Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), Gıda Krizi Bildirisi Yayınlıyor

FAO Genel Direktörü, akut gıda güvensizliğindeki artış eğilimini tersine çevirmenin, tarımsal gıda sistemlerinde direnç oluşturmayı ve ileriye dönük eylemleri ölçeklendirmeyi gerektirdiğini ifade ediyor.

FAO Genel Direktörü, akut gıda güvensizliğindeki artış eğilimini tersine çevirmenin, tarımsal gıda sistemlerinde direnç oluşturmayı ve ileriye dönük eylemleri ölçeklendirmeyi gerektirdiğini ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu, 2022 boyunca görülen akut gıda güvensizliğindeki artış eğilimini tersine çevirmek için ileriye dönük eylemlere ve krizlerden etkilenen insanların tarıma dayalı geçim kaynaklarına yapılan yatırımın artırılması gerektiğini belirtti.  Üst düzey bir sanal etkinlikte, Gıda Krizleri Üzerine Yedinci Küresel Rapor yayınlanacak.

Yıllık rapor, 58 ülke ve bölgede yaklaşık 258 milyon insanın, 2021’de kısmen 53 ülke ve bölgede 193 milyon insandan, 2022’de kriz veya daha kötü seviyelerde (IPC/CH Aşama 3-5) akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor. Analiz edilen popülasyondaki artışı yansıtmaktadır.

Genel Direktör, gıda krizlerinin temel itici güçleri arasında çatışma, güvensizlik, iklim krizi ve ekonomik bozulmaya dikkat çekti. Artan yerel şoklar ve streslerle birleşen bu farklı faktörlerin karmaşık etkileşiminin krizleri derinleştirdiğini vurguladı.

Gıda

“Birçok gıda krizinin doğası uzun süreli”

Qu, “Bu gıda krizlerine bir defaya mahsus, kısa vadeli olaylarmış gibi yanıt vermeye devam edemeyiz” dedi ve uzun süreli krizlerin temel nedenlerini ele almak ve tarımsal gıda sistemlerinin dayanıklılığını oluşturmak için yatırımları hızlandırma ihtiyacının altını çizdi. Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Zirvesi’ne yönelik takip eylemleriyle aynı çizgide” dedi.

Bu aynı zamanda, kadınların rolünün ve açlığın toplumsal cinsiyet boyutlarının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere yerel önceliklere ve aktörlere daha fazla odaklanmak anlamına geldiğini belirtti.

Ayrıca Genel Direktör, insani kalkınma-barış bağlantısı ve çok sektörlü insani yardım alanında çalışan tüm uluslararası kuruluşlar arasında daha fazla işbirliğinin kritik olmaya devam ettiğini ve tarıma dayalı geçim kaynaklarına odaklanarak ölçeğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bugün, gıda krizleriyle mücadele etmeyi hedefleyen fonların yalnızca yüzde 4’ü bu geçim kaynaklarına tahsis ediliyor.

Gıda

“2022’de Somali’de kıtlığa çok yaklaştık ve çoğu çocuk olmak üzere on binlerce insan hayatını kaybetti”

Etkinlikte ayrıca Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy Hensley McCain; Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell; Jutta Urpilainen, Uluslararası Ortaklıklardan Sorumlu Avrupa Komiseri (INTPA); JanezLenarčič, Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri (ECHO); Dünya Bankası Genel Müdürü Axel van Trotsenburg; USAID İnsani Yardım Bürosu (BHA) Yönetici Asistanı Sarah Charles; Sahel’de Kuraklık Kontrolü için Eyaletler Arası Daimi Komite (CILSS) Genel Sekreteri Abdoulaye Mohamadou ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Direktörü Guleid Artan ) İklim Tahmin ve Uygulama Merkezi (ICPAC). BM Genel Sekreteri tarafından Birleşmiş Milletler Kıtlık Önleme ve Müdahale Koordinatörü olarak atanan Reena Ghelani tarafından yönetildi.

Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) tarafından hazırlanan yıllık rapor, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının uluslararası bir ittifakı olan Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ (GNAFC) tarafından yayınlandı.

 

Kaynak: FAO

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap