Başak Traktör, Sakarya’daki fabrikasında düzenlediği basın toplantısı ile bünyesinde kurulan ‘BAŞAK AGRİ’yi tanıttı. SANKO Holding İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu, çiftçinin talebine yanıt vermek amacıyla kurdukları ‘BAŞAK AGRİ’ ile sektörün ihtiyaçlarına yönelik tarım makinaları ürün gamını genişleterek büyüyeceklerini söyledi.
“Tarım ekipmanlarındaki bir asrı aşan tecrübemizden yararlanarak, bu yıldan itibaren ürün gamımızı ve pazar payımızı artıracağız” diyen Sami Konukoğlu, çiftçilerin her türlü beklentisine yanıt vereceklerine vurgu yaptı.
“Bugünün ve geleceğin sektörü” olarak tanımladığı tarıma BAŞAK AGRİ ile yeni ürün gamı sunmaktan gurur duyduklarını belirten Sami Konukoğlu, “Başak; temeli 1914 yılında atılan ülkemizin ilk tarım makinaları imalat ve dağıtım şirketi olup, çiftçimize sunduğu çözümlerle 103 yıldır Türkiye’ye ve milletimize katma değer sağlamaktadır” dedi.
“ÇİFTÇİNİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYORUZ”
Başak markası ile geliştirdikleri traktörlerle girdi maliyetlerini düşüren çözümlerle çiftçinin rekabet gücünü artırdıklarını kaydeden Sami Konukoğlu, “BAŞAK AGRİ ile ürün gamını genişleterek çiftçimize toplam çözüm sunuyoruz. Uzman satış ve bayi ekibi ile çiftçimizin her türlü ihtiyacına yanıt veriyoruz” diye konuştu.
Sami Konukoğlu, “Geldiğimiz nokta itibarıyla gururluyuz. BAŞAK AGRİ ile tarlalarda, bahçelerde ve serada başak gibi açarak toprağın bereketini, çiftçinin kazancını artıracağız” ifadelerine yer verdi.
“Başak’ın geçmişi 1914 yılında Adapazarı’nda ‘Demir Araba-Tahta Araba’ üretmek amacıyla kurulan ‘Sakarya Alat-ı Ziraiye’ isimli fabrikaya dayanıyor” diyen Sami Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Kuruluşundan yaklaşık bir asır sonra Başak Traktör 2012 yılında SANKO Holding grup bünyesine katıldı ve tesislerden hizmet sunumuna kadar her şey yeniden yapılandırıldı. “Başak’ı, adı gibi tarlalarda, bahçelerde, bağlarda ve seralarda
başaklar açarak, sektöründe Türkiye’de ilk sıralara getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla Başak üretim tesislerini 2012’de aldıktan sonra 180 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Bu sayede fabrika, teknolojisiyle sektörde örnek ve uluslararası standartlara uygun bir “teknoloji üssü” haline geldi.”
Ürettikleri yüksek standartlı makinalar sayesinde, sektörde bereketi, çiftçilerin yüzünde gülümsemeyi artırdıklarının altını çizen Sami Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grup stratejimiz olarak, bulunduğumuz sektörlerde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almayı hedefleriz. Başak’ta yaptığımız tüm yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları ile ürün gamımızı geliştirip çiftçinin hizmetine sunuyoruz. Tarım ekipmanları alanındaki bir asırdan fazla tecrübemizi, BASAK AGRİ adı altında Türk çiftçisiyle buluşturuyoruz ve onların yanında olmaya devam ediyoruz. Kadromuz, deneyimimiz, iddiamız ve gücümüz var.
Başak’ın yeni modelleri sektörün gözbebeği haline geldi. Traktördeki iddiamızı, bu yıldan itibaren tarım ekipmanları alanında da sürdüreceğiz. BAŞAK AGRİ ile ekim makinaları, toprak frezeleri, yem karma, balya makinaları ve ön yükleyicileri ile çiftçinin her türlü ihtiyacını en üst düzeyde karşılayacağız. Ürün gamımızı tarım ekipmanları konusunda genişletmeye devam edeceğiz. Çiftçilerimizin tarlada, bağda, bahçede ve serada nasıl zor şartlar altında çalıştığını gayet iyi biliyoruz ve bir asırdan fazla süredir onlara destek olmayı ilke edindik.”
BAŞAK GRUBU
Başak Traktörü 2012 yılında satın aldıklarında pazarda 35’inci sırada bulunduklarını vurgulayan Sami Konukoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Başak Traktörün bünyemize katılması sonrasında gerçekleştirilen yatırımlarla büyük bir atak yaparak 35‘inci sıradan ilk 10 firma arasına yükseldik. Traktör güç aralığını, 50 HP’den 110 HP’a kadar genişlettik. Başak Ailesinin bilinçli ve özverili çalışmasıyla traktör pazarında ilk beş firma içinde yer almayı hedefliyoruz. Üretim kapasitemiz yılda 10 bin adet traktör olup, yurtdışında sürdürdüğümüz faaliyetlerimizle yerli Başak’ı ‘Bir Dünya Markası’ haline getirerek üretimi, ihracatı ve dolayısıyla istihdamı artırmayı amaçlıyoruz. İlk aşamada satışlarımızın yüzde 10’unu ihraç etmeyi öngörüyoruz.’’
KİLOMETRE TAŞLARI
- 1914, Adapazarı’nda Demir Araba-Tahta Araba Fabrikası kuruldu.
- 1944, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na (TZDK) bağlanarak Sakarya Alat-ı Ziraiye (SAZ) adıyla, Türk çiftçisinin tüm tarım alet ve makinaları ile diğer ihtiyaçlarını karşılayacak üretim gerçekleştirildi.
- 1945, ilk pulluk, tırmık, motopomp, tınaz makinaları, at arabaları ve tüm ekipmanların yedek parçaları üretildi.
- 1945, teknik eleman yetersizliği sebebiyle, fabrikada çırak kursu açıldı. Bu
- kursta, teknik bilgi dışında; jimnastik, teknik resim, matematik, teknoloji, elektrik, sanat ve uygulamalı meslek dersleri verildi.
- 1946, linyit köy ocağı, meyve presi, merdane, yayık, arı kovanı, petek kalıbı, su kazanı imal edildi.
- 1951, seyyar bakım ve tamir arabasının sayısı 19’a çıkarıldı. Böylece 236 bin 152 kilometre yol kat edilip 3 bin 893 köye gidilerek toplam 5 bin 604 traktör ve 396 biçerdöverin bakımı ve tamiri yapıldı.
- 1962 yılına kadar Türkiye’ye komple traktör ithal edilerek tarımdaki güç açığı kapatıldı.
- 1962, traktör, pulluk ve diskaroların üretimine başlandı. Tesis büyütülene kadar Ford marka traktörler ithal edilerek servis hizmeti verildi.
- 1968, yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı.
- 1976, 73 HP-53 HP- 43 HP VE 33 HP traktör üretimi için Avusturya Steyr firması ile lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı.
- 1978, projesi ve mühendisliği tamamen Türk mühendis ve teknik ekiplerince yapılan ilk yerli şanzıman ve motorlu Başak 12 ve Başak 17 isimli traktörler çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylelikle şanzımanıyla, motoruyla, her şeyiyle ilk yerli traktör üretimi gerçekleştirilerek Türk tarım tarihinde saygın yerini aldı.
- 1994, 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2×4 ve 4×4 olarak Avusturya için üretilmeye başlandı ve bu proje kapsamında 1000’e yakın traktör ve parçası Avusturya’ya ihraç edildi.
- 2003, TC Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirilerek “Başak Traktör İş ve Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.” adını aldı.
- 2012, satın alınarak SANKO Holding bünyesine katıldı ve tüm üretim hatları en son teknolojilere göre yeniledi. Bu yenilenme ile Başak, yerli tarım makinası üretiminden, dünya standartlarında tarım makinası üretimi yapılan yapıya kavuştu.
- 2014, yeni geliştirilen modellerle 2060-2080 bahçe traktörü üretimine başlandı.
- 2015, 2080 ve 2090 modellerinin üretimine başlandı.
- 2017, 2100 ve 2110 modellerinin üretimi ile birlikte ilk defa 100 HP ve üzeri traktörlerin üretimi gerçekleştirildi.
- 2017, tarım ekipmanları konusunda ürün gamı genişletilerek BAŞAK AGRI markası kuruldu.