Liseleri Girişimcilerin Ödül Alan Projesi: İnek Süt Yemi

İlkokuldan liseye kadar bütün öğrencileri girişimci zihin yapısıyla yetiştirmeyi hedefine alan Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlediği GençBizz Lise Girişimcilik Programı Türkiye finali 8-9 Haziran’da İş Bankası Kuleleri’nde gerçekleştirildi. Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin şirketi Debaf, inek süt yemi üretimi ile üçüncü oldu.

Ahmet KUT

10 Kasım 2023’te Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin bir araya gelerek kurduğu Debaf GençBizz; Genel Müdürlük Departmanı Yöneticisi Fatmanur Genç, ARGE Departmanı Yöneticisi Büşra Karcı, İletişim Departmanı Yöneticisi Ela Naz Yavaş, İletişim Departmanı Çalışanı Ecrin Dede, Finans Departmanı Yöneticisi Hacer Ela Yamaç, İnsan Kaynakları Departmanı Yöneticisi Ali Ön ve Pazarlama ve Satış Departmanı Yöneticisi Dilara Küçükboz ile 7 öğrenciden oluşuyor. Debaf GençBizz, üçüncülük ödülünün ardından Agroworld Dergisi’ne konuştu.

  • Debaf Gençbizz şirketi hakkında bilgi verebilir misiniz? Şirketin hikâyesi nedir, tam olarak ne yapıyorsunuz?

Dêbaf GençBizz şirketi, üyesi olan Büşra Karcı’nın ailesinin büyükbaş hayvan yetiştiricisi olması ve her akşam evlerinde konuşulan sorunlara kayıtsız kalamaması ile başladı. Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlemiş olduğu GençBizz projesi, bu konuda bizim için harika bir fırsat oldu. Arkadaşlarımla toplanarak bu projede bir şirket kurduk.

Ürünümüz için büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile görüşerek hayvancılıkta onları en çok zorlayan konuları belirledik ve onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak uygun büyükbaş hayvan yemi üretmek istedik. Bu doğrultuda özellikle uluslararası araştırmalar yapmaya başladık. Uluslararası araştırmalarımızda, inek atıklarının küresel ısınmada rol oynadığını öğrendik ve buna çözüm olarak deniz yosunlarının içerisindeki yoğun asitlerin bu sorunu engelleyebileceğine dair birçok makale okuduk. Yem içerik taslağımızı hazırladıktan sonra bu konuda uzman olan zooteknist ve veterinerlerle konuşup yem içeriğimizin inekler için uygun olduğunun onayını aldık.

Yem içeriğimizi oranladıktan sonra, ilk yemimizi 13 Nisan 2024’te Korkuteli yem fabrikasında üretmiş bulunmaktayız. Yemimizin analizi için laboratuvara götürdük ve sonucunda yemimizin yüzde 23 protein ve 3015 enerji içerdiğini öğrendik. Bu sonuç bizim için gerçekten büyük bir başarıydı. Türkiye’de üretilen yemlerden protein, yağ, enerji ve selüloz bakımından daha zengin olduğunu gördük.

  • GençBizz Lise Girişimcilik Programı’nın Türkiye Finali’nde 3. Oldunuz. Jüri sizce neden etkilendi sizden?

Jürinin bizden etkilenmiş olmasının en büyük sebeplerinden biri, inek atıklarından salınan metan gazını belirli oranlarla engelleme fikrimiz ve sürdürülebilir ambalajlarımızdır. Çuvallarımız, çevreci bir ürün olan soya wax ile mumyalandığı için suya ve neme karşı dayanıklıdır. Kumaştan üretildiği için ağzı kapatılabilecek şekilde dikilmiş olup ineklerin çok sevdiği yem kokusunu da muhafaza edebilmektedir.

DÊBAF İnek Süt Yemi yüzde 23 protein içermekte ve ineklerin tırnak sağlığından bağırsak florasına kadar birçok konuda etkili olan besinler, niasin, biyotin ve benzeri maddelerle zenginleştirilmiştir. Ayrıca, yemimiz 3010 enerji değeri ile Türkiye’deki yem piyasasında en yüksek enerji değerlerinden birine sahip olup ineklere yüksek döl tutma verimi fırsatı sunmaktadır. Yem içeriğinde kullandığımız metan gazını engelleyen ve tamamlayıcı yosunlar ile inek yemlerinin besin değerini artıran bir yem üretmiş bulunmaktayız.

  • Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?

Sürdürülebilirlik, kaynakların verimli ve sorumlu bir şekilde kullanılmasıyla, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitesini tehlikeye atmadan, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılamayı ifade eder. Sürdürülebilirlik, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları olan geniş kapsamlı bir kavramdır. Şirketimizin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri, tekrar kullanılabilen doğa dostu çuvallar ve hayvanların doğaya saldıkları metan gazının azaltılmasıdır. Şirketimizin ekonomik sürdürülebilirlik hedefleri kooperatiflerle iş birliği yaparak nakliye giderlerimizi minimuma indirmek.  Antalya’nın Elmalı ilçesinden başlayarak daha geniş bir pazara yayılmak. Aynı zamanda, gelecek hedeflerimizden biri, kadın girişimcilerle oluşturduğumuz mısır yapraklarından üretilen, tamamen çevreci bir ürün olan mısır çuvalını fabrikamızda seri üretime uygun hale getirmektir. Kurumsallaştığımız andan itibaren, sosyal sürdürülebilirlik adına kadın ve erkek eşitliğine önem vermeyi ve dezavantajlı gruplara iş fırsatı tanımayı hedefliyoruz.

 

  • Hayvancılık sektöründeki hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Hayvancılık sektöründe en tanınan firmalardan biri olmak ve sadece ülkemizde değil, yurt dışında da kurumsallaşmak istiyoruz. Amacımız, yalnızca büyükbaş hayvancılık sektöründe değil, farklı hayvan sektörlerinde de yem üretimi yapmaktır.

 

  • Debaf GençBizz, En İnovatif Ürün/Hizmet Ödülünü aldı. Bu ödülü aldığınız ana kadar ki süreç nasıl işledi?

Dêbaf Gençbizz Şirketi olarak yola çıkış amacımız kaliteli ve uygun fiyata yem üreterek çiftçilerimizin yanında olmaktı.  Ardından sektördeki problemleri analiz ettiğimizde metan gazı ve sürdürülebilir çuval konularını ele almamız gerektiğini fark ettik. Metan gazının çevresel, insan sağlığı, ekosistem ve ekonomi üzerinde olumsuz etkilerini yaşamımızda önemli ölçüde hissetmeye başladığımız bu zamanda gençler olarak geleceğimizi garanti altına almak için hayvan atıklarındaki metan gazını azaltmaya yardımcı olan özel bir yem formülü tasarladık.  Plastik atık, modern dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biridir. Kullanım ömrü kısa olan ve genellikle tek kullanımlık olarak üretilen plastikler, uygun şekilde bertaraf edilmediğinde doğada uzun süre boyunca kalıcı kirlilik yaratır. Piyasada bulunan çuvallar yerine suya dayanıklı sürdürülebilir bir çuval tasarımı gerçekleştirdik. Müşterilerimizden topladığımız plastik ürünler sayesinde de çuval maliyetimizi minimuma indirdik. Çuvallarımızı, yem kokusunun yarım kalmış çuvallarda da saklı kalmasını sağlayacak şekilde ürettik. Bunun yanı sıra uzun vadeli hedeflerimiz arasında olan mısır yapraklarından seri üretime uygun çuvalların prototipini ürettik.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap