Tarmakbir, Dünya Traktör Pazarı Raporunu yayınladı

Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren tarım makine imalatçı birliklerinin çatı kuruluşu olan Agrievolution’ın, 2016 yılına dair hazırladığı Dünya Traktör Pazarı Raporu yayınlandı. Agrievolution’un dönem başkanlığını yapan Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR), üyelerine raporla ilgili bilgi notu gönderdi.

TARMAKBİR’in bilgi notunda, rapordaki önemli satır başlarına dikkat çekildi.

2016’da 1.9 Milyon Yeni Traktör Satıldı

Dünya genelinde 2016 yılında 1.9 milyon yeni traktörün satıldığı tahmin edilmektedir. Bu rakam bir önceki yıla göre satışlarda yüzde 2 seviyesinde düşüş olduğuna işaret etmektedir. En büyük pazarlar daha önce olduğu gibi Hindistan ve Çin’dir.

Satışların Yarısı Hindistan Ve Çin’de

Bu iki ülkedeki satışlar toplam satışların neredeyse yarısına karşılık gelmektedir. Öte yandan, bu ülkelerde satılan traktörler, ABD, Brezilya ve Rusya gibi geniş tarım arazilerine sahip bölgelerde ve de Batı Avrupa gibi yoğun tarım faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde satılan traktörlere kıyasla fiyat ve beygir gücü bakımından daha düşük seviyededir.yeni1

Hobi Tarımı Abd’de Pazarı Yüzde 3 Büyüttü

ABD pazarı geçen seneye kıyasla yüzde 3 büyüme göstermiştir. Fakat bu durum pazarın yüzde 63’ünü oluşturan 30 hp altı traktör satışlarındaki yükselmeden kaynaklanmaktadır. Hobi tarımında görülen artışa bağlı olan bu durumun önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenmektedir.

30 Hp Üstü Traktör Satışları Yüzde 10 Düştü

30 hp üstü traktör satışları ise 2015 yılına kıyasla yüzde 10 düşüş göstermiştir. Bu düşüş özellikle orta büyüklükteki tarım işletmelerinin yaşadığı sorunlara bağlı olup, bu işletmelerin sayısının uzun vadede azalacağı tahmin edilmektedir.

Büyük ölçekli tarım işletmelerinin ise hem sayı hem de arazi bakımından daha da büyüyeceği öngörülmektedir. ABD’de henüz önemli bir varlık göstermeyen şirket yapısındaki profesyonel tarım işletmelerinin ise önümüzdeki dönemde varlıklarını arttıracakları öngörülmektedir.

Kanada Pazarı Tedirgin Ediyor

ABD ile benzer şekilde, Kanada’da da 30 hp altı traktörler pazarın büyük kısmını, yaklaşık yüzde 50’sini oluşturmaktadır. Ancak, Kanada pazarı toplamda yüzde 8 düşüş göstermiştir ve önümüzdeki yakın dönemde herhangi bir toparlanma belirtisi göstermemektedir.

Brezilya’da Destekler Talebi Artırdı

Güney Amerika’nın önemli traktör pazarı Brezilya ise, 2014 ve 2015 yıllarında görülen ciddi pazar daralmasından sonra, 2016’nın ikinci yarısından itibaren gözle görülür bir toparlanmaya geçmiştir. Fakat bu toparlanma tarımsal üretimin artmasından ziyade, ülkenin ekonomik görünümünün iyileşmesi ve tarım makinelerine sağlanan finansal desteklerle daha çok alakalıdır.yeni3

Avrupa’da Traktör Satışı Yüzde 6.7 Düştü

Avrupa traktör pazarı 2015 yılına kıyasla yüzde 6.7’lik bir düşüş göstermiştir. 2017 yılının ise 2016’ya kıyasla durağan geçeceği öngörülmektedir. AB’nin en büyük iki pazarı Almanya ve Fransa’da sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 6 seviyelerinde daralmalar yaşanmıştır.

Almanya Ve Fransa 2017 İçin Umut Vermiyor

2017 yılında Fransa’da daralmanın devam edeceği, Almanya’nın ise durağan devam edeceği öngörülmektedir. İtalya ve Birleşik Krallık’ta ise 2016 yılı 2015’e kıyasla durağan seyretmiş olup, 2017 yılında ise az da olsa yükselme beklenmektedir.

İspanya’da Yüzde 8 Büyüdü

İspanya ise, geçen seneye kıyasla yüzde 8 seviyelerindeki pazar artışı ve 2017’de de bu olumlu gidişin devam edeceği görünümüyle, AB’nin en dikkat çekici traktör pazarlarından birisidir. Hırvatistan’da da yüzde 73 seviyesinde bir pazar büyümesi görülmüştür.

Rusya’da Yerel Markaların Payı Arttı

Rusya, Asya markalarının (Çin) satışlarının düştüğü, yüksek kapasiteli traktör satışlarının (daha çok ABD ve AB markaları) ise yükseldiği bir 2016 yılı görmüştür. Toplam satışlarda yerel markaların payının arttığı, ithalatın ise azaldığı gözlenmektedir. Önümüzdeki dönemde Rusya traktör pazarının büyüyeceği, verilen devlet destekleri sayesinde hayvancılık ve süt endüstrisi sektörlerinde de benzer bir eğilimin görüleceği öngörülmektedir.

Asya Pazarında Düşük Beygirli Traktör İlgi Görüyor

Japonya, Çin ve Hindistan ile temsil edilebilecek Asya pazarının ise dünyanın en büyük pazarı olduğu söylenebilir. Ancak, bu ülkelerde arazi yapıları ve üretim yöntemlerine bağlı olarak ağırlıkla düşük beygir güçlü traktörler satılmaktadır. Buna bir istisna, Çin’in son dönemlerde orta ve üst beygir sınıflarında gösterdiği artıştır.

TARMAKBİR

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap