2020 yılında 2019’dan çok daha yüksek bir pazar bekliyoruz

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2019 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Traktör pazarı 2018 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 34 civarında bir daralma yaşadı ve adet bazlı satışlarımız 70 binlerden 48 binlere kadar düştü. 2019 yılında ise olarak yüzde 45’lik bir daralma yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Adet bazlı satışlarımız ise 26 bin seviyelerine inecek.

Geçmiş dönemlere göre şu anda kurlar belli seviyelere oturdu ve faizler ciddi oranda düştü. 2019 son çeyrekte olumlu bir hava hâkim oldu. Devletimizin vermiş olduğu faiz destekleriyle traktör sektöründe hızlı bir toparlanma sürecine gireceğimize inanıyoruz. AGCO Türkiye çatısı altında müşterilere sunulan Massey Ferguson markamızın Kasım 2019 TÜİK verilerine göre yüzde 8,4’lük bir pazar payına sahip olduğunu gördük. Pazarda en büyük üçüncü marka olarak yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca bizi yakından takip eden markalarla aramızdaki mesafeyi de, her yıl artan pazar payımızla açıyor, ikinci sıraya da adım adım yaklaşıyoruz diyebilirim. Bu yılı %8,5 pazar payı seviyelerinde üçüncülüğümüzü koruyarak tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

Bu başarıyı güçlü satış ve satış sonrası 3S bayi ağı desteğimizin yanında, yıl içerisinde çiftçilerimize sunduğumuz özel faiz-kur indirimli kampanyalar ve bankalarla yaptığımız özel anlaşmalar doğrultusunda cazip fiyatlar ve kredi imkanları sunarak sağladık.

Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

AGCO ve MF olarak AR-GE ve inovasyona çok ciddi bütçeler ayırıyoruz. Takriben günlük 1 Milyon TL gibi bir bütçe aktarılıyor ve bunun da meyvelerini elbette topluyoruz. MF olarak hemen her yıl “Yılın Makinesi” ve “Yılın Traktörü” gibi ödüller ile büyük fuar organizasyonlarından dönüyoruz. Agritechnica 2019’da MF 6718 S ve MF 3709 AL modelleri ile aldığımız ödüller ile bunun en son canlı örneği oldu.

95 hp’den 135 hp’ye kadar olan beş yeni model içeren yeni MF 5700 M Serisi’nin lansmanını Agritechnica 2019’da gerçekleştirdik. Bu serinin tamamı, ödüllü olan “Hepsi-Bir-Arada” sistemi sayesinde en zorlu Stage V emisyon yönetmeliklerine uyan en yeni AGCO Power dört silindirli motorlarla destekleniyor. Yeni MF 5700 M Serisi, Massey Ferguson’un MF 5700 ve MF 6700 serilerinin büyük başarısı üzerine inşa edildi. 21. yüzyıl teknolojileri ile tasarlanan ve en ileri mühendislikle üretilen, en son teknolojiyi içeriyor ve çok çeşitli modern tarımsal uygulamalar için idealdir.

MF 7719 S traktör modeli Paris SIMA Tarım Fuarı’nda “2019 Yılının Makinesi” seçildi, Agritechnica’da ise toplamda 11 ödül aldık. Ödülleri, müşterilere ulaşma çabamızın bir yansıması olarak görüyoruz. AGCO olarak yenilik ve yeni buluşları ticari hale getirerek, çiftçilerimizin ihtiyaçlarına çözüm bulabiliyoruz. Tabi bizi esas heyecanlandıran müşterilerimizin problemlerine çözüm bulabilmek.

Global bir marka olarak tüm yenilikleri, yeni ürünlerimizi dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’nin her tarafında yaptığımız etkinliklerle ve katıldığımız fuarlarla çiftçimize tanıtıyoruz. “MF Tarla Günleri”ne, tarım fuarlarına katılan çiftçilere A’dan Z’ye tüm çeşitliliğimizi görebileceği imkan sağlıyoruz.

Genel olarak 2020 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

2020 yılında 2019’dan çok daha yüksek bir pazar bekliyoruz. Ama 70 binlik pazarlara ulaşmak biraz zaman alacaktır. Satışların yükselmesi için bir takım kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor.

Ayrıca Türkiye’nin şu anda yerli traktördeki emisyon seviyesi Euro 3A. 2020 yılında bu seviyenin Euro 3B’ye geçişin gerçekleşmesi gerekiyor ama sektör olarak MR (Ana Yönetmelik) ile bu emisyon geçişinin çok fazla maliyet artışı getireceğinden dolayı ötelenmesini istiyoruz. Çiftçiler ve ekonomi buna hazır değil. Çünkü bu geçişle beraber ciddi maliyet ve fiyat artışı ortaya çıkacak. Şu anda traktör parkımızda 1.9 milyona yakın traktör var bunun nerdeyse 1.5 milyonunun belirgin bir emisyon seviyesi yok gibi bir şey. Öncelikle hükümetimiz, otomotivlerde yapılan hurda teşviğini traktör sektörü için çıkartıp, bir an evvel çevreyi kirleten, çiftçinin maliyetlerini artıran, arıza ve ekonomikliğiyle katma değeri kalmamış eski ve yaşlı parkın elden çıkarılmasına destek olmalı. Tüm marka ve finans kuruluşu ayırmaksızın çıkarılacak olan bu teşvik, Türkiye traktör pazarının uzun yıllar nefes almasını ve yatırımcıların Türkiye’ye gelmesini ve tarım sanayisinin gelişmesini sağlayacaktır.

Bunun yanısıra “üstü açık bir işletme” olan tarımda mevsim etkisi, ürünlerin verim ve fiyatı da çok önemli birer unsur. Örneğin ülkemizin bir zamanlar lokomotif ürünü olan ve hala önemli yeri olan pamuk, bu sene Güney ve Güneydoğu’da hastalık nedeniyle çok büyük darbe aldı. Mevsimlerin değişkenliği ve normallerin üzerinde giden sıcaklık ve yağış azlığı da, ekonomi ne kadar iyi olursa olsun direk bizim sektörü etkileyecek ana faktörlerdir.

Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Son 15 yılda tarım sektöründeki makineler daha önceki 50 yıldan çok daha fazla gelişti. Sensörler, akıllı makineler, elektronik, alternatif yakıtlar, sürücüsüz ve birbiriyle bağlantılı makineler hep konuştuğumuz konular. Bu yeniliklerin etkisi her geçen sene artarak devam edecek. Sonuç olarak hem akıllı makineler yapıyoruz hem de bütün etkileşimi analogdan dijitale çeviriyoruz.

Aya ayak basma temalı MF Next Concept, Agritechnica’da oldukça fazla kişinin dikkatini çekti. 2020 yılında tarım sektöründe geleceğin daha büyük makinelerde değil, akıllı makinelerde olacağını görebilirsiniz.

AGCO Türkiye olarak uzun süredir izlediğimiz “pazardaki konumumuzu koruma ve her yıl pazar payımızı artırma politikamızı” 2013 yılından bu yana başarıyla sürdürdük. 2020 için de bu politikamızı devam ettirerek çalışmaya ve çiftçimize hizmet vermeye devam edeceğiz. Pazarda kısa süreli yükselişler, bölgelerde dönemsel liderlikler peşinde olan bir marka değiliz. Amacımız sürdürülebilir bir büyüme ve kalıcı başarı. 2020 yılında da her zaman olduğu gibi, çiftçilerimizin ve bayilerimizin yanında olacağız.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap