TARMAKBİR 8. Sektör Buluşması Antalya’da Gerçekleşti

TARMAKBİR 8. Sektör Buluşması 30 Ekim – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalya’da yoğun katılımla gerçekleşti.

Sektör sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılması, kamu kurum ve kuruluşları tarafından tarımsal mekanizasyonla ilgili mevzuat çalışmaları ve uygulamalar hakkında bilgi verilmesi, mevzuat ve uygulamalarına dair sorunların kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle görüşülmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla 8. Geleneksel TARMAKBİR Sektör Buluşması, 30 Ekim-2 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.

8. Sektör Buluşması’na 87 kişi (45 üye, 21 akademisyen, 21 kamu, STK, Banka, Birlik temsilcisi) iştirak etti. Etkinliğe ana sponsor olarak İrTem Tarım Makinaları, Altın sponsorlar olarak Çayırova Otomotiv, Tınaz Tarım Makinaları, Özdöken Tarım Makinaları ve Önallar Tarım Aletleri firmaları, Gümüş sponsorlar olarak Uğurtar Tarım ve Azim Ziraat Aletleri destek verdi.

Yoğun bir ilginin yaşandığı 2014 buluşması kapsamında yapılan 4 oturumda, kamu kurumları ve diğer örgütler tarafından kurumsal sunumlar yapıldı. Bu kapsamda sektör sorunları ve çözüm önerileri, mevzuatlar ve Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği özelindeki konular taraflarca tartışıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında TARMAKBİR Genel Sekreteri M. Selami İleri Türkiye’de tarım makinaları sektörünün stratejik önemine ve son yıllardaki gelişimine değindi: “İçinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük sorunlarından bir tanesi giderek artan dünya nüfusunun gıda ihtiyaçlarını karşılamak. Bunun için de öngörülen tek çıkar yol tarımda verimi arttırmak. Verimi arttırmanın en efektif yolu ise mekanizasyon uygulamaları. Tarımın stratejik öneminin fark edilmiş olması, tarımsal üretim için uygun ekolojik koşullar, devlet destekleri, daha büyük ve profesyonel işletmelerin tarım sektörüne yönelmesi, arazi büyüklüklerinin artacak olması, rekabetçi işçilik ücretleri fırsatlar olarak görülmekte. Fakat küçük ve dağınık arazilerde tarımın yapılıyor olması, küçük işletmelerin ağırlıklı olması, üretimdeki verimliliği artıracak büyük kapasiteli makinalarla tarım yapacak işletme sayısının az olması, çiftçinin alım gücünün düşük olması, olumsuz hava koşulları dezavantaj olarak görülebilir.”

Tarımın daha büyük kapasiteli makinalarla yapılacağının kaçınılmaz olduğunu belirten Selami İleri; hassas tarım uygulamaları ve buna paralel unsurlar itibariyle akıllı tarım makinaları üretimi ve kullanımının artacağını öngördüklerini ifade etti. Bununla birlikte Ar-Ge, inovasyon ve üniversite-sanayi işbirliğinin öneminin de giderek artmakta olduğunu söyleyen İleri, bunların sonucunda da firma sayısının azalacağını, katma değeri yüksek teknolojik unsurlar ihtiva eden, rekabet edebilir tarım makinası üreten ve ihraç eden firmaların ayakta kalabileceğini öngördüklerini söyledi.

‘Sektör ilk 9 ayda 40 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi’

Son yıllarda tarım makinaları sektörünün yakaladığı ivmeye dikkat çeken TARMAKBİR Genel Sekreteri İleri; “Türkiye’de tarım makinaları sektörü 2013 yılında 660 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu sene ilk 9 ayda yüzde 25 büyüme gerçekleştirdi ve 549 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Ağırlıkla ekipman firmalarında olmak üzere sektörde 25 bin çalışan istihdam ediliyor. Sektördeki 1.000’den fazla firmanın 850’si makina üzerine faaliyet gösterirken 170 tanesi sulama üzerine faaliyet gösteriyor. Makina üzerine faaliyet gösteren 850 firmanın 150’si tamamen ithalatçı konumunda. Traktör grubunda yaklaşık 30 firma, 40’a yakın markayı temsil ediyor. Bunlardan 8 tanesi imalatçı vasfıyla ve değişik yerli katkı oranlarıyla sektörde yer alıyor. 3 firma yerli motorunu üretirken yerli traktörlerin payı yaklaşık yüzde 75-80 civarında. Yaklaşık 120 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İlk 10 ülkeye (İtalya, ABD, Irak, Azerbaycan, Fas, Güney Afrika, Polonya, Rusya, Cezayir ve Bulgaristan) yaptığımız ihracat toplam ihracatımızın yüzde 60’ını kapsıyor. Gururla söylüyorum ihracatımız artık dış ticaret fazlası veriyor. Bu sene ilk 9 ayda 40 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. Bundan 5 sene önce sektörümüz 250 milyon dolarlık dış ticaret açığı veriyordu” dedi.

EIMA’da katılımcı firma sayısı bakımından Türkiye 2. sırada

Güncel ve resmi verilere göre tarım makinaları sektörü, Türkiye makina ihracatında 22 alt ürün grubu içerisinde 6’ıncı sırada, en fazla değer artışı açısından da 2’inci sırada yer alıyor. Sektör, yabancı ülke katılımcı firma sayısı bakımından, 2013 yılında Almanya’nın Hannover şehrinde gerçekleştirilen Uluslararası AGRITECHNICA Fuarı’nda 5. ve 2012 yılında İtalya’nın Bologna kentinde gerçekleştirilen Uluslararası EIMA Tarım ve Bahçe Makineleri Fuarı’nda 2. sırayı aldı.

Agrievolution Ocak 2016’da İstanbul’da yapılacak

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen tarım makinaları ve ekipman üreticilerinin oluşturduğu bir çatı örgüt olan Agrievolution Küresel Tarım Makinaları İmalatçıları Birliği 2012 yılında Brezilya’nın ev sahipliğinde, Amerika, İtalya, Fransa, Hindistan’ın tarım makinaları birliklerinin biraraya gelmesiyle kuruldu. Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı örgütün Rusya, Almanya, İngiltere, Güney Kore, Japonya ve Çin’in de dahil olduğu toplam 13 üyesi var.

2008’de Roma’da, 2010 yılında Orlando’da, 2011 yılında Paris’te, 2013’te Derby’de zirveler gerçekleştiren Agrievolution’ın düzenleyeceği bir sonraki forum, TARMAKBİR organizatörlüğünde Ocak 2016’da İstanbul’da Avrasya Tarım Fuarı’yla birlikte eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek. TARMAKBİR bu sene başında son uluslararası üyeliğini gerçekleştirdiği CEMA’nın (Avrupa Tarım Makineleri Birliği) temsil ettiği 4.500 işletme toplamda yıllık 26 milyon dolar ciro gerçekleştiriyor.

Bunları da beğenebilirsin