Tarım Dronları, Çiftçilerin En Büyük Yardımcısı Oldu

Günlük 1500 dekara varan ilaçlama yeteneği ve sağladığı %40 ilaç tasarrufu ile dronlar, günümüzde çiftçiler tarafından daha çok kullanılıyor.

Günlük 1500 dekara varan ilaçlama yeteneği ve sağladığı %40 ilaç tasarrufu ile tarım dronları, günümüzde çiftçiler tarafından daha çok kullanılıyor. 2022 yılında tarım dronları ile Türkiye’de 100.000 hektardan fazla tarım arazisinin ilaçlandığını ifade eden Dronmarket Tarım Teknolojileri Müdürü Fatih Başoğlu, bu rakamın 2023 sonunda daha da artmasını beklediğini belirtti.

Tarım dronlarının 2022 yılı itibarıyla tarım makinesi olarak kabul gördüğünü ve bunun oldukça önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Dronmarket Tarım Teknolojileri Müdürü Fatih Başoğlu; “2022 yılında tarım dronları ile Türkiye’de 100.000 hektardan fazla tarım arazisi ilaçlandı. Tarım sektörü dronların bu zamana kadarki en yüksek kullanım hacmine ulaştığı yıl oldu. Önümüzdeki sezonda bu sayının katlanmasını bekliyoruz. Çünkü çıkan yeni model ve markalarla birlikte yakın gelecekte tarımda ilaçlamalar yalnızca dronlar ile yapılır hale gelecek. Her geçen gün büyüyen tarımsal dron pazarının 2024 yılında globalde 1 Milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor” dedi.

Tarım

Tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını da engelliyor

Dronlar ile günlük 1500 dekara varan alan rahatlıkla ilaçlanırken, %40 oranında da ilaçtan tasarruf sağlanıyor. Traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ve ulaşamadığı arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilen dronlar, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybının da engellenmesini sağlıyor.  Bilinçsiz su kullanımının da önüne geçilmesini sağlayan dronlar, tüm bu avantajları ile tarımın geleceği açısından umut vaat ediyor.

Tarım

Dronla yapılan ilaçlamada zaiyat yüzde 0

Çiftçiler için ilaçlama sezonunda en önemli parametre zamandır. Hızlı müdahale sayesinde mahsullerini büyük zarardan kurtaran çiftçiler, dron teknolojisinden oldukça memnun. Geleneksel ilaçlama yöntemleri arazide%5’lere varan bir zaiyat yaratıyorken, dronlarla yapılan ilaçlamada bu oran %0 olarak dikkat çekiyor. Benzin ve mazot maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, dronlar yalnızca zaman anlamında değil ekonomik anlamda da çiftçilerimize büyük avantaj sağlıyor.

Son olarak 2022’de Trakya’daki çayır tırtılı istilasına dronlarla yapılan hızlı müdahaleye değinen Başoğlu; “Çayır tırtılı mücadelesinde traktör ile günlük ortalama sadece 300 dekar alan ilaçlanıyordu. Bu rakam dron kullanımında 800 dekara çıkarak çalışmaların hız kazanmasını sağladı. Traktör ile yapılan ilaçlamalarda ürün kaybına neden olunması sebebiyle drone ile ilaçlama yöntemi tırtıl ile mücadelede önemli rol oynuyor. Ayrıca traktör ile ilaçlamada ürün üzerine etkisi %40 civarındayken Drone ile ilaçlamada bu oran %90’a çıkmaktadır” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap