Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe ilk olacak Özel Bankacılık faaliyetlerine başladı. Özel Bankacılık Grup Müdürlüğü ile nitelikli yatırımcıya hizmet vermeyi amaçlayan Kuveyt Türk, özellikle Körfez ülkelerindeki portföyü Türkiye’ye taşımayı hedefliyor.
Katılım bankacılığı alanında 25 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Kuveyt Türk, ayrıcalıklı ve kapsamlı hizmet sunmak amacıyla katılım bankacılığında bir ilki gerçekleştirerek Özel Bankacılık faaliyetlerine başladı. Bugüne kadar özel bankacılık hizmetlerini bireysel bankacılık grubu içinde müşterilerine sunan Kuveyt Türk, çalışmalarına başlayan yeni birim ile bu alandaki ürün ve hizmetlerini müşterilerine çok daha kapsamlı ve konforlu bir şekilde sunmayı amaçlıyor.
Özel Bankacılıkta 2018 hedefi 2 milyar doları aşkın varlık yönetimi
Özel bankacılık hamlesiyle Türkiye’den yatırımcılar kadar yurtdışından yatırımcıların da varlıklarını Türkiye’de değerlendirmelerini sağlayarak ekonomiye destek olmayı hedeflediklerini belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan şunları söyledi:
“Türkiye’de 1 milyon TL’nin üzerinde varlığı bulunan 77 binden fazla gerçek ve tüzel kişilik bulunuyor. Bu kişilerin sahip olduğu mevduat rakamı da yaklaşık 298 milyar TL civarında. Yurtdışı yerleşik mudi sayısına baktığımızda ise yine yaklaşık 4 bini aşkın kişi olduğunu görüyoruz. Bu hesaplardaki bakiye ise 39 milyar TL düzeyinde. Kısacası ülkemizde bu alanda önemli bir potansiyel bulunuyor. Fakat ne yazık ki; bugüne kadar bu kitleyi katılım bankacılığının hizmet anlayışı ile buluşturacak bir banka bulunmuyordu.”
Özel Bankacılık ile amaçlarının, yüksek gelir grubuna sahip yabancı müşterileri kendi ülkelerinde alışık oldukları hizmet anlayışıyla buluşturmak olduğunu vurgulayan Uyan, “Bu nedenle Özel Bankacılık hizmet alanımızı genişlettik. Bu hizmetimiz sayesinde Türkiye’deki mevduat sahiplerinin yanı sıra Körfez ülkelerindeki yatırımcıların portföylerini ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacağız” diye konuştu.
Yurt içi ve yurtdışı müşterilere farklı ürün yelpazelerini ile hizmet edeceklerini açıklayan Uyan, ayrıca kuruluş çalışmaları devam eden KT Portföy Yönetimi A.Ş ile Özel Bankacılık Biriminin iş birliği içerisinde çalışıp Özel Bankacılık müşterileri için yeni yatırım ürünlerinin kurulması işlemlerine ağırlık vereceklerini kaydetti.
Ufuk Uyan, yabancı müşterilerinin Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarına aracılık ettiklerini belirtirken bu müşterilerine ilgilendikleri yatırımlarda gayrimenkul değerinin yüzde 50’sine kadar kredi imkânı sunduklarının altını çizdi.
Gerçekleştirdikleri bu çalışmalarla özel bankacılık alanında 2018 yılı hedeflediklerine ulaşacaklarını açıklayan Uyan, yönettikleri 1 milyar dolarlık mevcut varlık miktarını da yüzde 100 artışla 2 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
“Katılım bankacılığı 10 yılda 10 kat, Kuveyt Türk ise 15 kat büyüdü”
Katılım bankacılığının son 10 yılda önemli bir gelişme kaydettiğini dile getiren Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan “Katılım bankacılığının 2005 yılında 9,9 milyar TL olan toplam aktifleri, 2014 sonu itibariyle 10 kattan fazla artışla 104,2 milyar TL’ye ulaştı. Bu sürede sektörün toplam mevduatlarında 8 kat, toplam kredi ve öz kaynaklarda ise 9 kattan fazla artış sağlandı. 2010 yılından bu yana bu alanlarda yüzde 50’ye yakın büyüme yaşandı. Bu tablo sektörün büyüme hızını ve önümüzdeki yıllardaki büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Kârlılıkta da bu büyümenin yansımasını görüyoruz. Katılım bankacılığının net dönem kârı 2005 yılından bu yana 250 milyon TL’den 957 milyon TL’ye yükseldi” dedi.
Kuveyt Türk olarak bu dönemde sektörün üzerinde büyüme kaydettiklerine değinen Uyan, “Katılım bankacılığı gelişimini sürdürürken, biz de bilanço rakamlarımızda büyük gelişme elde ettik. Toplam aktiflerimiz 2015 ilk çeyrek sonu itibarıyla 36,1 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde fon kullandırma alanında 23,6 milyar TL, toplam mevduatımız ise 23,7 milyar TL oldu. Bilanço rakamlarımızdaki bu yükseliş geçen yılın aynı döneminde 80 milyon TL düzeyinde olan net kârımızın 2015 ilk çeyreği itibariyle 100,5 milyon TL’ye ulaşmasını sağladı” dedi.