Geçen yıllarda Tekirdağ, Adana, Bursa, Konya, İzmir ve Antalya bölgelerinde yapılan fuarda bu yıl, mobil uygulamalar, iklim kontrol sistemleri, Drone ile hastalık ve zarar tespiti, GPS kontrollü sürücüsüz traktörler, sensörlü gübreleme ve ilaçlama sistemleri gibi birçok yeniliği uygulamalı olarak tarlada gösterilmesi planlanıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların bu çalışmalarını profesyoneller ve uzman çiftçilerle paylaşabilmesi için büyük bir fırsat sunan DLG-ÖÇP Tarla Günleri yurtiçi ve yurtdışında tarım sektöründe yer alan firmaların yaptıkları AR-GE çalışmalarını üreticilerle paylaşmasına olanak sağlayacak.
Sekiz yıl aradan sonra Trakya bölgesinde buluşacak olan fuar, Türkiye Cam Sanayi karşısındaki 200 bin metrekarelik 46 makine deneme alanı, 72 tarla deneme alanı ve 18 kampüs çim alanı dahilinde yapılacak. Düzenleneceği tarih itibariyle hem yazlık hem de kışlık ürünlerin sergilenebileceği fuarın, yeni tohum çeşitlerinin, aktif madde ve ilaçların, yeni gübrelerin ve en son teknolojik aletlerin doğru yer ve zamanda gerçek hedef kitleyle bir araya getireceği bir bilgi ve ticaret platformunun olması hedefleniyor.
Her zaman değişimin ve yeniliğin adresi olma ilkesiyle hareket eden DLG Fuarcılık’ın Türkiye Genel Müdürü Onur Kiraz fuar hakkında kısaca bilgi verdi.
Tarla Günleri’nin genel stratejisi doğru yer, doğru zaman, doğru ürün ve doğru hedef. Bu etkinlikle birlikte farklı olarak neler sunulacak?
Tarla Günleri açık hava uygulamalı bir tarım fuar. 2010 yılından beri bu konuda çalışmalarımızı her bölgede yapıyoruz. 09-12 Mayıs 2018 tarihlerinde 200 dönümlük bir alan olan Trakya, Lüleburgaz, Karıştıran bölgesinde bu organizasyonu yapacağız. Bir organizasyonun başarılı olabilmesi için bazı kriterler vardır. Bu kriterleri bir araya topladığınızda esas başarı o zaman ortaya çıkar. Burada da önemli olan, doğru yer ve doğru lokasyondur. Fuarın nerede yapılacağı ulaşım anlamında önemlidir. Havaalanına ve çevre illere olan yakınlık dikkat edilmesi gereken hususlardır. Şu anda yapacağımız alan İstanbul ve Edirne’ye 110 ile 120, Tekirdağ merkeze ise 45 kilometre mesafede. Yani, Trakya’nın tam merkezi diyebiliriz. Trakya ve Marmara bölgesi, yapılacak yeniliklere çok açık ve kolayca adapte olabilen bir çiftçi grubuna sahiptir. Dolayısıyla hedef kitleye ulaşabilmek için doğru yer ciddi bir kıstas.
Doğru zaman kimin için önemli? Hem çiftçilerin fuarı ziyaret etmeleri açısından uygun bir zamanının olması önemli hem de oraya geldikleri zaman kışlık ve yazlık ürünleri görebilmeleri açısından. Bütün makinaları tarlada çalışırken görmeleri önemli, burada da doğru zaman devreye giriyor. Mesela seçilen tarihlerin Ramazan Bayramı olmaması gerekiyor, tüm bunlara dikkat ettiğimizde en doğru zamanın 09-12 Mayıs olduğuna karar verdik. Diğer taraftan bir diğer husus doğru ürünler. Katılımcı firmaların sunacakları ürünler. İlacı, tohumu, gübresi, ekipmanı, traktörü hepsi fuarda sergilenecek. Zaten şu anda Türkiye’ye baktığımız zaman uluslararası ve ulusal firmalar son derece aktif bir şekilde ve işi bilerek doğru ürünleri çıkartmaya çalışıyorlar. Yani bir amaca hitap etmeyen bir ürünü piyasaya sürmüyorlar. Çünkü onlar hem yurt dışında hem de Türkiye’de ciddi bir Ar-Ge çalışıyorlar. İnce ve uzun dönemli çalışmaların sonucu o ürünler ortaya çıkıyor, çiftçi ve üreticilere sunuluyor. Bu ürünlerin doğruluğu konusunda katılımcı olan firmalar ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Bu çalışmalar üreticilerin kendi işletmelerinde bunları kullanmaları ve 1 lira daha fazla kazanmaları için gerçekleştiriliyor.
Diğer taraftan doğru hedef kitle de önemli. Bütün firmalar ciddi çalışıyorlar, zaman harcıyorlar, para harcıyorlar, bir ürünü geliştiriyorlar ve fuara katılıyorlar. Tüm bunları oradaki hedef kitleye ulaşmak için yapıyorlar. Doğru hedef kitleyi de oraya toplamak en önemli 4 kriterden bir tanesi. Burada katılımcı olan firmaların potansiyel gördüğü işletmeler, mevcut hali hazırda çalıştıkları veya çalışmak istedikleri ciddi üreticiler, bilinçli, gerçekten işletmelerinde yeni ürünleri denemek isteyenler ve işletmelerini 1 lira kara geçiririm diyen ziyaretçiler. Doğru zaman, doğru yer, doğru ürün ve doğru hedef kitleyi bir araya getirdiğimiz zaman çok farklı güzel bir organizasyon ortaya çıkacak.
Uluslararası katılım olacak mı?
Ağırlıklı olarak Türkiye’de faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmaların temsilcileri, distribütörleri ve ana firmaları bu fuarda yer alacaklar. Gübre ve ekipman alanlarında Türkiye pazarına yeni girmek isteyen bazı firmalar ve bayilik, distribütörlük vermek isteyen firmalar da bu alan içerisinde olacak.
Profesyonellerin buluşacağı, ikili görüşmelerin yapılacağı B2B görüşmeler anlamında nasıl bir organizasyon gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?
Biz burada aslında ticari ve teknik tarafı birleştiriyoruz. Satış ve pazarlamanın iç içe olması gerekiyor. Tüm firmalarda bu, farklı departmanlarda veya aynı departman altında satış-pazarlama diye geçer. Türkiye’deki fuarların çoğu daha çok satış ağırlıklı fuarlar. Kapalı alanlarda gerçekleştiği için bu fuarlar ürünlerin tam özelliklerini, nasıl çalıştığını veya nasıl faydalı olduğunu çok fazla gösterme imkanı bulmuyor. Bizim fuarda bu avantajımız var. Firmalarımız hem bunları saha içinde gösterebilir hem de satış için görüşmeler yapabilirler. Fuar alanı içerisinde bir form alanımız olacak. Burada B2B tarzında görüşmeler de gerçekleştirebilir. Firmalar bunun yanında orada kendi toplantılarını gerçekleştirebilir, kendi ürün tanıtımlarını üretici ve bayilerine bu alan içerisinde yapabilirler.
Fuara ziyaretçi olarak kaç kişi bekliyorsunuz?
Rakamlar konusunda Türkiye’de çok fazla bir karışıklık var. 150-200 bin ziyaretçilerden bahsedilen fuarlar var. Ne kadar gerçekçi olduğu konusunda benim kafamda soru işaretleri oluyor. Bizim bu zaman kadar yapmış olduğumuz fuarlar içerisinde16 bin ile 32 bin arasında ziyaretçi geldi. Bu yıl da beklentimiz 25 binin üzerinde bir ziyaretçi kitlesi. Zaten gerçek bilgi almak isteyen ziyaretçi kitlesi bu sayının çok fazla üzerine çıkmıyor. Bunun yanında diğer çiftçilerimizin ve üreticilerimizin alana gelmesi ve gezmesi için bizler de destek olacağız. Bununla ilgili de sivil tolum kuruluşları ile yapılan ortak çalışmalarda çok daha fazla bir kitleyi alanımızda ağırlamak istiyoruz.