Türkiye’nin köklü ihtisas fuarları arasında yer alan Agroexpo Eurasia Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile kapılarını 11. kez açtı.
Fuar İzmir’de gerçekleşen açılışa Bakan Çelik’in yanısıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eski Yörük, Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ve çok sayıda oda ve borsa temsilcileri katıldı. Fuarın onur konukları ise Kosova Tarım Bakan Yardımcısı Vezir Jonuzay, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip Mc Cabe oldu.
Açılışta ilk olarak kürsüye Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan çıktı. Fuar hakkında bilgi veren Tan, bu sene ilk defa Fuar İzmir’de gerçekleştirilen fuarda 337 bin metrekarelik alanda 54 yabanı ülkenin katılımıyla 450 stant ile bin 400 markanın temsil edileceğini söyledi. İzmir Tarım ve Hayvancılık fuarının sadece Türkiye’nin kendi alanında en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olmadığını belirten Tan, bütün çalışmaların uluslararası platformda ses getirecek şehrin ve Türkiye’nin tarımsal potansiyelini artıracak yönde yapıldığına vurgu yaptı. Fuar sonuna kadar 230 bin ziyaretçi hedeflediklerini söyleyen Tan, tarımın gelişimi için her türlü katkıyı koymaya devam edeceklerini belirtti.
“Kırsal kalkınma projesi tüm Türkiye’ye model olsun”
Tarımın kentin ve ülkenin kalkınmasında en önemli etkenlerden olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “kırsal kalkınmada İzmir modelinin Türkiye’de uygulanması için Bakan Faruk Çelik’e mesaj verdi. Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi senede 1 milyon meyve fidanı dağıtarak, tarım yollarını asfaltlayarak, tarım araç gereçleri dağıtarak kırsal kalkınma için bir model uygulamıştır. Bu model İzmir’in her yerinde tutmuştur. Daha yolun başındayız ama İzmir’in 63 beldesinde, 97 köyünde, 30 ilçesinde tarım, kırsal, hayvancılığın gelişmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hemşerilerimiz arasında bir güven oluşmuştur. Şimdi daha ileriye gitmek istiyoruz. Bu konularda sayın Bakanımıza eğer lütfederse İzmir’in kırsal kalkınma konusundaki başarılarının ülkemize model olması konusunda notlarımızı iletmek isteriz” ifadelerini kullandı.
Başkan Kocaoğlu’nun ardından konuşan Vali Toprak, “İzmir Fuar İzmir ile birlikte adeta ülkemizin tanıtımına ve istihdamına katkı sağlıyor. İzmir’in en önde gelen sektörlerinde tarım geliyor. İzmir tarımda önemli zenginliklere sahiptir. İzmir bugün ülkemizde ve dünya ülkelerinde yer alabilecek ürünlere sahiptir. Bu gelişmelerin gerçekleşmesinde Bakanlığımızın katkısı çok önemlidir. Tüm yerel yönetimlerimizin bu değere katkı sağlaması çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“Tarımı vasıfsız işçilerin yapacağını düşünmek en büyük kötülüktür”
Açılış töreninde son olarak kürsüye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik çıktı. Dünya’da tarımın öneminden söz eden Bakan Çelik, “Dünya önümüzde petrol uğruna değil açlık uğruna savaşlar verecek. Dünya betonlaşmaya devam ediyor. Tarım arazileri elimizden birer birer çıkmakta. Dünyada 1 yılda 12 milyon hektar arazi tarım alanı olmaktan çıkıyor. Tarım sanki vasıfsız bir alanmış gibi takdir ediliyor. Tarımı böyle takdim etmek tarıma yapılacak en büyük kötülüktür. Bu işin ülkemizde örgütlü bir şekilde yapılması gerekiyor. Bir yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünyada 7 milyar insan var. İnsan çok ama insanlık azalıyor” diye konuştu.
Küresel pazarda markalaşmak şart
Türk tarımında, gıda sektöründe kalitenin arttırılması gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, üreticileri kalitenin arttırılması için uyardı. Çelik, “Organik tarımda çok önemli destekler veriyoruz. Tohumda marka olma konusunda yerel bütün dinamikleri ayağa kaldıracağız. Hayvan sağlığı ve gıda pazarında üzerimize düşenleri hep birlikte yapmamız lazım. Üretebilirsiniz ama bunları satacak pazar bulamazsanız yeni bir kriz ortaya çıkar. Gıda ürünlerinde kesinlikle markalaşmamız lazım. Bu konuda destekleri sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
İnek güzeline çanı bakan taktı
Açılış töreninin ardından geçen yıl ilki gerçekleşen “Altın Çan Damızlık Sığır” yarışması düzenlendi. Türkiye’nin seçkin çiftliklerinden özenle seçilerek fuara getirilen özel süt inekleri protokol önünde güzelliklerini sergiledi. Yarışmada birinci olan Melih Kırkpınar çiftliğinden Damla adlı ineğe Bakan Faruk Çelik, altın çanı taktı. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer Bakan Çelik’e kuzu hediye etti.
“Türkiye arıcılıkta gen merkezi”
Bu yıl ilk defa arıcılık sektörüne ilişkin özel bir sokak oluşturulan Fuar’da Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, arıcılıkta Türkiye’nin bir gen merkezi olduğuna vurgu yaparak, bitki çeşitliliği, farklı mevsimlerin bir arada yaşanması sayesinde Türkiye’nin iyi bal üretilmesi açısından kilit olduğunu söyledi.