Elite Naturel 2023’ün ilk yarısında 141.8 milyon TL net kar elde etti

Tohumdan son yuduma kadar her aşaması sertifikalı organik ürünlerini 4 kıtada 30 ülkeyle buluşturan Elite Naturel, 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.  Şirket, net dönem karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 163 artırarak 141.8 milyon TL net kar elde etti.

Toprakta sağlık olmazsa, o topraktan elde edilen ürün de sağlıklı olmaz

Dünyada hızla büyüyen organik tarımın Türkiye’de gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunan Elite Naturel, 2023 yılının ilk yarısındaki finansal sonuçlarını ve yıla ilişkin hedeflerini paylaştı.  Elite Naturel, geçen yılın ilk altı ayında 270.8 milyon TL olan cirosunu 2023 yılının aynı döneminde 360 milyon TL’ye çıkardı. Aynı dönemde net karını yüzde 163 artırarak 141.8 milyon TL net kar sağladı. 2023 yılında, özellikle AB ülkelerine yapılan satışların artmasıyla birlikte satışların miktar bazında %15-20 bandında artmasını öngören şirket, yılı 1 milyar TL ciro ve 350 milyon TL FAVÖK ile kapatmayı hedefliyor.

Elite Naturel olarak finansal performanstan önce insan, toprak ve gezegen sağlığını odaklarına aldıklarını belirten Elite Naturel İcra Kurulu Başkanı Çağrı Eşmekaya, “Tükettiğimiz besinden soluduğumuz havaya kadar her şey sağlığımızla doğru orantılı. Toprakta sağlık olmazsa, o topraktan elde edilen ürün de sağlıklı olmaz. Bu inançla kurulduğumuz günden bu yana insan, toplum ve doğa sağlığını ön planda tutuyoruz. Organik tarımla yüksek kalitede meyve ve sebzeler üretirken toprağımızın ve gezegenimizin de sağlığını koruyoruz. Geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilirlik yatırımları gerçekleştiriyoruz. İyiliğe ve sağlığa dokunan bu çalışmalarımız sayesinde güçlü bir finansal performans göstermemiz de bizi ayrıca mutlu ediyor” dedi.

Plantasyon yatırımımızla organik tarıma ve yerel ekonomiye katkı sağlayacağız

Organik ürün tüketiminde kişi başına düşen miktarın yukarı yönlü bir grafik izlediğini söyleyen Eşmekaya, “Küresel olarak yaklaşık 187,48 milyar dolar büyüklüğe ulaşan bu pazarın 2031 yılında 860,6 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor. Ülkemizde de organik ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Biz de Türkiye’de organik tarımın gelişmesi, çiftçilerimizin ve tüketicilerimizin organik konusunda bilinçlenmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 766 bin hektarlık organik tarım alanından yaklaşık 75 bin ton organik meyve ve sebze temin edebiliyoruz. Plantasyon yatırımlarımızla 4 bin dönümlük alanda 920 bin adet organik meyve ağacı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda da ilk adımı Adana Yumurtalık’ta devrini gerçekleştirdiğimiz 609 bin 451,68 metrekarelik alan ile attık. Plantasyon faaliyetlerine başladığımız bu arazimizde öncelikli olarak nar ve berry grubu meyve yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Bununla birlikte kademeli teras sistemi kurarak hasat edilecek ürün miktarımızı yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Örnek vermek gerekirse 610 bin metrekarelik alanda 50 bin nar ağacı ile 2 bin 130 ton meyve elde ederken, teraslama sistemi ile 854 bin metrekare alanda ağaç sayısı 70 bine çıkıyor ve elde edilen meyve miktarı 2 bin 800 tona ulaşıyor. Plantasyon yatırımımızla beraber kullandığımız narın yaklaşık 2 katını bu alandan elde edebileceğiz. Böğürtlen ihtiyacımızın da yüzde 100’ünü buradan karşılayacağız. Aynı zamanda çeşitli satın alma kanallarına ihtiyaç duymadan maliyetlerimizi en uygun seviyede tutup, müşterilerimize yüksek kaliteyi en uygun fiyatla sunabileceğiz. Başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere yurt dışına yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirerek bulunduğumuz pazarlardaki rekabet gücümüzü de artıracağız. Bu yatırımızla fidan dikimi, bakımı, sulama, hasat gibi tarımsal faaliyet alanlarında 50 ile 70 kişilik istihdam sağlayarak yerel ekonomiyi de destekleyeceğiz” diye konuştu.

Elite Naturel

Meyve işleme kapasitemizi saatte 15 tona çıkaracağız

Meyve işleme kapasitesini büyük oranda artıracak ilave tesis için çalışmaların devam ettiğini belirten Eşmekaya, “Tesisimizi 2023’ün üçüncü çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Böylece meyve işleme kapasitemizi saatte 15 tona çıkararak daha fazla ürünü, en hızlı ve taze bir şekilde yarı mamule çevirme kabiliyetimizi artıracağız. Buna bağlı olarak yaklaşık yüzde 20 ek istihdam sağlayacağız. Amacımız organik tarımı ve buna bağlı olarak gelişen organik ürünlerin insanlığa ve çevreye faydasını global ölçekte yayarak, yurt içi ve yurt dışında farklı pazarlarda yer almak” diye ekledi.

Karbon nötr hedefine hızla ilerliyoruz

Sürdürülebilirliği de şirket kültürlerinin değişmez bir parçası olarak gördüklerini belirten Eşmekaya, “Hem kurumsal yapıda hem de üretimde karbon ayak izimizi sıfırlamak için çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda hareket ediyor ve buna yönelik çok sayıda uygulamayı tek tek hayata geçiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz GES yatırımı sayesinde tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 50’sini kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. Üretim atıklarını hem gübre olarak değerlendiriyor hem de inovatif ürünler geliştirmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Ambalajlarımızın geri dönüşüm oranlarını hesaplayarak çevreye zarar vermeyen ambalajları üreten tedarikçilerle çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalar ve plantasyon yatırımımız ile karbon nötr hedefimize birkaç adım daha yaklaştık” diyerek sözlerini sonlandırdı

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap