Mersin Agrodays 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’ Yenişehir CNR EXPO’da başladı.
Mersin’in tarım ve hayvancılıktaki mevcut yatırımlarını ve ticari potansiyelini dünyaya tanıtmayı amaçlayan ‘Mersin Agrodays 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’, Yenişehir CNR EXPO’da başladı. Fuar, Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özgür Sanal, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ve CNR Holding Pozitif Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler’in katılımı ile açıldı.
CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından bu yıl 14 bin metrekare alanaa ulaşan fuar, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve KOSGEB tarafından destekleniyor.
“Türkiye-Polonya arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolar arttı”
40 bin ziyaretçi hedefi ile 31 Ocak’a kadar devam edecek Mersin Agrodays Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Mersin Agrodays gibi özelleşmiş fuarların önemine dikkat çekerek, Mersin Agrodays’in üretici, tüketici ve bunların temsilcilerini bir araya getirerek, bölgeye ekonomik ve kültürel anlamda önemli oranda fayda sağladığını söyledi. Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ise, Türkiye-Polonya arasındaki ticaret hacminin son 2 yılda, 1 milyar Dolar arttığına vurgu yaparak, “Artan yalnızca Türkiye’nin ithalatı olmadı. Türkiye’den Polonya’ya yapılan ihracat da önemli ölçüde arttı. Polonya bütün kapılarını Türkiye’ye açtı. Özellikle Mersin’de yetişen tarım ürünlerinin Polonya’ya ihraç edilmesini bekliyoruz” dedi.
5.5 milyon tonluk tarımsal üretim bu fuarla kazanca dönüşecek
Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala da Mersin’in tarım kimliği ile öne an bir şehir olduğunu aktararak, “100 çeşit tarım ürününün yetiştiği Mersin, özellikle muz, çilek ve limon üretimi ile Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Mersin’de bir yılda 5,5 milyon ton tarımsal üretim yapılıyor. Üretimde sağladığımız bu başarıyı Mersin Agrodays fuarıyla kazanca dönüştürerek taçlandıracağız.” diye konuştu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, “Dünya ekonomisi ciddi anlamda değişim yaşıyor. Tarım, gıda ve hayvancılık sektörleri ulusal güvenlik meselesi olarak değerlendirilen sektörler haline geliyor. Yükselen pazarlara neden ulaşamadığımızı sorgulamalıyız” diye konuşarak, tarım sektörü için kamu, üretici ve yerel yönetimlerin bir arada çalışması gerektiğinin önemine değindi.
“Alınan önlemlerle sektöre, 6 milyon 600 TL girdi sağladık”
11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın bölgeye önemli bir vizyon kazandırdığını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal da şöyle konuştu: “Mersin ilimiz yalnızca üretici değil, aynı zamanda diğer illerden gelen ürünleri de işleyerek dünyaya açan önemli bir liman kentidir. Bölgemizin tarım geleceğin tehdit edebilecek riskleri belirlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçilerin ürünlerinin zararlarını en aza indirmek için pek çok faaliyet yürütüyoruz. Bugüne kadar yerinde verdiğimiz kararlar ve aldığımız önlemlerle sektöre 6 milyon 600 TL ek girdi sağladık. Mersin Agrodays vizyonundaki fuarlar sektörün gelişimi için daha sık yapılmalı. Sektör, burada teknolojik gelişmeleri takip etme imkânı yakalıyor”
“Firmaların ticari hacmi artırmalarını hedefliyoruz”
Mersin Agrodays Fuarı ile tarım ve hayvancılık sektöründe verimliliği dünya standartlarına taşımayı amaçladıklarını aktaran CNR Holding Pozitif Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler, “Fuarımızı 90 firma ve 150 markanın katılımı ile düzenliyoruz. Katılım gösteren firmaların fuarda yüksek hacimli ticari ilişkiler kurmalarını hedefliyoruz.” dedi.