Üretimde, ihracatta rekorlar kıran fındık sektörü, yeni sezon ürün ihracatına Akçakoca’da şenlikle başladı.
Uzak Doğu ülkelerinden Orta Doğu’ya, Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar dünyanın hemen her bölgesine fındık ‘yediren’ ihracatçılar yeni ürün ihracat sezonunu Akçakoca’dan açtı. Sektörün kamu ve özel paydaşlarının bir arada bulunduğu organizasyonda kaliteli, rekabetçi, sürdürülebilir fındık üretiminin önemine dikkat çekildi. “Kabuğumuza sığmıyor, rekorlara doymuyoruz” sloganı ile gerçekleştirilen organizasyonda 2023 yılında 1 milyon tonluk üretim hedefi ortaya kondu.
Fındık sektörü, 2000’li yılların başında 600 milyon dolar seviyesindeki ihracat potansiyelini doğru tarım politikaları uygulayarak son yıllarda art arda geliştirerek rekorlar kırdı. Sektör, 2013/14 sezonunda 301 bin ton ihracat gerçekleştirerek miktar bazında, 2014 yılı itibariyle ise 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek değer bazında rekorlara imza attı. Geriye dönük 12 aylık dönemde ise 2,8 milyar dolarlık ihracata ulaşan fındık sektörü, bu başarıların ardından 2023 hedefini de 2,5 milyar dolardan 4 milyar dolara yükseltti.
Fındık ihracatı şenlikle başladı
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, fındık sektörünün başarılı üretim ve ihracat serüveninin arkasında bilimsel çalışma, teknik altyapı faaliyetleri ile 2009 yılında başlayan serbest piyasa uygulamasının bulunduğunu belirtti. Başarının ardından sektörün yeni sezon fındık ihracatını kamu ve özel tüm paydaşlarla birlikte Akçakoca’da şenlik şeklinde açtıklarını ifade eden Gören, yeni hedeflerini de şöyle dile getirdi:
“Sektörün tüm paydaşları bir araya getirilerek, fındığa yönelik verimlilik artışının sağlanması, iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve optimum arazi büyüklüğü gibi alanlarda sürdürülebilir politikaların uygulanması halinde 1 milyon ton fındık üretimi yapmamamız için hiçbir neden yok. Böylece kabuğumuza sığmayacak rekorlara doymayacağız.”
“Rekolte önümüzdeki dönemde fikir verir”
Son zamanlarda sektörde tartışma yaratan rekolte konusuna da değinen Gören, “7 yıldır derin metodolojik yöntemlerle yılın belirli dönemlerinde rekolte tahmin çalışmaları yapıyoruz. 733 bin tonluk rekolte tahmininde bulunduk. Önümüzdeki dönemdeki ihracata, iç tüketime ve stoklara bakılarak bunların toplamından bizim tahminimizin yanlışlığı doğruluğu konusunda fikir yürütülebilir” diye konuştu.
Gören, ihracatçıların rekolte ile ilgili hesaplarını ise “Türkiye’de 700 bin hektar ekim alanı var. 1 dönüm alandan don gibi ekstrem bir durum olmaması halinde ortalama 100 kg ürün elde edilebilir. Bu hesapla üretim ortalama 700 bin ton olur” dedi.
İşlenmiş üründe gidecek yol var
Akçakoca’dan tırlara yüklenen yeni sezon fındık ihracatı törenine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi de “1980 yılında natürel fındık ihracatı yüzde 90, işlenmiş fındık yüzde 10 seviyesinde idi. Bugün işlenmiş fındık ihracatı oranı yüzde 42’ye yükseldi. Bu da fındıkta gidecek daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Verimliliği, katma değeri artırarak yeni hedeflere ilerleyebiliriz” dedi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç de sektör için serbest piyasa uygulamalarının başarısını hatırlatarak, bunun devam etmesi gerektiği üzerinde durdu. Sevinç, “Fındığın gerçek sahibi üreticidir. Fındık milli üründür milli olmaya devam edecektir” diye konuştu.