Tomra Ayıklama Makineleri, antep fıstığının işlenmesinde fark yaratıyor

1976 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Gaziantep merkezli Kahraman Tarım, ikinci nesil yöneticileri ile başarılarını sürdürüyor. Kuruyemiş, kuru meyve, yağlı tohumlar, tahin, bakliyat, baharat ve zeytinyağı üretiminin yanı sıra antep fıstığı alanında Türkiye’nin en çok büyük ihracatçısı olan Kahraman, ihraç edilen antep fıstığının yüzde 40’ını karşılıyor. 2008 yılından bu yana TOMRA ayıklama makinelerini kullanan Kahraman Tarım, büyümeye devam ederken TOMRA ile işbirliğini de arttırıyor.

Kahraman Tarım, işlediği antep fıstığının yüzde 80’ini endüstriyel ürün olarak Avrupa’ya ihraç ediyor. Başta İtalya, İspanya, Portekiz ve Almanya olmak üzere tüm dünyaya ihraç ettiği antep fıstığı, özellikle çikolata, dondurma, pastacılık, salam, sosis üretimi gibi alanlarda kullanılıyor.

Türkiye’nin yıllık ortalama 130.000 ton kabuklu antep fıstığı üretimi olduğuna dikkat çeken Kahraman Tarım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çıkmaz; “Kahraman Tarım olarak ihracata konu olan antep fıstığının yüzde 40’ının üretimini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin yaklaşık 20.000 ton ihracatının ortalama 8.000 tonunu Kahraman Tarım yapıyor. Her sene de bu üretimimiz katlanarak artıyor. Bu nedenle TOMRA ile işbirliğimiz de artarak devam ediyor” diye belirtti.

2008 yılında ilk BEST sorting makinelerini alarak TOMRA kullanmaya başlayan Kahraman Tarım’ın üretim tesislerinde 6 adet TOMRA ayıklama makinesi bulunuyor. Son olarak 2018’de Nimbus BSI+ ayıklama makinelerini aldıklarını belirten Çıkmaz; “İlk aldığımız BEST makinesini de aslında halen yüksek performans ile kullanıyoruz. Ancak teknoloji gelişiyor ve son teslim aldığımız TOMRA Nimbus BSI+ makineleri ile  yeni gelişmeleri deneyimledik. Bir yıldır bu makineyi kullanıyoruz. Ürün kalitesi anlamında her zaman çok hassas olduk. Nimbus BSI+’ın ürün kalitemize katkısından oldukça memnunuz” şeklinde açıkladı.

Kahraman Tarım, TOMRA makinelerinden önce insan gücü ile manuel olarak ayıklama işlemlerini yapıyordu. Ahmet Çıkmaz, bu konuyla ilgili olarak; “2008’de TOMRA makinelerini almadan önceki kapasitemizin, çok daha üzerindeyiz. Elle ayıklama ile 1 ton ürünü 7 saatte istediğimiz kaliteye getirebiliyorsak, TOMRA ayıklama makineleri ile 1  saatte bu süreci tamamlayabiliyoruz. Bu da zaman ve maliyet avantajı anlamına geliyor. Tabi ki insan gücünün hataları da ortadan kalkmış oluyor. Bu arada ürünlere el değmemesi bizler için önemli. Tüm hijyen önlemleri alınsa da mikrobiyolojik açıdan ne kadar az işçi eli ürüne değerse o kadar avantaj oluyor” dedi.

Ahmet Çıkmaz, Avrupa’nın en büyük markalarına antep fıstığı ihracatı yapmanın sıkı kurallara uymayı gerektiğini belirtiyor. Sektördeki en önemli sorunlarının yabancı maddelerin doğru ayıklanması ve ürünün aflatoksinden arındırılarak global standartların yakalanması olduğuna değinen Çıkmaz; “Avrupa, gıda güvenliği konusunda çok hassas. Tüm ürünlerinin son derece katı gıda güvenliği ve kalite standartlarını karşılaması gerekiyor. Aflatoksin oranının standartlara uygun olması önemli, yoksa gönderdiğiniz ürün geri gelebiliyor. Bu nedenle Ar-Ge’ye yatırım yapan, teknolojisi yüksek ayıklama makineleri ile üretim yapmanız aslında bir zorunluluk” diye açıklıyor.

TOMRA ile yabancı maddelerin ayıklanmasında üstün performans ve kalitede tutarlılık sağlıyoruz

TOMRA ayıklama makinelerinin ürünün yabancı maddelerden arındırılmasındaki başarısına değinen Çıkmaz; “Bu verimliliği, insan gücüyle sağlamanız mümkün değil. TOMRA makinelerimizi haftanın 6 günü 24 saat çalıştırarak üstün performans sağlıyoruz. Yoğun mevsimlerde kullanımımız 7 güne de çıkabiliyor. Her daim aynı yüksek kalitede ürünlerimizi işliyoruz. Elle ayıklama yöntemleri ile bu çok da mümkün olamaz” dedi.

TOMRA’nın ayıklama çözümleri, işleme kapasitesini artırırken kârlılık, gıda kalitesi ve gıda güvenliğini de yükseltiyor. TOMRA özel olarak ürettiği kabuklu yemiş ayıklama makineleri ile fındık, badem, ceviz, yerfıstığı, antep fıstığı, çamfıstığı ve diğer birçok kabuklu yemiş türündeki kabukların, aflatoksin ve taş, sap, iç kabuk, plastik, cam, metal gibi tüm yabancı maddelerin temizlenmesini sağlıyor. Ayrıca çürük ve küflü taneleri, böcek hasarını, renk bozulmalarını, buruşuk ürünleri tespit ederek ayıklayabiliyor.

Satış sonrası hizmetlerindeki başarısı ve yüksek teknolojisi nedeniyle tercihimiz, TOMRA

Ahmet Çıkmaz, TOMRA’nın ürün performansı dışında satış sonrası hizmetlerinden memnuniyetlerini dile getirdi. Teknolojisine çok güvenmelerine rağmen satış sonrasında aldıkları tam desteğin TOMRA tercihlerinde aslında en önemli kriter olduğunu belirtti. TOMRA sayesinde aralıksız çalışarak aynı kaliteyi sağladıklarını belirten Çıkmaz; “TOMRA ailesi en ufak bir sorun da bile yanımızda ve hatlarımızın durmadan çalışması için tam destek veriyorlar. Bizim işimizde bu durum, başlı başına bir tercih kriteridir” dedi.

Ayıklama makinelerini ihtiyaca yönelik doğru kullanmak önemli

Nimbus BSI+’ın kullanımının kolaylığına dikkat çeken Çıkmaz; “Kullanıcı dostu ara yüz ile ihtiyacımıza özel ayarlamaları kolaylıkla yapıyoruz. Makinanın özellikleri kadar kullanımı da önemli. Nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, makinanın özellikleri önemi yitiriyor. BSI+’ın kullanımı oldukça kolay ve basit bir eğitim ile en iyi noktaya geliyor” dedi.

TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit, konu ile ilgili olarak; “Çözümlerimiz gıda üreticilerinin özel taleplerini başarıyla karşılarken, tecrübemiz ve yerel servis ekibimizle de daima yanlarında oluyoruz. BSI (Biyometrik İmza Tanılama) teknolojisi sayesinde daha önceden kabuklu yemiş sektöründe ayıklanması mümkün olmayan ürüne özgü bir çok zorlu kusuru artık çok düşük atık oranıyla ayıklayabiliyoruz. Bu da TOMRA’nın çözüm sunduğu diğer alanlarda da olduğu gibi teknolojik liderliği elinde bulundurmasına katkı sağlıyor” diye belirtti.

Mevcut Nimbus BSI ayıklama makinesini kullanan işletmeler, mekanik değişiklik yapmadan performanslarını artıracak BSI+ teknolojini ayıklayıcılarına entegre edebiliyor.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap