Tarımda yeni yöntem: Çiftçinin arazisi işletmeye dönüştürülecek!

Malatya Ticaret Borsasını ziyaret eden Nurettin Yaşar, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve Türkiye’nin doğalgazı, petrolü veya dünya ile rekabet edebilir bir zenginliğinin bulunmadığını belirterek, “Geriye bu coğrafyadan kaynaklanan, topraktan elde edilen tek yön tarım kalıyor. İklimi, bitki örtüsü, ekosistemi, ekolojik yapısı ve özellikle bazı bölgelerdeki mikro klima özelliği ile Türkiye’de tarımı öne çıkarıyor” dedi.

TÜRKİYE’DE TARIM NEDEN ÖNE ÇIKMIYOR?

Tarımın Türkiye için önemli olmasına rağmen öne çıkmamasının nedenlerine dikkat çeken Yaşar, Türkiye’de ölçek tarımın uygulanmadığını ve dünya taleplerine uygun endüstriyel bir üretimin yapılmadığını dile getirdi.

Diğer yandan tarımda küçük ölçekte bir sistem kurulamayacağını ifade eden Yaşar, kooperatif üyeliğine de pek yatkın bir ülke olmadığını ileri sürdü.

Tarımda yeni yöntemi anlatan Yaşar, şunları kaydetti:

“Küçük ölçekli arazileri bir sözleşmeyle, yatırımcının veya iş adamının kendisine bağlayıp yatırımını kontrol edilmesi sağlanacak. 5 bin dönümlük bir arazi 50 bin ağaç eder, deneyimli kişiler burayı yönetir. Sulama ve diğer kontroller sağlanır. Yetkili ve tecrübeli kişi, fidan dikimi anından, hasadına kadar dünyada bu işin teknolojisi ne ise, sulama, ilaçlaması, gübrelemesi, budaması ve toplamasına kadar bunları yönetecek.

Bunu bilgi, tecrübe ve teknolojik ağa sahip olmayan köylünün yapma ihtimali yok. Bunu üretim anında yatırımcıyı desteklersek, sırada lokomotif olarak işletim, pazarlama ve ihracatını bir vagon gibi düşünerek sistemi harekete geçiririz”

Ancak bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için desteklenmesi gerektiğini dile getiren Yaşar, “Üretim, işletme ve pazarlama-ihracatta, bu üç aşamada kalıcı destekler nasıl yapılabilir diye düşündük” dedi.

Mevcut sistemde Tarım Bakanlığı’nın verdiği desteklerin heba olduğunu, yeni bir yatırıma dönüşmediğini ifade eden Yaşar, tarımda yeni yöntemde verilen desteklerin de kalıcı bir yatırıma dönüşeceğini belirtti.

MALATYA PİLOT ŞEHİR OLACAK

Tarımda yeni yöntemi ilk olarak kayısı için düşündüklerini ve dört bakanlıkla da çalıştıklarını açıklayan Yaşar, şunları kaydetti:

“Bu yöntemle destek verildiği zaman bu kalıcı bir yatırıma dönüşüyor. Büyük yatırımcılar, küçük ölçekte arazilerle sözleşme yapılacak ve Tarım Bakanlığı gerekirse garantörlüğünü yapacak ve bu yatırımlara biraz bonkörce davranıp teşvik vereceğiz. Bu bir modeldir ve pilot olarak da Malatya’yı ve birkaç şehri ürün bazında ele alacağız.

Ondan sonra da dünyaya verimli, düşük maliyetli, kaliteli üretilmiş ürünü dünyanın talep ettiği ambalajda ve o formatta yaş veya kuru olarak bir şekilde pazarlayalım. Yıllarca aynı geleneksel yöntemlerle kayısıyı ürettik. Şimdi ise daha büyük teknoloji gerekmeden daha kaliteli ürünü üretmek mümkün, yani kayısıyı ilerde teknolojik bir yöntemle kurutma işlemi yapılabilir.

yeni2

Nem ve kükürt oranını belirlenebiliyor, aynı zamanda yabancı madde oranı da düşük oluyor. Bu paketleme işlemi için de geçerlidir. Bunun için devlet kesenin ağzını açması lazım. Buna küçük ölçekli firmaları buna dayanması mümkün değil çünkü sermaye bilgi birikim tecrübe insanın direncini arttırır. Bu ölçekte bir müddet bu yapıyı oturtana kadar direnecek firmalar lazım. Bir yenilik yapacağız yeni dikilen fidanların masrafını 3 sene sonra 4 sene boyunca karşılayacağız”

Kaynak: M. Ali Günaydın – Hanife Sarı / malatyasonsoz.com.tr

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap