“Tarımsal Gıda Sistemlerinin Finansmanı” Etkinliği Gerçekleşti

Qu, FAO tarafından Brezilya ve Pakistan Hükümetlerinin desteğiyle düzenlenen “Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Tarımsal Gıda Sistemlerinin Finansmanı ve Gıda Krizlerini Önleme ve Azaltma” başlıklı üst düzey etkinliğin açılışını New York’taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde gerçekleştirdi.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Hükümetler, besleyici gıdaların maliyetini düşürmede ve sağlıklı beslenmenin mevcudiyetini, erişilebilirliğini ve karşılanabilirliğini artırmada bütçeleri daha uygun maliyetli ve verimli hale getirmek için mevcut kamu bütçelerini nasıl tahsis edebileceklerini yeniden düşünmelidir” dedi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu marjında düzenlenen bir yan etkinlik (10-19 Temmuz).

Gıda

Alım gücünün düşmesi, gıda, akaryakıt ve gübre fiyatlarının yükselmesi konuları ele alındı

Etkinliğe ayrıca diğerlerinin yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Rabab Fatima, BM En Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Çıkışı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi; Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Navid Hanif; Afrika Risk Kapasitesi CEO’su Lesley Ndlovu, görüntülü mesajla; Pakistan’ın BM Daimi Temsilcisi Munir Akram; Brezilya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Norberto Moretti; ve Lüksemburg’un BM Daimi Temsilci Yardımcısı Anne Dostert katıldı.

Katılımcılar, hedefe yönelik finansmanın, COVID-19 salgınının etkileri, aşırı iklim olayları, çatışmalar ve Ukrayna’daki savaşın benzeri görülmemiş tedarik zinciri aksamalarına neden olan ve ardından gelen bir dizi devam eden, genellikle örtüşen şoklarla yüzleşmede ülkelere nasıl yardımcı olabileceğini tartıştılar. Alım gücünün düşmesi, gıda, akaryakıt ve gübre fiyatlarının yükselmesi konuları ele alındı.

Aslında, daha yüksek fiyatlar, küresel gıda ithalat faturasını tahminen tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkararak 1.94 trilyon doları aştı ve özellikle net gıda ithalatçıları için ödemeler dengesini ve artan borç yüklerini daha da zorladı.

Küresel yoksulların yüzde 80’inin geçim kaynakları doğrudan veya dolaylı olarak tarımsal gıda sistemlerine bağlı

Katılımcılar, özellikle şok zamanlarında (iklim, ekonomik, çatışma ve diğer beklenmedik faktörler) mali araçlara ve güvenlik ağlarına sahip olmalarını sağlayarak, kaynakları ve bütçeleri ciddi kısıtlamalar altında olan en savunmasız ülkelere gelişmiş destek sağlama ihtiyacına değindiler.

Ayrıca, küresel tarımsal gıda sistemlerinin etkili politikalar, hedeflenen yatırımlar ve güçlendirilmiş kurumlar yoluyla acilen dönüştürülmesi gerektiği konusunda anlaştılar. Bu eylemler, ekonomilerin ve toplumların kapsayıcı ve sürdürülebilir dönüşümü için gerekli koşulların yaratılmasında ve 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşılmasında anahtar oldukları için çok önemlidir.

Tarımsal gıda sistemleri, küresel GSYİH’nın üçte birini oluşturuyor ve küresel yoksulların yüzde 80’inin geçim kaynakları doğrudan veya dolaylı olarak tarımsal gıda sistemlerine bağlı olan kırsal alanlarda yaşadığı birçok düşük gelirli ülkede yüzde 50 veya daha yüksek paylara ulaşıyor. Örneğin Asya ve Afrika’da, tarımsal gıda sistemleri toplam istihdamın sırasıyla yüzde 40 ila 60’ını oluşturuyor.

 

Kaynak: FAO

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap