Akıllı Tarım Uygulamaları, Agritechnica 2023’te Ele Alınacak

Tarımda, dijitalleşmeye yönelik paradigma kayması hızla ilerliyor. Birçok çiftlik bunun faydalarını fark etti ve şimdiden akıllı makineler ve sensörler ile çiftlik yönetim sistemleri gibi dijital teknolojileri kullanıyor. Akıllı tarım çözümleri, çiftçilerin çiftliği daha etkin bir şekilde yönetmesine, kaynakları daha verimli kullanmasına, işlemleri basitleştirmesine, mahsul üretimini yerel koşullara göre özelleştirmesine ve nihayetinde en uygun kararları almasına yardımcı olur.

Birçok çiftçi dijitalleşmenin faydalarını fark etti ve çiftliklerinde dijital teknolojileri yoğun bir şekilde kullanıyor. Dijitalleşme, giderek daha sürdürülebilir bir tarım için bir fırsat olarak görülüyor.

Akıllı tarım ve hassas tarım için bitkisel üretimde dijital teknolojiler kullanılmaktadır. Akıllı tarım, tarlada çalışmayı otomatikleştirir ve çiftçilerin yükünü hafifletirken, adından da anlaşılacağı gibi hassas tarım, tarım arazisinin hedeflenen, hassas bir şekilde işlenmesini amaçlar. Her ikisi de nihayetinde verileri birleştirerek ve değerlendirerek katma değer üretmekle ilgilidir.

Akıllı Tarım

Dijitalleştirme için sensörler

Sensörler, akıllı ve hassas çiftçiliğin bel kemiğidir. Bitki popülasyonlarını besin eksiklikleri ve hastalıkları açısından izlemek için uydu görüntülerini kullanmak veya yabani otları ekinlerden ayırmak için kameralar kullanmak, halihazırda mevcut olan birçok örnekten sadece ikisidir. Uyarlanmış algoritmalar sensör ölçümlerini işler ve bunlar daha sonra mahsül yönetimine ilişkin kararlar almak için kullanılır; örneğin gübre ve böcek ilacı girdilerini hesaplamak, yerel koşullara göre optimize etmek, toprak koşullarını analiz etmek veya tarla sulamasını kontrol etmek.

Sensör teknolojisinde kaydedilen en son ilerleme, 12-18 Kasım 2023 tarihleri arasında Almanya’nın Hannover Fuar Alanında düzenlenecek olan ve katılımcıların geniş bir uygulama yelpazesini kapsayan en son yeniliklerini sergileyeceği Agritechnica’da sergilenecek. . Gelişmiş sensör teknolojisine ek olarak, ticaret fuarındaki “Akıllı Tarım” spot ışığı, ekimi optimize eden, dokümantasyon gereksinimlerini otomatik olarak yerine getiren ve kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkaran canlı demolar ve diğer akıllı teknoloji en iyi uygulamalarını içerecek.

 Makine operatörü desteği

Kamera ve radar gibi akıllı sensörler, tarım aracını kullanan makine operatörünün üzerindeki yükü azaltmak, hasat araçlarının optimize edilmiş şekilde yüklenmesi ve mekanik ot temizleme gibi faaliyetleri desteklemek için giderek daha fazla kullanılıyor. Sürekli artan hesaplamalı işlem gücü, daha yüksek operasyonel araç hızlarına ve buna bağlı olarak sahadaki iş performansında iyileştirmelere yol açıyor.

Bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntünün bir makine operatörünün gerçek dünya görüşünün üzerine yerleştirildiği Artırılmış Gerçeklik (AR) de artan bir öneme sahip olup, sürücünün dikkatini önden ayrı bir monitöre kaydırmak zorunda kalmadan bilgiye dayalı kararlar vermesini sağlıyor.

Tarımsal robotlar tarlaları fethediyor

Agribot veya tarla robotu olarak da adlandırılan tarım robotları, şüphesiz dijital tarımın en göz alıcı örnekleri arasında yer alıyor. Ekme, gübreleme, çapalama ve hasat gibi işleri gün geçtikçe artan otonom tarla robotları yapıyor ve molaya ihtiyaç duymadıkları için bunu günün her saati yapabiliyorlar. Otonom makinelerin birçok avantajı vardır. Çiftlik girdilerinde ve çalışma süresinde önemli tasarrufların yanı sıra iyileştirilmiş toprak koruma, maliyetleri düşürürken daha fazla sürdürülebilirlik sağlar. Emek yoğun özel ürünlerde, eksik personeli telafi edebilirler. Güvenlik ve sorumlulukla ilgili bazı soruların hala açıklığa kavuşturulması gerekiyor, ancak bunların geleceği kesin. Hannover’deki sergi salonlarında sergilenecek pek çok dikkat çekici ürün, ziyaretçileri bu konuda şüpheye düşürecek.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap