Sensörler ve Teknoloji Sayesinde Uzaktan Sera İzlemek ve Yönetmek Mümkün

İtalyan bitki üreticisi Andrea Angiletti için sera faaliyetlerinin büyük bir kısmı, Luca ve Alessio Occhipinti tarafından kurulan Lualtek tarafından geliştirilen bir sensör sistemi aracılığıyla uzaktan izleniyor, planlanıyor ve ayarlanıyor. Bunun için kendi kablosuz radyo teknolojisi sistemi LoRaWAN’ı kullanıyorlar.

LoRaWAN sistemi, internet bağlantısı veya elektrik kullanmayan ve verilerin uzun mesafeli ve düşük enerji tüketiminin izlenmesi ve iletilmesi için geliştirilmiştir. Ekip, “LoRaWAN teknolojisi tarımın hizmetinde” diyor.

Sistem, Andrea Angiletti’nin Sicilya’daki Chiaramonte Gulfi’de 3000 metrekare alanda yumuşak meyveler yetiştirilen seralarına kuruldu. Andrea, “Yüksek miktarlarda mahsul üretimi yapan ve sabit sıcaklık takibinin yanı sıra uygun havalandırma, sulama ve püskürtme gerektiren bir teknoloji” olduğunu belirtti.

Elektriğe ihtiyaç duymayan teknoloji

“Üreticilere büyük avantajlar sağlayacağına inandığımız için LoRaWAN sistemini tarımda uygulamak istedik. Seralarda düşük tüketimli, yenilikçi sensörler tarafımızdan kurulmuş, monte edilmiş ve ayarlanmıştır. Bu sensörler elektriğe ihtiyaç duymaz, ancak uzun ömürlü bir pil sistemine sahiptirler (en az 10 yıl), yani sistem, mahsullerin sürekli izlenmesine izin vermek için her zaman açıktır.”  “Sensörlere ek olarak, sera koşullarının uzaktan programlanabilmesi ve değiştirilebilmesi için uygulama bölümünü ekledik. Ayrıntılı olarak, üreticiler ve tarım uzmanları olası bir senaryo belirleyebilir, yani temel koşulları seçebilir ve belirli koşullarda başlatılması gereken bir dizi faaliyet planlayabilir. Örneğin, sensörler önceden ayarlanmış bir sıcaklık seviyesini algıladığında, kapıları açıp kapatabilirler. Üreticiler ayrıca verileri uzaktan izleyebilir ve gerekli kararları alabilir.”

“Seralarda, havalandırma deliklerini açmak (önceden motorlanmış), fanları, ısıtma sistemini ve tohum ekme makinesini açmak için dahili bir termo-higrometre, bir toprak termo-higrometresi (sıcaklık ve nem sensörleri), harici bir mini hava istasyonu ve anahtarlar kuruyoruz. Yazılımımız kullanılarak ayarlanan sıcaklık ve nem eşiklerine ulaşıldığında havalandırma delikleri ve fanlar, otomatik olarak devreye girer (verileri çapraz referans alan bir algoritma sayesinde). Ayrıca, bazı değerler eşik değerlerine ulaştığında ve otomatik bir işlem gerçekleştiğinde Andrea Angilletti’ye bildirim yapılır. Tohum ekme makinesi, yazılımdaki bir düğme ile akıllı telefon aracılığıyla uzaktan açılıp kapatılabilir (tohum ekme makinesi seralardan 700 m uzakta bulunmaktadır ve yazılım kullanılmadan önce Andrea’nın her seferinde gidip makineyi alması gerekiyordu). Sistem, zaman ve işçilikten önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyor.”

Lualtek sisteminin kendilerine büyük avantajlar sağladığını söylüyorlar. “Yetiştiriciler günde 6 veya 7 kez sıcaklığı kontrol etmek zorundaydı, şimdi ise bunu yalnızca gerektiğinde yapıyorlar. Sensörler ve anahtarlar son derece yenilikçi ve kurumun kendi bünyesi içinde montajı yapılmıştır.”

Sensörler diğer geçitler kurularak uzatılabilen 10 km’ye kadar bir mesafede çalışıyor. Modüler sensörler, hastalıklara, mantarlara veya antifriz veya gübreleme gibi diğer ihtiyaçlara göre geliştiriliyor. “Mikro alanlarda hareket etmek ve belirli bir bitki veya alanın koşullarına göre farklı önlemler almak da mümkün. Makine öğrenimi sayesinde yazılım, parametrelerde ve eşiklerde değişiklikler yapılmasını önerebilir ve/veya bunları uygulayabilir ve geçmiş verilere dayalı tahminlerde bulunabilir.”

KAYNAK: GROWTECH

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap