Tarım Teknolojisi ve Akıllı Tarım: Tarımın Bugünü ile Geleceği Arasında

Tarım Teknolojisi ve Akıllı Tarım: Tarımın Bugünü ile Geleceği Arasında

Global Trends’in ilk bölümü yayınlanıyor. BKT Network’ün yeni formatı, prestijli konuk ve uzmanların ilk ağızdan açıklamalarıyla küresel tarım endüstrisindeki ana trendleri keşfediyor.

Gelişmiş teknolojiler, veri kullanımı, dijitalleşme ve yeni beceriler. Bunlar, “AgTech” olarak adlandırılan teknolojinin ve akıllı tarımın, yani tarım endüstrisini her zamankinden daha fazla şekillendiren trendlerin bileşenleridir. Ayrıca bunlar, BKT Network’ün sekiz bölüm boyunca prestijli konuklar ve uluslararası uzmanların yardımıyla tarımdaki ana trendleri ele alacak yeni formatı Global Trends’in ilk bölümünde ele alınan konulardır.

Bu ilk bölümde, dijital ve teknolojik devrimin dayanak noktası olarak tarımda makineleşmeyi içeren bir dizi içerik ve fikir ortaya çıktı. Türk dergisi Traktörmetre’nin yapımcısı ve sunucusu, aynı zamanda tanınmış bir sunucu ve youtuber olan Ömer Kuloğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Konuğa göre, modern çiftçiler tarafından yeni bir traktör veya yeni bir makine satın alırken en çok aranan üç özellik; tüketimden tasarruf, verimlilik ve kullanım kolaylığıdır. Geleceğin traktörlerinin yeni teknolojiler ve işlevler yardımıyla bu ihtiyaçları karşılaması önemlidir.

Ömer Kuloğlu’nun açıklaması şu şekilde: “Türkiye söz konusu olduğunda, teknolojik makine kullanıcılarından, özellikle de bu yeni trendlere çok duyarlı olan genç nesil çiftçilerden büyük ilgi var. Ne yazık ki, en yeni nesil traktörlerin maliyetleri çoğu zaman olduğu gibi şu anda da oldukça yüksek. Bu nedenle umudumuz, yeni teknolojilerin gelecekte giderek daha erişilebilir hale gelmesidir.”

Ancak Akıllı Tarım sadece makineleri değil aynı zamanda insanları da kapsar. Sektördeki yeni değişiklikler, çok yönlü bir işgücünü destekleyen, belirli ve çeşitli becerilere sahip, giderek daha iyi hazırlanmış profesyoneller gerektirecektir. Bu durum, AgTech’teki yenilikçi kadınların hikayesini anlatan ve onlara değer veren Made in USA platformu From Farmers to Incubators’ın kurucusu Amy  Wu tarafından çok net bir şekilde açıklanıyor.

Wu’ya göre gelecekteki tarım, giderek daha fazla özellikle STEM disiplinlerinde (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitim görmeye ve çalışmaya karar veren kadınlar için yeni fırsatlar yaratacak. Amy Wu düşüncelerini şu sözlerle aktarıyor: “İklim değişikliği başta olmak üzere belirleyici değişiklikler ve ciddi tehditlerle karşı karşıya olan bir sektörde yeni yeteneklere ve becerilere ihtiyaç var. Nesil değişimi, değer yaratabilecek yeni kahramanları, çoğunlukla da kadınları ortaya çıkaracak ve hatta şimdiden ortaya çıkarmaya başladı bile. Bu, onların yalnızca hazırlıklı olmaları sayesinde değil, aynı zamanda beceriklilikleri, yaratıcılıkları ve sürdürülebilirliğe odaklanmaları sayesinde gerçekleşir. İş gücünün çeşitlendirilmesi tarım için gerçek bir fırsattır.”

 Peki, ya günümüz çiftçileri bu tarım devrimini benimsemeye ne kadar istekli? Sektördeki sözde teknolojik geçiş nasıl kolaylaştırılır? Tarımsal Yenilik ve Yayım alanında Doçent olan ve aynı zamanda İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde“Tarımda Değişim” Araştırma Grubu başkanı olan David Rose bunun birçok faktöre bağlı olduğunu açıklıyor.

Teknolojilerin maliyeti, bu teknolojileri benimsemek için gereken altyapının yerel varlığı, çiftçilerin kendilerinin hazırlanması ve eğitimi hatta sadece ihtiyaçlar: Bunların hepsi AgTech’in gelişimine yardımcı olabilecek veya bu gelişimi engelleyebilecek unsurlardır.

David Rose Global Trends’e şu açıklamalarda bulunuyor: “Ekonomik teşvikler, yeterli altyapının geliştirilmesi ve bu geçişi kolaylaştırmak için yeni politika önlemlerinin oluşturulması gibi yollarla tarımda belirli bir teknolojinin benimsenmesini teşvik etmek için kurumların ve siyasetin müdahalesi veya desteği giderek daha temel hale geliyor. Kamu ve özel sektör arasındaki verimli işbirliğine güvenebilmek çok önemlidir.”

Akıllı tarım ve yeni teknolojilerin benimsenmesinden bahsetmişken belirtmek gerekir ki gelecekte çiftçileri desteklemek için tarlada çalışan otomatik makineler ve robotlar görmek giderek daha yaygın hale gelecek. En azından, üzüm bağlarını ultraviyole ışınları kullanarak mantar ve mikroorganizmaların saldırılarına karşı korumak için tasarlanmış sürdürülebilir bir robot olan ICARO X4’ü icat eden Free Green Nature’ın Teknik Satış Müdürü İtalyan start-up Simone Scarabel’ın umudu bu yönde.

Simone Scarabel konu hakkında şunları söylüyor: “AgTech’in ana hedeflerinden biri, tarım endüstrisini daha sürdürülebilir hale getirmek ve emisyonları en aza indirerek etkisini önemli ölçüde azaltmaktır. Robotlar, bu hedefe ulaşmak için belirleyici araçlardır ve olmaya da devam edeceklerdir ayrıca tarladaki çalışmaları optimize ederek, çiftçiler için zaman ve kaynak tasarrufu sağlamaktadır.”

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap