BOA Makina İnovatif Ürünlerle Türk Tarımında Katma Değer Yaratıyor

Meysan Grup bünyesinde kurulan, pinomatik ilaçlama makinaları üreticisi BOA Makina, Tüyap Fuarcılık tarafından Bursa’da 13.’sü gerçekleştirilen Burtarım Fuarı’nda ilk kez yerini aldı. Avrupa’nın üçüncü, Türkiye’nin ise tek Pinomatik makina üreticisi, konumunda bulunan BOA Makina, yurt içi ve yurt dışı pazarlarında kalitesini kanıtlamış durumda. Ürettiği inovatif ürünlerle Türk çiftçisini destekleyen BOA Makina doğru ilaçlama konusunda Türk çiftçisinin daha fazla bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalar da yapıyor. “İlaçlama konusunu memleket meselesi olarak ele aldık” sözleriyle bu konuya verdikleri önemi ifade eden şirket sahibi ve aynı zamanda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, doğru ilaçlama ile hem maliyetlerin düşürüleceği hem de ürün kalitesinin yükseltileceğini ifade ediyor. Fuarda BOA Makina standına gerçekleştirdiğimiz ziyaret esnasında Hakkı Bahar’a sorularımızı yönelttik.

Kısaca firmanızdan bahseder misiniz?
BOA makina, Meysan Grup bünyesinde kurduğumuz bir firma. Amaç daha sağlıklı meyve yetiştirmek. Çiftçinin daha az pestisitle, daha iyi bir koruma sağlayabileceği teçhizatı çiftçiye ulaştırmak.

Pinomatik makinaların temel avantajları nelerdir?
Pinomatik makinalar, zerreciği çok ince parçalara ayırmak suretiyle ilaç tüketimini minimum yarı yarıya indirmeye ve üstüne değişik teknolojileri aktarmaya imkan tanıyor.

300 mikron bir damlacığın içinde 26 tane 100 mikron sığar. 50 mikrona geldiğinizde, 300 mikron bir damlacığın içine 217 adet 50 mikron damlacık sığar. Aynı nisbette ilaçlama yapmak daha iyi kaplama sağlar çünkü ilaç her bölgeye nüfuz eder ve tek seferde zararlıyı öldürür. Ancak konvansiyonel tip makinalarda ilaç atarsanız; yıkar, yıkılan aşağı doğru çöker, toprağına akar ve ilaç iş yapmaz. 1 hafta sonra bir daha ilaç atmak zorunda kalırsınız ve bu işlem tekrar ettikçe hem maliyet artar hem de ürün kalitesi düşer.

Ürün gamınızda hangi makinalar bulunuyor?
Bizde 20’nin üzerinde ilaçlama makinası modeli var. Pinomatik makina segmentinde 3 sene içerisinde 20’den fazla makinayı kalıplarını hazırlayıp, saha yaşlanma testlerini bitirip, satışa hazırladık. Bu işin arkasında BOA Makina’nın nitelikli mühendislik ekibi ve tecrübeli saha ekibi var.

Bitkinin, meyvanın üretim şekline göre makina üretiyoruz. Tek bir makinanın tüm ürünlere uygulanması söz konusu değil. Bodur elma için üretilen makinayla yarı bodur elma için üretilen makina aynı değil. Mesela ceviz için yaptığımız makina; iki ceviz ağacı arasında ilaçlamayı durduruyor, ağacı görüyor ve otomatik olarak tekrar başlıyor. Üzerinde bulunan bilgisayar yardımı ile gerekli ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Mesela; hektar başına 400 birim ilaç dağıtacaksın diyorsunuz, debi ve hız gibi değerleri alıyor ve traktörün hızına göre otomatik debi kontrolü yapıyor. Elektrostatik modüller ilacın yaprağın arka tarafına ulaşmasını sağlıyor. Bunlar dünyada az örneği olan ciddi teknolojik gelişmeler. Bu maliyetlerle Türk çiftçisine bunu sunuyorsak eğer bu bizim başarımızdır diye düşünüyorum.

Tarımsal ilaçlama konusunda inovatif ürünler geliştirmenin dışında, farkındalık yaratma noktasında ne gibi çalışmalarınız var?
Doğru bir ilaçlama için doğru zamanda, doğru ilacı, doğru makinayla atmanız gerekir, aksi takdirde hastalık artar. Türkiye’de gereğinden fazla ilaç tüketimi var. Teknolojiden uzak kalmak çiftçinin maliyetini artırır. Biz bu projeyi memleket projesi olarak ele aldık. Türk çiftçisine maliyetleri daha düşük, daha satın alınabilir bir ürün sunduk.

Üniversitelerle ortak çalışma yaparak ilaçlama eğitimi veriyoruz. Doğru ilaçlama nasıl yapılır? Pestisit nedir? Hastalıkların etimolojik açıdan yapısı nedir? Fungus nedir? Bakteri nedir? Bu gibi sorulara yanıt veren çalışmalarımız var. Yani sadece makina satmıyoruz, çiftçilerin ilaçlama konusunda bilinçlenmesini sağlıyoruz. İlaçlama konusunda süreli yayın çıkarma düşüncemiz var.

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Türkiye olarak acilen tarımsal mekanizasyonda, özellikle ilaçlama konusunda daha üstün teknolojilere geçmemiz lazım. Firma olarak Türkiye’de ciddi maliyeti olan pinomatik makina üretimini üstlendik. Biz bu kapıyı açtık, inşallah zaman içinde arkamızdan başka firmalar da gelir.

Türkiye kocaman bir ihracat ülkesi haline geliyor. 2023 ihracat hedefimiz 500 milyar Dolar. Hepimizin fedakarlık gösterip çalışması lazım. Çiftçiler sürekli yeni birşeyler görmek istiyorlar. Türkiye üretimi gerçekleşen pek çok ürün var, eskiden bunlar bu kadar fazla değildi. Daha fazla nitelikli Türk firmasının fuarda olmasından dolayı memleketim adına gurur duyuyorum. Yurt dışından satın alarak bir adım ilerleyemeyiz. Zaten ana mamulü satın alıyoruz. Peki bu ekonomi nasıl büyüyecek? İnovatif ürünler geliştirerek. Her türlü kaynağı iktisadi kullanmamız lazım. Her türlü üretimi son derece nitelikli yapmamız lazım.

Bunları da beğenebilirsin