Marmara bölgesinin en büyük uygulamalı açık alan fuarı olan DLG- ÖÇP Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı için geri sayım başladı. Her yıl iki çiftçi örgütün işbirliği ile düzenlenen fuar, bu yıl 23-26 Ağustos tarihleri arasında sektörün önde gelen şirketlerini ağırlayacak.
Tohum, gübre, ilaç, fidan, sulama firmalarının ekim yaparak ürünlerini sergiledikleri fuara, Türkiye’deki tek üre üreticisi konumundaki ve Amonyak, üre, kompoze gübre üretiminin liderlerinden biri olan İGSAŞ en yeni ürünleriyle katılmaya hazırlanıyor.
İGSAŞ’ın tarım sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunana İGSAŞ Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, “Dünya genelinde hemen hemen her ülkede 21. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızla gelişen sanayi ve buna bağlı olarak artan nüfusa çözüm olarak birim alandan alınan tarımsal verimin arttırılması küresel çapta bir politika olarak benimsenmiştir. Dünya üzerinde hızla artan nüfusu doyurmak adına tarım alanlarını arttırmak mümkün olmadığından, birim alandan daha çok verim almanın yöntemleri üzerinde durmamız gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.
Karasu sözlerini şu şekilde sürdürdü: Günümüzde birim alandan fazla verim almak adına; bilinçsiz gübre ve ilaç uygulamaları toprağın fiziksel yapısının bozulmasının yanında, toprağın canlılığını yitirmesi, besin dengesinin bozulması, tuzlulaşması, çoraklaşması gibi birçok sonucunda beraberinde getirmektedir.
Dünya üzerinde bitkisel üretimi arttırmak için 100 milyon ton azot, fosfor ve potasyum kullanılmaktadır. Bunun yanında ülkemizde klasik tarımda herbisit/ pestisit gibi birçok tarımsal ilaç kullanımında oldukça yaygındır.
Yapılan araştırmalar sonucunda hem bu kimyasal ilaç ve gübrelerin toprakta yarattığı olumsuzlukları düzeltmek, hem de bitki gelişimine katkıda bulunmak adına bazı bakterilerin faydalı olduğu ortaya konulmuştur.
İGSAŞ olarak yeni nesil gübrelerimizin içeriğinde azot- fosfor- potasyum gibi bitki besin elementleri yanında bu bakterileri de kullandık. Bu deneme alanında bölge için en önemli tarımsal üretim kalemi olan ayçiçeği bitkisinin ekimini yaptık. Bilindiği üzere Türkiye’ de yağlık ayçiçeği tarımının yaklaşık yüzde 50’si bu bölgede yapılmaktadır. 150 metrekarelik deneme alanımızda, bölgede daha geniş alanlarda yapılan gerçek ayçiçeği tarımının adeta bir demosunu hazırladık.
Fuarda ziyaretimize gelen çiftçilerimize öncelikle toprak analizinin önemini anlatmak istiyoruz. Daha az girdi maliyeti ile nasıl daha fazla verim alabileceğini göstereceğiz. Antalya’daki fabrikamızda üretimine başladığımız yeni nesil gübrelerimizi çiftçilerimize tanıtmayı planlıyoruz.