Finansbank Tarım Bankacılığında İlk Üçe Girmeyi Hedefliyor

Tarım sektörü ile birlikte büyümeyi amaçlayan Finansbank, stratejilerini ve buna bağlı altyapıyı hazırladı. Finansbank’ın büyümede en önemli stratejisi tarımsal ticaret yapan müşterilere odaklanmak olacak.

Finansbank Tarım Bankacılığı Bölüm Müdürü Hakan Çağlar, sorularımızı yanıtlarken Tarım Kart’ı tanıttı ve Finansbank’ın tarım bankacılığı hakkındaki faaliyetlerini anlattı.

Finansbank’ın tarım konusundaki vizyonu hakkında neler söylemek istersiniz?

Finansbank olarak bankacılık alanında getirdiğimiz pek çok yenilikle ve “İşimiz rakamlarla değil, insanlarla” felsefesi ile müşterilerimize ihtiyaç duydukları her an yanlarında olduklarını hissettirmeyi amaçlıyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren müşterilerimize de bu bakış açısı doğrultusunda, tarım sektörünün dinamiklerini doğru algılayıp, ihtiyaca özel çözümler üreterek hizmet veriyoruz.

Finansbank Tarım Bankacılığı uygulamalarımızda, şube ve bölgelerdeki tarım danışmanlarını yetkilendirerek kredi ödemelerini müşterilerin gelir elde etme dönemine uygun olarak hızlı ve etkin bir şekilde yapıyoruz. Yedi bölgede konumlandırılan Tarım Danışmanları müşterilere birebir hizmet verirken, Finansbank web sayfasında Tarım Bankacılığı uygulamaları için bulunan özel alandan müşteriler tarım danışmanlarına ulaşılabiliyor ve özel destek alma şansı elde ediyor.

Tarım Kart nedir, kimler bu karta sahip olabilir? Sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?

Üreticiler için tarımsal ihtiyaçlarını 6 aya varan vadelerle öteleyebilecekleri bir ödeme aracı olan Tarım Kart; mazot, gübre, tohum, yem gibi ürün tedarik eden ana firmalara da alacaklarını güvence altına aldıkları, fatura derdi olmayan bir alışveriş ortamı sunuyor.

Tarım Kart sisteminin ayrıcalıklarından, Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) anlaşması yapılan tarımsal girdi tedarikçisi ana firmalar ile DBS limiti olan üreticilerimiz kolaylıkla yararlanabiliyor. Sistem kapsamında ana tedarikçilerle DBS anlaşması yaparak, her bir üreticimizi bayi olarak tanımlıyoruz. Üreticiler kendilerine gönderilecek Tarım Kart ile belirlenen limitlerde ana firmalardan ihtiyaçlarını karşılayabilecek. İki taraf için de birçok avantaj barındıran Tarım Kart temel olarak üreticilerin tarımsal girdi ihtiyaçlarını, nakit para vermeden, 6 aya varan vadelerle gelir elde ettiği döneme kadar öteleme imkanı sağlıyor. Gerek üretim sezonunun başlangıcında gerekse hasat dönemine hazırlık sürecinde üreticinin nakit ihtiyacını bitirerek elini rahatlatacak olan Tarım Kart, ana firmalar için de alacaklarını garantiye aldıkları güvenli bir ticaret ortamı sunuyor.

Üreticilere sunduğu ana avantajları şöyle sıralayabiliriz:

* Tarım Kart ile mazot, gübre, tohum, yem, ilaç, sulama sistemi, fide ile balıkçılarımız için ağ vb. ihtiyaçlar tek bir kart üzerinden kolayca satın alınabiliyor. Alımlar farklı ana firmalardan olsa dahi aynı kart üzerinden gerçekleştiriliyor.

* Ana firmalarla yapılan DBS anlaşması doğrultusunda, ödemeler 6 aya varan vadeler ile gerçekleştirilebiliyor.

* Erken ödeme opsiyonu ile faiz avantajı sağlanıyor.

* Ödeme vadelerini hasat dönemlerine uygun olarak seçebilen üreticiler nakit akışlarını kolaylıkla yönetebiliyor.

Ana firmalar için Tarım Kart avantajlarını ise şöyle özetleyebiliriz:

* Tarım Kart ile POS üzerinden yapılacak satışlarda oluşan slip fatura özelliği taşıyacağı için, firmaların fatura derdi bitiyor. Firmalar, fatura kaydı oluşturmadan tahsilatlarını kolayca yapabiliyor.

* Firmalar, alacak vadelerini müşterileri ile kendileri belirleyebiliyor.

* Firmaların alacakları Finansbank güvencesine alınıyor. Satış anında üreticilere yani bayilerine ait işlem limitlerini online olarak sorgulayabilecek olan firmaların limit dahilinde yapmış olduğu satışlar, Finansbank ödeme güvencesi altında oluyor. Ek olarak, ana firmalar bayilerine sadece kendi firmasında kullanılabilecekleri kapalı devre limit tesis edebiliyor.

* Firmalar, bayilere özel kampanyalar yapabiliyor. Ürün veya kart bazlı vade bilgileri anlık olarak Finansbank’a iletilebiliyor. Böylece ürün ve müşterilere özel kampanyalar düzenleyen firmalar, müşteri portföyünü artırabiliyor.

hakan-caglar

Finansbank’ın tarım sektörüne yönelik verdiği diğer hizmetler nelerdir?

Bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri, tavukçuluk, seracılık alanlarında üretime özel 29 farklı kredi ürününü müşterilerimizle buluşturuyoruz. Elbette hizmetlerimiz bu alanlarla sınırlı değil; tarla alımı, traktör ve pick-up alımı, komple tesis yatırımları, modern basınçlı sulama yatırımları ve arıcılık destek verdiğimiz diğer alanlardan.

Tarım ve hayvancılık sektörüne verdiğimiz desteğin asıl amacı; işletmelerimizin uluslararası normlara uygun üretim tesisi haline gelerek rekabet güçlerini artırmaları. Bu kapsamanda “Projeli Yatırım Kredileri” önem verdiğimiz alanlardan biri haline geliyor. Bu sayede işletmelerin ölçek ekonomisine uygun hale gelmesine ve daha verimli çalışan tarımsal işletmeler haline dönüştürülmesine de destek olmuş oluyoruz.

Faiz avantajı sunacağımız üretim alanlarından biri de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları olacak. Bu alanlar uluslararası pazar uyumu açısından önem vermemiz ve gelişmesi gereken alanlar. Bu nedenle üretimini sertifikalı hale getiren işletmeler destek alanımız içerisinde olacaklar.

Önem verdiğimiz diğer bir konu ise sigorta. Tarım ve hayvancılık üretimlerinde en önemli risk yönetim araçlarından biri de TARSİM. Tarım sektöründe karşılaşılan olası risklere karşı güvence oluşturan sigorta ürünlerinin başında devlet destekli TARSİM Sigortası geliyor. TARSİM Sigortası primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Bunun yanısıra Ferdi Kaza Sigortası, Traktör Kasko Sigortası gibi çeşitli ürünlerimiz de bulunuyor.

Tarım Bankacılığı müşterilerimiz bizim için özel müşteriler. Bu özel hizmetten yararlanmak için yetkili şubelerimize gelmeleri yeterli.

Üreticilerin ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara uygun hizmetler geliştirmek konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Çiftçi ile iletişimi hangi kanallardan sağlıyorsunuz?

Tarım sektörüne özel olarak hazırladığımız pek çok kampanya olmakla birlikte, son olarak müşterilerimizle buluştuğumuz belki de en önemli organizasyonumuz; Tarımsal Okuryazarlık Sosyal Sorumluluk projesidir.

“Tarımsal Okuryazarlık Sosyal Sorumluluk Projesi” ile tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren tüm müşterilerimiz için işletme finansmanında dikkat etmeleri gereken başlıca konulara nasıl baktıkları taktirde daha avantajlı olacaklarını paylaşıyoruz. Bir banka ile temas ettiklerinde hangi hususları sorgulamaları gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.

Programın genel içeriğinde çiftçinin finansman ihtiyacını hangi kriterlere göre belirleyeceği, finans kaynağına nasıl ulaşabileceği, kaynak kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği, nasıl tasarruf yapabileceği ve olası kriz döneminde finansal olarak nasıl hareket etmesi gerektiği anlatılıyor.

Ana tema finansal açıdan bir paylaşımı içermekle birlikte içeriğinde finansal bilgilerin yanı sıra sulama teknolojileri, kuraklık riski, hayvancılık gibi tarım başlıklarından güncel bilgileri de paylaşıyoruz.

Tarım makinaları alımı için üreticilere özel bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Tarım sektörünün önemli yatırım noktalarından biri de teknoloji transferi olmalı. Makinalaşma ve modern teknoloji kullanımı, birim alandan alınan ürün miktarından ürünün kalitesine kadar olumlu etki yapmaktadır. Aynı zamandan maliyet ve kaynak yönetimine sağladığı olumlu katkı ile tarımsal işletmeleri ulusal ve uluslar arası pazarlarda rekabet gücü kazandırırken işletme karlılığına olumlu anlamda doğrudan katkı sağlamaktadır.

Önümüzdeki yıllarda konunun öneminin tarım alanında bilinçlenmiş çiftçimiz tarafından daha iyi algılanacağını, uygun finansman araçları kullanımı ile eskimiş tarım teknolojilerinin yerini yeni ve daha verimli teknolojilerin alacağını öngörmekteyiz. Bu noktada Tarımsal verimliliği artırma amaçlı makina (traktör, biçerdöver, balya makinası vb) yatırımları için çiftçimize uygun şartlarda finansman sağlayabiliyoruz.

Finansbank’ın tarım alanında kullandırdığı kredilerin toplam miktarı ne kadardır? Diğer krediler de hesaba katıldığında ne kadar bir orana sahip?

Finansbank olarak son dört yılda tarım sektörüne verdiğimiz desteği hızla artırdık. Sektörün nakit kredi hacmi de BDDK verilerine göre Haziran 2016 itibarıyla 72 milyar TL’nin üzerine ulaştı.

2016 ilk yarı yıla baktığımızda sektör kredilerine baktığımızda bankamız tarım kredilerini yüzde 16 oranında artırırken, bu rakamın toplam krediler pazarında yüzde 14 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yılın ilk yarısında 2 milyar TL nakit kredi plasmanına ulaşarak yılbaşına göre yüzde 15’lik bir büyüme oranını yakaladık.

Tarımı destekleyen finans kuruluşları arasında Finansbank’ın yerini tarif eder misiniz?

Tarım bankacılığında çiftçiye özel esnek uygulamalar önem kazanıyor. Biz bu esnekliği sağlamasıyla öne çıkan bir bankayız. Müşteri kredibilitesini tarımsal faaliyetin yapıldığı yere göre farklılaşan veriler üzerinden değerlendiriyoruz. Tarımsal üretim gideri ve gelirleri ile birlikte tüm nakit akışı dikkate alınarak değerlendiriliyor ve ortaya çıkan sonuca göre teminatla birlikte kredi sonucuna ulaşıyoruz. Ancak tek değerlendirme kredi limiti ve teminat üzerine değil. Aynı zamanda doğru vade ve taksit dönemleri oluşturmak gerekiyor. Kredilerin sağlıklı bir şekilde sisteme dönmesi için doğru ödeme planı oluşturmak tüm unsurlardan da daha önemli, bu konuda sorunsuz bir süreçle çiftçilerimizin üretim dönem ve özelliklerine uygun çok esnek planlar sunuyoruz.

Pazar payı açısından ise 2016 yılının ikinci yarısı itibariyle toplam tarım kredileri içerisindeki payımız yüzde 3 seviyelerine ulaştı. Hedefimiz yılsonu itibariyle sektör payımızı yüzde 3,5’lara taşımak olacak. Bu payı artırmak için yılın ikinci yarısında Projeli Yatırım Kredileri, Enerji Yatırımları, Sözleşmeli Üretim Kredileri potansiyeli taşıyan müşterilere daha fazla odaklanacağız.

Elbette sadece finansal hizmetlerle sektörü kucaklayan bir kuruluş değiliz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci ile Tarımsal Okuryazarlık Programı uygulamasını başlattık. Bu kapsamında; müşterimiz olsun olmasın tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren her üreticimize bankalarla ilişkilerinde nelere dikkat etmeleri, tasarruflarını ve harcamalarını nasıl yönetirlerse kazançlarına kazanç katacaklarını anlatıyoruz. Farklılaştığımız en önemli noktayı burası olarak görebiliriz.

Bundan sonraki dönemde Finansbank’ın tarım sektöründeki plan ve projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

2016 yılında müşteri sayımızı iki kat artırarak sektöre 2.5 milyar TL kredi plase etmeyi hedefliyoruz. Ancak hedeflerimiz sadece 2016 yılı ile sınırlı değil. Kısa zamanda pazar payında ilk 3 bankadan biri olmak hedefi ile ilerlemeye devam ediyoruz.

Sektörle birlikte büyümeye kararlıyız. Bunu sağlayacak gelecek dönem stratejilerimiz ve buna bağlı organizasyonel ve sistemsel alt yapımızı hazırladık. Büyümede bize etki edecek en önemli stratejimiz Tarımsal Ticaret yapan müşterilere odaklanmak olacak.

Bunun yanında kısa zamanda lansmanını yapacağımız sektördeki ürünlerden farklı özellikleri bulunacak Tarım Kart ürünümüz ve sektörde ilk olan Tarım DBS ve ÇiftçiNakit ürünleri büyümede lokomotifimiz olacak.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap