Japonya merkezli traktör ve ekipmanları üreticisi Kubota, Türkiye’deki faaliyetlerine bundan sonra yeni kurulan Kubota Türkiye tic. Ltd. Şti. aracılığıyla devam edeceğini açıkladı. Kubota Turkey, dünya üzerinde toplam 25 noktadan satış ve üretim faaliyetlerini yürüten Kubota’nun 26. şirketi oldu.
Japon traktör üreticisi Kubota, Türkiye’deki satış ve pazarlama faaliyetlerine yeni kurulan Kubota Turkey Mak. Tic. Ltd. Şti. aracılığıyla devam edeceğini 9 Şubat’ta Pendik Green Park Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Kubota traktörleri, 2008 yılından beri Marubeni AG Makina distrübütörlüğünde Türkiye’de satışa sunuluyordu.
Kubota Corporation Japonya, Traktör ve Hizmet Makinaları Satış Departmanı Genel Müdürü Ryo Tsujiyama, Kubota Turkey Mak. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Takashi Nakama, Genel Müdür Yardımcısı Aytekin Güngör, Satış Sonrası Hiz. Müdürü Onur Yüce, Ürün Pazarlama Müdür Yardımcısı Cihan Gürel’in katıldığı toplantıda konuşan Satış Departmanı Genel Müdürü Ryo Tsujiyama, “Hizmetlerinden dolayı Marubeni’ye teşekkür ediyoruz. Bize güçlü bir satış ve servis ağı bıraktılar. Şu an Türkiye’de 40 civarında satış bayimiz ve 100’ün üzerinde servis noktasıyla hizmet veriyoruz. Yeni şirketimiz 2 Şubat itibariyle kurulmuş durumda. Öncelikle Kubota’nın Japonya merkeziyle Türkiye arasında doğrudan bir iletişim ağı kuracağız. Bu sayede Türkiye’deki müşterilerin isteklerine uygun makinelerin üretimine katkı sağlamış olacağız.” dedi.
Pazar ihtiyaçları doğrultusunda ürünler geliştirilecek
“Kubota olarak ‘For Earth, For Life’ (Dünya için, Yaşam için) felsefemiz doğrultusunda bulunduğumuz ülkeye hitap edecek biçimde, en iyi hizmetlerle müşteri memnuniyeti sunmak ve ülke tarımına katkıda bulunmak” diyen Kubota Türkiye tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Takashi Nakano Türkiye’deki hedeflerinin pazar ihtiyaçları doğrultusunda ürünler geliştirerek Kubota’nun marka bilinirliğini arttırmak olduğunu söyledi dedi.
Temel stratejileri doğrultusunda Türkiye’de en çok satışın gerçekleştiği segment olan 40-80HP arasındaki pazara yoğunlaşacaklarını dile getiren Takashi Nakano, Kubota’nın henüz bu segmentte pazara yeterli çeşit ve miktarda ürün sunabilmiş olmadığını, bu segment içerisinde pazara uygun ürünler geliştireceklerini ifade etti. Bunun en iyi örneğini de Nisan ayında satışına başlanılacak olan MK5000 modelimizle göstermek istiyoruz.” dedi.
İkinci hedeflerinin ise büyük alanlardaki tarla bitkileri kullanımına uygun yeni ürünler çıkarmak olduğunu söyleyen Takashi Nakano, “Şimdiye kadar pazara sunduğumuz ürünler ağırlıklı olarak bağ bahçe tarımına yönelik küçük segmentte traktörlerdi. Fakat bundan sonrası için tarla bitkileri üreticilerine daha çok hitap edecek, bu segmentteki boşluklarımızı giderecek yeni ürünler tasarlayıp pazara sunacağız.” dedi.
2020 hedefi; yüzde 10 pazar payına ulaşmak
Orta vadeli planları arasında bayi teşkilatını genişletmek olduğunu söyleyen Takashi Nakano, ”çünkü bayi teşkilatı son kullanıcılara açılan bir pencere. Bu yüzden bizim için son derece önemli. “mevcut olan tüm bayilerimizin de iş hacimlerini ve kapasitelerini arttırarak pazarda mücadele etmelerini sağlayabiliriz. Bu aktivitelerin adından 2017’de Pazar payımızı yüzde 5’e, 2020’de ise yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Şirket olarak 2015 hedefimiz satışlarımızı geçen yıla göre yüzde 60 arttırarak 1400 satış adedine ulaşmak olarak belirlendi.
Satış faaliyetlerinin büyük kısmını deniz aşırı ülkelere gerçekleştiren Kubota, 2’si Japonya’ da olmak üzere, ABD, Çin ve Tayland’da bulunan traktör fabrikalarına ek olarak bu yıl Fransa’da yeni bir fabrika daha açtı. Fransa’da kurulan fabrikanın, büyük alanlardaki tarla bitkileri üretimine yönelik olarak 140HP’nin üzerindeki segmentte traktörler üreteceğini ifade etti.
Japonya’da tüm segmentlerde yüzde 49, Tayland’da 100HP’nin altındaki segmentte yaklaşık yüzde 70, ABD’de 120HP beygirin altındaki segmentte yüzde 36, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya ve İngiltere’de 140HP’nin altındaki segmentte ise toplamda yüzde 10 pazar payına sahip.
Şirketin 2014 yılında dünya genelindeki satışlarıyla 30.8 milyar TL’lik ciroya ulaştığını ve bu satışlardan 4.1 TL’lik kar elde ettiğini açıklayan Ryo Tsujiyama, hedeflerinin dünya bazında cirolarını 41milyar TL düzeyine çıkarmak ve iş hacmini büyütmek için yeni pazarlara açılmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin tarımsal mekanizasyon alanında çok büyük potansiyele sahip bir pazar olduğunu dile getiren Tsujiyama, “Kubota’nın 100HP’nin altında dünya üzerinde çok büyük Pazar payları oluşmuş durumda. Türkiye’deki pazarında satılan traktörlerin yüzde 90’lık kısmının 100HP’in altındaki segmentten oluşuyor. Bu yüzden Türkiye Kubota için çok önemli bir pazar” dedi.