İklim değişiklikleri, küresel ısınma, sanayileşmenin getirdiği hava ve çevre kirliliği, nüfus artışı ve bu etkenlerin sonucunda doğal kaynaklarının azalması gibi sorunlar günümüzde ve yakın gelecekte su kaynaklarının daha verimli kullanmanın önemini giderek daha fazla ortaya koyuyor.
Yazılımından donanımına kadar yüzde yüz yerli olarak ozon buharı jeneratörü üreten Mikronix firmasını BurTarım Fuarı’ndaki standında ziyaret ettik ve Elektronik Mühendisi İsmail İhtiyar’dan ozon buharı teknolojisi hakkında bilgiler aldık.
Ozon Buharı teknolojisi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Doğadaki suni olmayan tek sterilizatör olan ozon; bakteri, mantar ve virüs önleyici etkisi sebebiyle hipoklorit asitten 25 kat hipokloretten 2.500 kat ve klorominden 5.000 kat daha etkili bir dezanfektandır. 3 oksijen atomundan oluşan doğal bir bileşik olan ozon (O3), 2 atomlu normal atmosferik oksijenin (O2) yüksek voltaj enerjisi ile ikiye bölünüp başka bir oksijen atomu ile birleşmesinden oluşuyor. Çok güçlü okside etme, güneş ışınlarını absorbe etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde doğanın koruyucu katmanı olan ozon; tarım ve hayvancılık, gıda, tıp başta olmak üzere birçok endüstride nemlendirme, sterilize etme ve çeşitli amaçlar için kullanılıyor.
Ozon buharı jeneratörünün kullanım alanları nelerdir?
Seralarda yetiştirilen tarım ürünlerini sulama amaçlı olarak kullanılabiliyor. Et kombinelerinde, et kesildikten sonra kaybettiği nemi geri kazandırmak için de bu teknoloji kullanılabiliyor. Topraksız tarım amaçlı olarak da doğrudan tohumdan çimlendirip büyütme, vitamini sudan verme şeklinde kullanılabiliyor.
Makinanın içinde bulunan jenaratör sayesinde gerektiğinde sterilize etmek için programlanarak ozonlama periyotları belirlenebiliyor. Büyük alana sahip seralar için de makinaların yetersiz olacağı için bu tip yerlerde proje bazında çalışmalar üretiyoruz. Tek merkezden kontrollü olarak sistem seranın içine homojen bir şekilde dağıtılıyor. Kullanıcı nem oranını program üzerinden belirliyor ve nem belirlenen noktaya ulaştığında makina ölçümleme yaparak kendiliğinden devreye girip çıkıyor.
Ozon buharı teknolojisi kullanıcıya ne gibi avantajlar sağlıyor?
Girdisi su ve elektrik olan makina yüksek oranda su ve elektrik tasarrufu sağlıyor. 800 m2’lik alan için tasarlanan makina saatte 18 lt su tüketiyor. Makina suyu sise dönüştürerek kalınlığı 5 mikron olan tanecikler üretiyor. En yüksek püskürtme yönteminde bile tanecik kalınlığı 200 mikronun altına düşemiyor. 5 mikron kalınlığında tanecikler bitkiyi gözeneklerinden besleme imkanı sağlıyor. Tanecikler havada asılı kaldığı için bitkinin her tarafını sarıyor.
Makinada bulunan koruma sistemleri var. Makinayı açtığınızda önce su kontrolü yapılıyor. Çalışma şartlarını test ettikten sonra çalışmaya başlıyor. Suyun kesilmesi durumunda ise direk korumaya alıyor kendini. Makina gerekli tüm tedbirleri içeriyor.
Sizin açınızdan fuar nasıl geçiyor, beklentileriniz ve izlenimleriniz nelerdir?
Fuarda karşılaştığımız ilgi beklediğimizden fazla oldu. Su kıtlığı sorununu daha fazla yaşayan Afrika ülkelerinden bu ürünlere çok fazla talep var. Fuar’da Sudan Tarım Bakanı bizzat standımızı ziyaret etti. Tunus ve İran’dan gelen ziyaretçilerden standımızı ziyaret edenler oldu. İtalya’dan bayilik talebi geldi. Her geçen gün kuraklık tehlikesinin arttığı dünyada su kaynaklarını daha etkin kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Bizim ise bu fuarda hedefimiz çiftçiye ürün satmaktan ziyade bayi ağımızı oluşturmak.