Polonya Tarım ve Hayvancılık Ürünleri, Polagra Food Fuarı’nda Sergilendi

Polonya gıda ürünleri ve teknolojileri, Polagra Food Uluslararası Ticaret Fuarı’nda tanıtıldı. Rusya ambargosunun olumsuz etkilerini atlatmak isteyen Polonya tarım sektörü, yeni pazarlara ihracat yapmak için ortaklar arıyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın en kapsamlı gıda ve gıda teknolojileri fuarı olan Polagra Food Uluslararası Ticaret Fuarı, Polagra Tech, İnvest Hotel, Polagro Gastro ve Taropak 2014 Uluslararası Ticaret Fuarları ile birlikte eş zamanlı olarak Miedzynarodowe Targi Poznanskie (MTP) Uluslarası Fuarcılık tarafından Polonya Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 27 Eylül – 2 Ekim 2014 tarihleri arasında Polonya’nın Poznan kentinde gerçekleştirildi.

Miedzynarodowe Targi Poznanskie Fuar Merkezi’nde 40 bin metrekarelik alanda gerçekleşen, 45 ülkeden 1.300 katılımcının ve 50 bin ziyaretçinin katıldığı fuarda 450 yeni ürün tanıtıldı. Ayrıca ziyaretçiler fuar alanında MTP altın madalyasına sahip 52 yeni ürünü görme fırsatını yakaladılar.

Polonya yerel tatlarının ve folklorik değerlerinin tanıtıldığı Polagra Food Fuarı’nda Türkiye’den gıda sektöründen işadamlarının ve basın mensuplarının oluşturduğu heyet ziyaretleri süresince etkinlikleri takip ederek Polonya gıda sektörünü yerinde inceledi.

Polonya’nın kuzeybatı bölgesi tarih boyunca çevre ülkelerden almış olduğu göçler sonucu birçok kültürü içinde barındırıyor. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Polonya’ya özgü yerel tatların tanıtıldığı etkinliklerde çeşitli et ve süt ürünleri, işlenmiş ürünler, bal ve unlu mamüller ilgi topladı. Ayrıca bölgenin yerel gelenekleri, kültürel özellikleri yerel tatlarla birlikte sunularak ziyaretçilere tanıtıldı.

Gıda sektöründe kullanılan makina ve ekipmanların sergilendiği Polagra Gastro etkinliği kapsamında gerçekleşen Polonya Aşçı Yarışması da ziyaretçiler ve basın tarafından ilgiyle izlendi. Unlu mamüller alanında Avrupa ve dünya çapında bilinirliği olan ve pek çok markası olan Polonya’da Michelin yıldızına sahip bir restoran da bulunuyor.

Fuar kapsamında ayrıca otelcilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarının katıldığı İnvest Hotel bölümünde catering ve otelcilik ekipmanları, Taropak 2014 bölümünde ambalaj ve paketleme sektörüne ilişkin makine ve ekipmanlar sergilendi.

Polonya’nın tarım potansiyeli ve AB tarım desteği

Tarım, gıda hammadde ve işlenmiş ürünleri satışında önemli bir paya sahip olan Polonya’nın yıllık 40 milyar Euro işlenmiş ürün ve 25 milyar Euro tarımsal hammadde ihracatı, tarım ve gıda sektöründeki üretim gücünü gösteriyor.

Fuarda düzenlediği basın toplantısında konuşan Tarım Bakanı Marek Sawicki, Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde tanıtım yoluyla tarım ürünlerinin üretimi ve satışını desteklediklerini söyledi. Polonya ürünlerinin dünya piyasasına ihracatını kolaylaştıracak planları 5 yıldır uygulamakta olduklarını belirten Tarım Bakanı Marek Sawicki, ihracat birlikleri ile program üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Gerek malzeme alımı konusunda gerekse eğitim faaliyetleriyle tarımla uğraşan genç nüfusu desteklemek amacıyla oluşturdukları programa yaklaşık 23 bin kişinin başvurduğunu söyledi.

Ambargo sonrasında AB desteğine başvuru düşük kaldı

İhracatının yüzde 70’ini Avrupa’ya yüzde 11’ini Rusya’ya geri kalanını da Asya ve Uzak Doğu’ya gerçekleştiren Polonya’da, Rusya’nın 1 Ağustos 2014 itibariyle AB menşeili et ve süt ürünleri ve yaş sebze-meyve ürünlerine koymuş olduğu ithalat yasağı sonrasında Polonya’nın yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatı durmuş vaziyette. AB programları çerçevesinde sebze meyve üreticilerini desteklemek amacıyla kilo başına 12 cent destek sağlandığını belirten bakan bu ürünleri diğer pazarlara satmanın AB destek programlarına başvurmaktan daha karlı olacağını ifade etti ve ambargonun uzun vadede Polonya tarım endüstrisini daha güçlü kılacağını söyledi. 1 Ağustos 2014 itibariyle başlayan Rusya ambargosu sonrasında Polonya’da 200 bin çiftçiden sadece 12 bini bu desteğe başvurdu. Polonya yıllık 3.5 milyon elma üretimiyle Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.

Türk iş adamlarına Polonya ile işbirliği ve yatırım çağrısı

Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Ticari Ateşe Koray Akgüloğlu ile birlikte fuarı ziyaret etti. Türk iş adamları ve gazetecilerin yer aldığı toplantıda konuşan Büyükelçi, Polonya’daki iş fırsatlarının Türk işadamları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Koray Akgüloğlu burada ticari işbirliği ve yatırım yapacak olan Türk firmaları için sağladıkları teşvik ve desteklerden bahsetti.

Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan; “Bu yıl Polonya ile diplomatik ilişkilerin başlamasının 600’üncü yılı kutlanıyor. Bu, dünyanın başka hiçbir iki ülkesi arasında olmayan bir dostluk. Böylesine tarihi ilişkilerin olduğu bir ülkeyle ticaretin de çok daha iyi olmasını arzu ediyoruz. Geçen sene itibariyle Polonya ile 5.2 milyar dolarlık bir ticari ilişkimiz var” dedi.

Rusya’nın koyduğu ambargo sonrası Polonya ihracatının zor bir sürece girdiğini belirten Özcan, bu durumun ortak yatırımlar formülüyle aşılarak her iki ülkeye de fayda sağlayabileceğini ifade etti ve Türk iş adamlarına buradaki fırsatları görüp değerlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Ticari Ateşeliğin yoğun faaliyetleri bulunduğuna dikkat çeken Büyükelçi Özcan, pek çok şirketin teşviklerden faydalanmaya başladığını ve bu teşviklerden daha fazla şirketin yararlanması gerektiğini belirtti.

 

 

Bunları da beğenebilirsin