Otomatik Tamburlu Sulama Sistemi Çiftçilerden Büyük İlgi Görüyor

Türkiye’nin ilk yerli seyyar süt sağım makinesi üreticisi olan Sezer Tarım Ltd. Şti., 1978 yılında süt sağım makinası ve hayvancılık ekipmanları ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu. Zaman içinde sürü yönetim sistemlerine de ağırlık vermeye başlayan Sezer Tarım, TSE EN ISO 9001:2000 kalite sertifikasıyla, CE ve emniyet direktiflerine uygun olarak 120 personeli ile 4.200 m2 kapalı alanda hizmet veriyor.

Sezer Tarım ve Sağım Teknolojileri, 35 yılı aşkın deneyimiyle büyükbaş/küçükbaş merkezi sağım sistemleri, seyyar süt sağım makinaları (sağılabilen her hayvan için), vakum pompaları, büyükbaş yemleme kilitleri ve durak (yatak) demirleri, hayvan bakım aracı (travay), hidrolik dışkı sıyırıcısı, otomatik kaşınma fırçası, paslanmaz suluk gibi ürünleri ve bu ürünlere ait yedek parçaları üreterek, hayvan yetiştiricilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Şirket iç pazar satışının yanı sıra 47 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor.

Sezer Tarım, çiftçiye sulamada büyük kolaylıklar ve avantaj sağlayan Otomatik Tamburlu Sulama Sistemlerini son 2 yıldır Bursa, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde üreterek; yüzde yüz yerli olarak piyasaya sunuyor. Daha öncesinde 5 yıla yakın Yunanistan’dan ithal ederek piyasaya sundukları bu sistem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için BurTarım 2014 fuarında Sezer Tarım standında Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Efecan’a sorularımızı yönelttik.

Diğer sulama sistemleriyle karşılaştırıldığında Tamburlu Sulama Sistemlerinin sağladığı avantajlar nelerdir?

Damlama sulama sistemlerinin arazide karşılaştığı sorunlar bu sistemde tümüyle ortadan kaldırılıyor. Tamburlu Sulama Sistemleri diğer sulama sistemlerine göre daha düşük maliyet sunuyor. Bu sistem sadece bir kişi tarafından yönetilerek, kanatları açıp-kapatılıp sulama işlemi uygulanabiliyor. Hortumların sistemde bulunan makaraya dolanarak hasarsız olarak taşınması sağlanıyor ve böylece işçilik ve kullanım maliyetleri düşürülmüş oluyor. Ayrıca dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahip. Çiftçinin uzun yıllar sorunsuz kullanabileceği bir sistem.

Sistemin çalışma prensibi hakkında bilgi verir misiniz?

Makina tamamen su tahrik gücüyle çalışıyor. Tam ortada bir şanzımanı bulunuyor. Herhangi bir motopomp ile suyu hatta veriyorsunuz, su şanzımana geliyor. Kollar yardımıyla hızını ayarlıyorsunuz. Her makinanın ayrı bir çalışma kapasitesi var; 20-30 ton ile çalışan makina da var 80 tonla çalışan da. Aynı zamanda meme uçlarının boylarını değiştirerek atılacak su miktarını ayarlayabilirsiniz.

Sulama kapasitelerine göre kaç farklı boyda ürün mevcut?

Sulama yapılacak alanın genişliğine göre; 75, 90 ve 110 olmak üzere 3 farklı boru hortum çapında ve 265 m’den 500 m’ye kadar hortum uzunluğunda farklı kombinasyonlarda ara boylarla toplamda 10 farklı makina mevcut. Sistem 40 veya 50 metre kanat genişliğine sahip. Sulama kanatları, tabanca şasesi ve tambur gövdesi paslanmaz ve dış etkenlere karşı korunması için galvaniz kaplı. Ar-Ge çalışmalarımız sürekli olarak devam ediyor. Yakın zamanda da daha küçük hortum çapında yeni makinalar çıkarmayı planlıyoruz.

Bu ürüne yönelik talep nasıl?

Çiftçi tecrübelerine dayanarak sistemler arasındaki farkı mukayese ederek geliyor. Ürünün satış rakamları memnuniyet verici. Daha çok damlama sulama ve salma sulamanın tercih edildiği meyve bahçeleri için bile talepler geliyor. Fuarda da Tamburlu Sulama Sistemine yoğun bir ilgiyle karşılaştık.

Bunları da beğenebilirsin