Dünya nüfusu her yıl geometrik olarak ortalama yüzde 3.5 artarken gıda üretimi aritmetik olarak yüzde 1.4’ler seviyesinde artıyor. Üstelik dünya üzerinde her yıl ortalama 100 milyon hektar tarım alanı kayboluyor. Bu gidişat, gelecek yıllarda gıda ihtiyacının kritik bir sorun haline geleceğine işaret ederken, tarım ve hayvancılık sektörünün tüm dünya ve Türkiye için oldukça stratejik bir konumda olduğunu gösteriyor.
Tarım sektörü, sanayi sektörüne girdi sağlaması, gıda ihtiyacını karşılaması, sanayi ürünleri için talep yaratması, istihdama katkı sağlaması, ihracata sağladığı katkıyla ödemeler dengesi üzerinde pozitif etki yaratması gibi özellikleriyle ülkemizde kalkınmanın önemli ayaklarından birini oluşturuyor.
Bu veriler ışığında tarım bankacılığına önem verdiklerini belirten Finansbank Kobi ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, bu alanda verdikleri hizmetleri şöyle özetledi:
“Finansbank olarak Tarım Bankacılığı konusunda yedi bölgede konumlandırdığımız uzman saha ekibimiz ile çiftçilere bire bir tarımsal danışmanlık hizmeti veriyor. 61 ildeki 142 şubemiz aracılığıyla çiftçilerin tohumdan hasada tüm finansman sorunlarının çözümüne destek oluyoruz. Bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri, tavukçuluk, seracılık alanlarına özel 29 farklı kredi ürünümüz bulunuyor. Çiftçilerimiz, web sayfamızda Tarım Bankacılığı uygulamaları için hazırlanan özel alandan, tarım danışmanlarına ulaşabiliyor ve özel destek alma olanağı elde ediyor. Tarım çalışanlarına özel kredi paketleri ise, düşük faiz oranları ve 120 ay vadeli esnek ödeme koşullarıyla sunuluyor.”
“Öte yandan tarım bankacılığının gelişimi doğrultusunda, sektöre verdiğimiz desteğin asıl amacı, işletmelerin uluslararası normlara uygun üretim tesisi haline gelerek rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olmak” diyen Metin Karabiber; bu strateji doğrultusunda “Projeli Yatırım Kredileri”nin banka olarak önem verdiği alanlardan biri olduğunu söyledi. Karabiber sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sayede işletmelerin ölçek ekonomisine uygun hale gelmesine ve daha rantabl çalışan tarımsal işletmeler haline dönüştürülmesine de destek olmuş oluyoruz. Üstelik bu kredileri 120 ay vade imkanı ve düşük faiz oranıyla ile sunabiliyoruz. Uzun vadeli yatırım kredilerinin uygun faiz oranları ile sağlanması ve ödemesiz dönem içermesi yatırım yapacak çiftçinin finansman döngüsünü oluşturmasında büyük avantaj sağlıyor. Finansbank olarak, tarımsal işletmelerin, enerji verimliliğine hizmet edecek ‘Yenilenebilir Enerji Yatırımları’, pazar entegrasyonu sağlayacak bir sistem olan ‘Sözleşmeli Üretim Kredileri’ ve güvenilir gıda üretimine hizmet edecek sertifikalı ‘Organik Tarım ve İyi Tarım’ uygulamalarında faiz avantajı sağlıyoruz. Sektöre özel tasarladığımız Çiftçi Nakit ürünü ile de çiftçiler nakit ihtiyaçlarını anında karşılıyor, çiftçinin ödeme zamanını da hasat dönemine göre belirliyoruz. Herhangi bir nedenle ödeme güçlüğü yaşanması durumunda ödeme periyodunu yılda iki defa öteleme imkanı da sunuyoruz.”
Tarım sektörünü kendileri açısından bir bütün olarak gördüklerini kaydeden Metin Karabiber son olarak şunları belirtti:
“Stratejilerimizi de bu doğrultuda sadece üreticinin değil üretimden tüketime kadar süreçte rol alan her bir iş kolu sahibinin desteklenmesi üzerine genişlettik. Amacımız üretimin uygun maliyetle ve yüksek verimle gerçekleşmesini sağlayarak sektörün katma değerinin artışına katkı sunmak. Bu sebeple bu alanda faaliyet gösteren müşterilerimize bizzat tarım bankacılığı çalışanlarınca özel hizmet alanı oluşturuluyor. Bu kapsamda 2014 yılında hayata geçirdiğimiz Tarım DBS ürünü ile çiftçilerin finansal ihtiyaçlarına yeni çözümler sunuyoruz. Bu; mazot, gübre, tohum, sulama sistemi gibi tarımsal girdi sağlayan kooperatif, birlik ve tüzel kişilerin çiftçiden doğan vadeli ya da peşin alacaklarını garanti altına alan bir ürün. DBS ile sisteme girdi sağlayan bayiler hasat vadeli alacaklarını garanti altına alırken, çiftçilerimiz de nakde ihtiyacı olduğu dönemde tarımsal ihtiyaçlarını hasat vadeli olarak anlaşmalı bayilerden sağlayabilecekler. Böylece, sektörde faaliyet gösteren üreticiler, mevsimsel şartları dikkate alarak kredi ödemelerini müşterilerinin gelir elde etme dönemine uygun olarak düzenleyecekler. Bu ürünümüzle tarımsal işletmelerin, modern tekniklerle üretim yapan, ölçek ekonomisine uygun, yerel ve uluslararası pazarlara entegre olmasını sağlayacak yapıya ulaşmalarına destek vererek, sektörle birlikte büyümeyi hedefliyoruz.”