Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bildirimler
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Haber
  • Agrotech
  • Sürdürülebilirlik
  • Sektörel Bakış
  • E-Dergi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bizi takip edin
UN SEKTÖRÜ
Haber

Un Sektörü, Tüm Zamanların İhracat Rekorunu Kırdı

12 Şubat 2024
Paylaş
Bu haberin okuma süresi 4 dakikadır.
PAYLAŞ

2023’te gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok un ihracatını gerçekleştiren Türkiye, böylece yeni bir rekor gerçekleştirdi. 2024 yılında da 3,5 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmeyi beklediklerini ifade eden Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Kızıldeniz’deki sorunlara rağmen un sektörünün Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışla 344 bin ton un ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti.

İçindekiler
“3,5 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”24-25 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor

“3,5 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”

2015 yılından beri dünyanın açık ara un ihracat şampiyonu Türkiye, 2023 yılında gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok un ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı. 2018 yılında 3,5 milyon tonla zirve yaşadıklarını belirten IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “2023 yılında 3 milyon 663 bin ton ihracatla rekoru tazeledik ve yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir elde ettik. 2020’den itibaren saymaya tedarik zincirlerini bozan, gıda güvenliğini etkileyen pek çok unsur meydana geldi. Pandemi, savaş bu şartların içerisinde Türkiye, bu temel gıdada kendini ana tedarikçi olarak konumlandırdı. Zaten birinciliğimizden ötürü ilk akla gelen ülkeydik. Zor zamanlarda bu güçlü konumumuzun bir kez daha altını çizdik. 2023 ihracat anlamında güzel bir yıl olarak kayıtlara geçti” dedi.

UN SEKTÖRÜ

Ukrayna’daki limanlardan sevkiyat probleminin çözülüp savaş öncesi dönemine dönülmesine rağmen bu kez Kızıldeniz’deki olaylarla karşı karşıya geldiklerini söyleyen Ulusoy, “Sektör olarak Uzak Doğu’da kayıp yaşıyoruz. Kızıldeniz’in güneyine gelmeden Cibuti, Sudan buralarda talep artışını görüyoruz. Ancak ocak ayında 344 bin tonluk ihracatla, geçen yılın ocak ayına göre ihracatımızı yüzde 22 artırdık. Hatta geçtiğimiz ocak aylarının ihracat ortalamasına göre yüksek bir ocak ayı geçirdik. Temel gıda olmanın avantajını yaşıyoruz. Talebi erteleyebilirsiniz ama iptal edemezsiniz. Navlun pahalılaşınca tekstil durabilir ya da azalabilir. Gıdada ise bunu ancak bir iki ay erteleyebilirsiniz. Martta ihracat daha da yükselecektir. 2024 yılında da 3,5 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

24-25 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor

Pandemi, savaş, lojistik sorunları derken sektörün en önemli gündem maddesinin iklim krizi olduğunun altını çizen IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Türkiye olarak son 3 yılda, 2023 sezonu hariç Türkiye’deki tahıl üretiminde yağışların normallerin altında kalması nedeniyle düşüş yaşandı. Geçen senenin bu döneminde yüzde 60’a varan azalma söz konusuydu. Bu sezon daha güzel. Yüzde 27 normallerin üzerinde bir yağış var. İç Anadolu bölgesinde yüzde 60, Marmara’da yüzde 100’e varan bir yağış söz konusu geçen seneye göre. Bu da buğday üretim beklentilerimizi yükseltti. 2023’te 22 milyon tona ulaşmıştık. Bu sene de 24-25 milyon tonluk bir üretim bekliyoruz. Tabii ekim alanlarında da yüzde 3’lük bir artış söz konusu” derken tarım teknolojilerinin gelişimiyle verimliliğin artığını da sözlerine ekledi. Ürün ilaçlamada drone’ların kullanılması, depolamada blockchain gibi teknolojilerin kullanılmasının önemini belirten Dr. Eren Günhan Ulusoy, iklim değişikliğine karşı topraktan sofraya her aşamada gelişen teknolojilerin yer alması gerektiğini ifade etti.

 

Bu haberler ilginizi çekebilir

Erkunt Traktör’den 2026 Model Hamlesi: Yenilikler Konya’da Sahneye Çıkıyor
Milas’ta Uluslararası Tarım ve Yatırım Buluşması
Massey Ferguson Bursa’dan Traktör Alanlara Bosna Hersek Gezisi Hediyesi
Massey Ferguson Bursa, 14. Karacabey Tarım Fuarı’nda Çiftçilerle Buluşmaya Hazırlanıyor
Mondi’den Akıllı Ambalajla Gıda İsrafına Çözüm
ETİKETLENDİ:Agricultureagrilandagroagro worldbuğdaybuğday rekoltesiÇiftçidernekFarminggıdahaberİhracatmansetTarımTarım DergisiTeknolojiTürkiyeUluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar BirliğiunÜretim

Aylık Haber Bültenine Kaydolun

Gelişmeleri takip edin! Güncel haberleri doğrudan e-posta kutunuza alın.
Kaydolmakla, Kullanım Şartlarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızda belirtilen veri uygulamalarını onaylamış olursunuz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Bu Haberi Paylaşın
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır

Dergimiz Yayında

Okumak için Tıklayın
FacebookBeğen
InstagramTakip et
YouTubeAbone Ol
Türkiye’nin tarım ve teknoloji dünyasındaki sesi. Agroworld Dergisi, akıllı tarım uygulamalarından modern traktör teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede güncel içerik, dijital dergi arşivi ve sektörel analizler sunarak geleceğin sürdürülebilir tarım dünyasına ışık tutmaktadır.
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Son Sayımız
  • Kullanım Koşulları
  • Reklam
  • Abonelik
  • Dergi arşivi
  • Fuar Takvimi
  • Gizlilik Politikası
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi unuttunuz?