TARSİM ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ve Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, asma yaprağının Devlet Destekli Tarım Sigortası kapsamına alınması için çalışmalar başladı.
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) üreticilerin memnuniyetini en üst düzeye taşıyabilmek amacıyla çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Son yıllarda ticaretinin de artması ile birlikte tarımsal üretimde önemli bir gelir kaynağı haline gelen asma yaprağı ile ilgili üretici taleplerini değerlendiren TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), asma yaprağının teminat kapsamına alınmasına ilişkin çalışmalarına başladı.
Üç yıl devam etmesi planlanan proje kapsamında, bağda üzümün sigortalanabildiği gibi, asma yaprağının da sigortalanabilmesi için gerekli verilerin oluşturulması, uygun poliçe düzenlemesinde dikkat edilecek kriterlerin belirlenebilmesi, yaprak alım sıklığının ve yoğunluğunun üzüm verimine ve kalitesine etkisinin tespit edilmesi amaçlanıyor.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, proje kapsamında ilk yıl Manisa-Alaşehir ve Denizli-Çal ilçelerinde deneme bağlan oluşturularak, uygulamaların başladığı, ikinci yılda Tokat ilinde aynı uygulamanın yapılacağı ve üç yılın sonunda ise elde edilen verilerin değerlendirilerek, asma yaprağının sigortalanabilmesi açısından gerekli kriterlerin ortaya konulacağı bildirildi.
Denizli’nin Çal ilçesinde proje ile ilgili gerçekleştirilen ilk toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Pamukkale Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Yeşilyurt Er, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Güven Solakoğlu ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Teknik Müdürü Necati İçer ile Çal Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ezgi Okan katıldı.
TARSİM Üreticilerle İletişimini Güçlendiriyor
Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, TARSİM’in E-Devlet Sisteminde yer alacağını açıkladı.
Satoğlu yaptığı açıklamada, modern dünyadaki gelişimin ve ilerlemenin süreklilik ve hızlılık arz ettiğini, bu sebeple gündemin ve yeniliklerin yakından izlenerek Sistem’e entegre edilmesinin, tarım sigortalarının sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. TARSİM’in kısa bir süre sonra E-Devlet Sistemi’nde yer alacağını ve bu doğrultuda üreticilerle olan iletişimin güçlenerek, çok daha iyi seviyelere ulaşacağını bildiren Satoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sigortalı üreticilerimiz mevcut durumda, bağlı oldukları yetkili sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları ile www.tarsim.gov.tr ana sayfası üzerinde yer alan Poliçe Sorgulama Ekranının yanı sıra; SMS Bilgi Hattı, 444 82 77 – Çağrı Merkezi ve Web-Info Sistemi gibi Tarsim İletişim Platformu (TİP) üzerinde yer alan pek çok iletişim kanalı vasıtasıyla bizlere kolaylıkla ve zaman kaybetmeden ulaşarak, bilgi talebinde bulunabilmekte, sorgulama yapabilmektedir. Önümüzdeki günlerde TÜRKSAT ile yapılacak protokolün ve gerekli ön hazırlıkların ardından sigortalı üreticilerimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerindeki kayıtlı arazilerine ve varsa bu arazilerine ait poliçe numaralarına, poliçelerine ait detaylı bilgilere, hasar bilgilerine ve kayıtlı ürünlerinin poliçe son kabul tarihlerine E-Devlet Sistemi üzerinden de ulaşabilecek.”