Çiftçiye canlı yayınla tarım teknolojisi “SmartMole’s”

Tarımın önemi pandemiyle birlikte daha çok anlaşıldı. Maliyetlerin her geçen gün arttığı dünyada doğayı ve toprakları koruyarak tasarruf etmek artık olmazsa olmazlardan. SmartMole’s siber fiziksel teknolojileri tarımda ve peyzajda çiftçinin üretim gözü olarak %50’den fazla su ve gübre tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda çiftçi kurulan sistemle suyunun, kökünün nerede olduğunu görerek adeta cep telefonundan oyun oynar gibi sulama sistemini yönetebiliyor.

 SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ, “Artan nüfus, azalan, kirlenen su ve toprak kaynakları bizi üretimde daha verimli olmaya zorladı. Devlet Su İşleri 2030’lu yıllarda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yaklaşık 1100 metreküpe düşeceğini öngörüyor. Ancak bu öngörünün de çok üzerinde bir problem ortaya çıkacak” dedi.

Her yıl 24 milyar ton toprak sonsuza kadar çölleşiyor

Dünyada her yıl 24 milyar ton toprak sonsuza kadar çölleşiyor. Bu sırf etkili kök bölgesinin dışına suyu, gübreyi ve kimyasalları kaçırdığınız ve fazla kullanıldığı için gerçekleşiyor.  Nasıl bir fabrikanın verimli olabilmesi için artık endüstri 4.0 gibi konular konuşuluyorsa, tarımda da insansal hatalar nedeniyle doğru yönetilemeyen sulama sistemlerinin kullanımı engellenmeli yada Tarım 5.0 felsefesi ile yönetimi teşvik edilmelidir diyen Yuluğ “Eğer topraktaki mikroorganizmaları öldürürsek sentetik gübre kullanımına artarak devam etmek zorunda kalırız. Bu yeraltı sularında nitrat kirliliği demektir ki böyle giderse 2050’li yıllardan sonra coğrafyalarımızda su savaşlarını görme ihtimalimiz çok yüksek” dedi.

Dünyada ilk defa, toprak içerisindeki suyun, içindeki gübrenin ve bitkilerin köklerinin gerçek zamanlı olarak tespitini sağlayan ve sulama sistemlerini hatasız olarak yapay zeka ile yöneten bir siber fiziksel sistem yarattıklarını belirten Yuluğ, “Çok zor bir yatırım oldu çünkü daha evvel yapılmamış, hayal bile edilememiş bir şeyi gerçekleştirdik” dedi.

Çiftçiye maliyetlerinde yüzde 50 ve üzerinde tasarruf sağlatıyoruz

Şu anda tarımdaki en büyük girdi maliyetleri su, elektrik, gübre ve işçilik. SmartMole’s ile çiftçiye yüzde 50 ve üzerinde tasarruf sağlattıklarını belirten Yuluğ; Önemli olan topraklara zarar vermeden sürdürülebilir bir üretimi mümkün kılabilmek, bu nedenle kökleri tespit ediyor ve sadece o bölgede su ve gübreyi buluşturuyoruz. Toprak öldükten veya su kaynakları bittikten sonra bizim teknolojinin de bir anlamı yok” dedi.

 Teknolojimizi cep telefonundan oyun oynar gibi anlatıyoruz

Yuluğ “Çiftçiye sadece 1-0 yani sensörlerden gelen dijital veriyi gösteriyoruz. Çiftçi suyunun, kökünün nerede olduğunu çok basit bir ekrandan sanki cep telefonundan oyun oynar gibi görebiliyor. Gösterdiğimiz bu verilerin sahada birebir elimize kazma kürek alarak “Bak senin kökünü cihazımız burada tespit etti. Kaz bakalım orada mı değil mi” deyip bunu o uygulamanın başında mutlaka ispat ediyoruz. Yani çiftçinin ekrandan gördüğünün sahada da aynısının gerçekleştiğini ona gösteriyoruz. Diğer taraftan çok büyük camdan akvaryumlar yaptırdık. Yaptığımız sunumlarda sensörlerimizi bu akvaryumların içine koyuyoruz. Yapay zekanın yönettiği sistemde, camda gözüken kapiller su hareketini gerçek zamanlı olarak ekranda göstererek toplumsal bilinci arttırıyoruz” dedi.

Kırsalda en büyük bariyer alışkanlıklar

Kırsal alanda siz ne söylerseniz söyleyin, çiftçinin en büyük bariyerinin alışkanlıklar olduğunu belirten Yuluğ; “Bu alışkanlıkları değiştirmek için çiftçiye gerçek zamanlı olarak toprağın altında ne olup bittiğini göstermek lazım. Tarım 5.0 teknolojisi, kök bölgesinde gerçek zamanlı olarak suyun dağılımını çiftçiye göstererek onların sulama alışkanlıklarındaki hataları kendilerinin tespit etmesini sağlayarak alışkanlık bariyerini inandırarak aşıyor ve bilinçli toplum oluşmasına katkı veriyoruz. Dünyada tek olmamızın nedeni sadece patentli olmamızdan değil, bu yaklaşımımızdan da kaynaklanıyor. Biz çiftçinin gözleri olmaya karar verdik. Dünyada 1 milyon birim suyun 63 birimine erişilebiliyor ve bu 63 birim suyun ülkemizde yüzde 73’ü tarımda kullanılıyor. Tarımda kök bölgesi dışına kaçan sudan ve gübreden tasarruf etmememiz durumunda gidişat hiç iyi değil” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap