Hidrojen ile mobil makine tahrik sistemlerinde çevre dostu dönüşüm

Dünyanın önde gelen tarım makineleri fuarı Agritechnica kapsamında 12-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan B2B pazaryeri, geliştiricilere ve tasarım mühendislerine en son gelişmeler ve alternatif yakıtlar hakkında bir bilgi ve tartışma platformu sunacak. Orada ziyaretçiler, hidrojen ile çalışan bir ekskavatör veya traktör için “ideal” aktarma organlarının nasıl görünebileceğini görebilirler.

Kasım ortasındaki Systems & Components’ta tanıtılacak olanlar gibi modern hidrojen motorları, sürdürülebilir bir gelecek için uyarlanmış, bilinen ve kanıtlanmış yanma teknolojisine dayanıyor. Bu stratejinin avantajları hemen göze çarpıyor: aynı şanzıman, soğutma sistemi ve hidrolik sistemi kullanan bir dizel motorla aynı makineye bir hidrojen yanmalı motor takılabilir. Motor tozlu ortamlarda çalışabilir, şiddetli titreşimlere dayanabilir ve her boyutta ve konfigürasyonda mevcuttur. Hidrojenle çalışan aktarma organlarına geçiş için, araç üreticileri ve filo operatörleri, pistonlu motorun dizel, benzin veya doğal gaz yerine hidrojen kullanılarak çalıştırıldığı tanıdık bir mimaride kalabilirler.

Hidrojen

Kanıtlanmış temel, sürdürülebilir yakıt

Yakıt hücresinin aksine, hidrojen yanmalı motor, tarım ve inşaatta sıfır karbon mobilitesine ulaşarak mevcut üretim altyapısı kullanılarak hızlı bir şekilde uygulanabilen ucuz bir alternatiftir. Düşük ve orta yüklerde verimi yakıt hücresine göre düşük iken, tam yükte daha yüksektir. Bu nedenle, Bosch Güç Aktarma Çözümleri bölümü Başkanı Dr Thomas Pauer gibi uzmanlar, hidrojen motorunu otoyol dışı pazarlar için bir ağ geçidi teknolojisi ve ağır vasıtalarda hızla sınırlarına ulaşan yakıt hücresi teknolojisinin bir tamamlayıcısı olarak görüyor. Pauer, “İnşaat makineleri genellikle, hidrojen motorunun yüksek verimliliği ve sağlamlığıyla öne çıktığı yer olan yüksek yükler altında dururken çalışır.”

Bu konseptin bir örneği, Deutz’un mevcut bir modüler motor sistemini temel alan ve otoyol dışı kullanıma uygun altı silindirli bir motor olan TCG 7.8 H2’dir. Hiç karbon yaymaz ve 220 kilovatlık bir çıkış sağlar. Elektrik üretimi için bir jeneratörde (kombine motor ve jeneratör) pilot uygulamasının yanı sıra motor, HyCET projesinin bir parçası olarak 18 tonluk bir kamyonda yeteneklerini gösterecek. Deutz, motorun seri üretimine 2024 yılında başlamayı planlıyor.

Mahle’de Kurumsal İleri Mühendislik Direktörü Dr Peter Wieske, “Hidrojen kullanımı, çok sayıda ağır hizmet ve arazi uygulamasını hızlı bir şekilde iklim açısından nötr hale getirebilir,” diye onaylıyor. Bununla birlikte, sıkıştırma oranını, motor verimini ve çıkış verimini korurken motor vuruntusu ve erken ateşlemenin önlenmesi zordur. Mahle Powertrain tarafından Liebherr Machines Bulle için geliştirilen ön hazne ateşlemesi burada çok önemli bir rol oynuyor. Yüksek kompresyona rağmen vuruntu olmadan istikrarlı çalışma elde etmek için, hidrojen motorları aşırı hava ile çalışmalıdır, öyle ki geleneksel bir buji karışımı ateşleyemez.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap