyar çeşitleri takip ediyor.
Akça Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya, “Tohum başta insan sağlığı olmak üzere gıda güvenliği, verimlilik, tat, aroma, lezzet gibi konuların temel başlangıcını oluşturmaktadır. Akça Tohum olarak ıslah çalışmalarımızı tamamen doğal metotlarla yapıyoruz. Hibrit yani ıslah edilmiş tohumlar insan sağlığı, ucuz ve güvenilir gıda temini gibi konu başlıklarında klasik tohumlara göre üstünlük içerdiğinden ülkemiz ve dünya çiftçileri tarafından rağbet görmektedir. Hastalık dayanımı taşımaları ve yüksek verimlilik hibrit tohumunun kullanımını arttıran diğer bir husus olmaktadır” dedi.
Tüm dünyadaki tohum üretimine yönelik teknoparkları takip ettiklerini ve yatırımlarını arttırarak devam ettiklerini vurgulayan Yerlikaya “Akça Tohum olarak 10 yıldır tohum ıslahı ve üretimi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Akdeniz Üniversitesi kampüsü içindeki Antalya Teknokent alanındaki 20 dönümlük kendimize ait alanda gen havuzları oluşturuyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hibrit tohumu konusunda dünya devi firmalara çalışmalar yapmaktayız. Akça Tohum olarak gen havuzumuz uluslararası firmalar ile rekabet edebilecek büyüklüğe ulaşmıştır. Türkiye için yerli otomobil, yerli ilaç gibi yerli tohum da çok önemli. Yerli tohum ıslahı geliştirerek tohumda dışa bağımlılığı önlemek, hem kendi çiftçimizin ihtiyacını karşılayıp hem de ihracat yapmak hedefimiz” şeklinde konuştu.