EkoRE’den Şanlıurfa’da Çiftçiye Güneş Enerjisi Çözümü

EkoRE, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük güneş enerji santrali (GES) destekli tarımsal sulama projesini Şanlıurfa’da inşa etti.

Yenilenebilir enerji sektörünün saygın şirketleri arasında bulunan Eko Yenilenebilir Enerjiler A.Ş. (EkoRE), Şanlıurfa’da hayata geçirdiği projeyle hem önemli bir yeniliğe hem de bir ilke imza attı. Tarım alanlarının güneş enerjisiyle sulanmasını sağlayan EkoRE, bu sayede ziraat sektörüne önemli bir çözüm sunuyor. Söz konusu proje, sulama sorunları nedeniyle ürünlerin kavrulmasını engelleyerek çiftçinin kaybını engelliyor ve katma değerli ürünlerin ekimine teşvik ederek daha fazla kazanmasını sağlıyor. Proje, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan ve milletvekilleri ile bölgedeki iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı bir törenle hizmete girdi.

Şanlıurfa başta olmak üzere Anadolu’nun pek çok bölgesinde çeşitli nedenlerle tarım alanlarının sulanamamasının çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu belirten EkoRE CEO’su Serhan Süzer şunları söyledi: “Sürekli elektrik kesilmesinden dolayı su pompalarını çalıştıramayan çiftçilerin ürünleri güneşin yakıcı etkisi nedeniyle kavrulma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçen sene Urfa’daki verimli topraklarda milyar TL’lik tarım ürünü güneşten kavrulmuş, çiftçiler çok büyük zarar edip zor duruma düşmüşlerdi. EkoRE olarak bu soruna çözüm ürettik ve çiftçilerimizin kullanımına sunduk. Böylece çiftçilerimiz elektrik sorunlarını güneş enerji santraliyle çözüyorlar ve ürettiğimiz elektrikle pompa sistemini çalıştırıp gündüz vakti istenildiği kadar sulama yapılabiliyorlar. Çiftçiler, şebekeden bağımsız yapılan bu elektrik üretimi sayesinde ürünlerini kurtarabilecekler ve elektrik üretiminde sağlayacağımız devamlılık sayesinde de uzun vadeli planlama yapabilecekler.”

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bu projeye imza atan EkoRE’nin Şanlıurfa’daki çözüm ortağı Nova A.Ş.’nin Genel Müdürü Davut Çıtırık, EkoRE ile yaptıkları işbirliğinden çok memnun olduklarını ve EkoRE ile birlikte birçok önemli projeye imza atmak istediklerini belirtti. Davut Çıtırık, GES beslemeli tarımsal sulama projesinin önemini başka bir açıdan dile getirdi: “Bu sulama sayesinde çiftçiler pamuk gibi katma değerli ürünleri zamanında sulayabilecek ve gelirleri artacak. Bu da çiftçiler için ürünlerini kurtarmanın yanı sıra gelir artışı anlamına geliyor. EkoRE ile GES beslemeli tarımsal sulama projelerinin yanı sıra evler, fabrikalar, oteller için şebeke bağlantılı ve akü depolamalı bütünleşik GES sistemleri inşa edip bütün bu yerlerin ihtiyaç duyulan oranda kendi elektriklerini üretmelerini sağlayacağız. Bunun için şimdiden bize büyük talepler gelmeye başladı.”

EkoRE’nin fotovoltaik sistemlerle desteklenen tarımsal sulama projesi kapsamında, güneş panelleri aracılığıyla elde edilen elektrik enerjisiyle sulama kuyularından su çekilerek tarım alanlarına ulaştırılması sağlanıyor. Böylece çiftçiler elektrik hattı bulunmayan ya da sürekli elektrik alamayan tarım alanları da dahil olmak üzere her yerde sulama yapabiliyor. EkoRE tarafından kurulan sistemin PV kurulu gücü 65 kWp olup 37 kW gücündeki dalgıç pompa ile 72 metre derinlikten günde 1.000 metreküpten fazla su çekme kapasitesine sahip bulunuyor. Minimum 25 yıl kullanım ömrü bulunan sistem, bakım ve işletme giderlerinin yok denecek kadar az olmasıyla dikkat çekiyor.

Bunları da beğenebilirsin