Türkiye’nin ilk ve tek kapalı sergi ve uygulamalı tarım fuarı Çukurova Tarım Fuarı, 2’nci kez kapılarını açtı. 18 farklı ülkeden 245 firma ve temsilcinin katıldığı fuarın açılışına; Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Sakar, Türk – İran İş Konseyi Başkanı Reza Kami, Adanalı ve Mersinli iş adamları, çiftçiler katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Elka Fuarcılık Genel Müdürü Bülent Yamaç, 22 bin metrekare kapalı alanın yanı sıra 5 bin metrekare açık alanı ve 50 dönüm uygulama tarlası ile Çukurova Tarım Fuarı’nın Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı fuarı olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Yamaç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Firmalar kapalı alanda çiftçileri ağırlayıp ürünlerini anlatırken, uygulama tarlasının kendilerine ayrılan bölümünde ürünlerinin tüm özelliklerini göstermek için traktör test sürüşleri, ürün ekimi, zirai uygulamalar ve benzeri her türlü denemeyi yapabilecek. Türkiye’nin en büyük tek parçalı kapalı alanına sahip olan fuar alanımızda yapılan yenilikler ve sunduğumuz hizmetlerle Türkiye’nin en büyük tarım fuarını Çukurova bölgesinde geliştirerek bölgenin gücünü tüm yurda ve dünyaya göstermek istiyoruz.”
Adana’nın bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki potansiyelini her geçen yıl arttırarak tarımsal üretime katkı sağladığını söyleyen Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, “Sektörlerin, ülkelerin, kentlerin, birbirleriyle ilişkilerinin güçlenmesinde, ticari, ekonomik, kültürel gelişmenin sağlanmasında fuarların çok önemli rol oynadığı ifade edilmektedir. Tarımda yeni gelişen bilgi ve teknolojilerin çiftçilerimize aktarılmasında, ülke tarımının gelişmesinde önemli yere sahip olan fuar organizasyonunun tarımın kalbi sayılan Çukurova’nın en önemli ili olan Adana’da gerçekleşmesi bizler için ayrı bir gurur ve onur kaynağıdır. İlimiz verimli toprakları, uygun iklim koşulları, yeterli su kaynakları ve ulaşım kolaylığı ile tarımsal üretime oldukça elverişli koşullara sahiptir. Adana’da yetiştirilen tarımsal ürünler iç tüketim, ihracat ve tarımsal sanayi ürünleri olarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Adana’da yetiştirilen birçok tarım ürünü burada işlenerek sanayi ürünü haline getirilip katma değeri yükseltilmekte ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Bugün başlayan tarım fuarının Adana tarımının sahip olduğu potansiyeli en yararlı şekilde değerlendirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Fuara İran’dan gelerek katılan Türk – İran İş Konseyi Başkanı Reza Kami yaptığı konuşmada, “Bu fuar sayesinde İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmin yükselmesini umuyorum. 2001 yılından bu yana iki ülke arasındaki ticaret hacmi genişledi. Bu gelişmenin süreceğini de ümit ediyorum. Adanalı iş adamlarının da İran – Türkiye ticaret hacminin gelişmesinde katkıları oldu. İki ülkenin Cumhurbaşkanları ticaret hacmini arttırmak istiyor. Bu konuda iş adamlarına çok fazla görev düşecek” diye konuştu.
Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Sakar, “Elka Fuarcılık’a, tarıma ve ekonomimize katkı sağlayacak bu hizmetlerinden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çukobirlik’te düzenlenen bu ikinci fuardan tüm ziyaretçilerin memnun ayrılmasını ve ekonomiye katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi.
“Genç Çiftçi Hibe desteği” ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılacak
Fuar kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 22 Nisan 2016 tarihinde “Genç Çiftçi Hibe desteği” ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılacak. Proje kapsamında, genç çiftçi projesine 30 bin liraya kadar hibe verileceği ve bu kararla tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlanıyor.