Tarım Sektörü için Geliştirilen Lastik ve Jantlarını Tanıttı

Yerli üretimi ile sektöründe önde gelen kuruluşlardan Abdülkadir Özcan A.Ş. bünyesinde bulunan Petlas ve AKO Jant, sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri set olarak üreticilere ve yenileme pazarına sunabiliyor.

Lastik üreticisi Petlas ve AKO Jant, CNR TIR EXPO Fuarı’nda zirai araçlar için geliştirilen ürünlerini sergiledi.

Petlas ve Starmaxx gibi Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermayeli markalarını üreten ve Hankook, Milestone, Dunlop, Toyo Tires, Maxxis gibi dünyanın önde gelen lastik üreticilerini Türk kullanıcılarıyla buluşturan Abdülkadir Özcan A.Ş., 29 Mayıs-1 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleşen CNR TIR EXPO Fuarı’nda yer aldı. Petlas ve AKO Jant markalarının zirai araçlar için geliştirdiği çözümler ile yeni üretim olanakları geliştiren kuruluş, tarım makinaları ihracatçılarının yeni ürünler geliştirmesini sağlıyor.

Petlas Zirai Ürün Satış Müdürü Abdullah Çabuk, fuarda firmasının standında sorularımızı yanıtladı.

Tarım makinaları için geliştirdiğiniz lastikleri diğerlerinden farklı kılan özellikleri nelerdir?

Zirai lastikte 200’e yakın çeşitle Türkiye’nin en büyük üreticisiyiz. 5 sene öncesine kadar Türkiye’de zirai alet imalatçıları ihracat yapamıyordu. Sebebine gelince Avrupa’nın istediği toprakla dost lastiği Türkiye’de üreten yoktu. Dost lastik derken de alçak hava basıncıyla dönen ve toprağı ezmeyen lastiği kast ediyorum. Mevcut lastikler toprağı 25 cm’e kadar sıkıştırır ve orada bir kaymak tabaka oluşur. Yağan yağmur suları bu kaymak tabakanın altına geçmez. Su toprağın verimli yüzeyini alır ve götürür. Bunun için yurtdışında toprağı kıymetli olan ülkelerde tarlayı bozmayacak yapıda lastik isterler. Bu lastiklerde inflament özellikli alçak hava basıncıyla düşük dönme direnci ile dönen lastiklerdir. Toprağı sıkıştırmaz. Bu lastiklerin en önemli avantajlarından birisi de araçta süspansiyon görevi görmesi ve esneyerek gitmesi. Bu lastikler Türkiye’ye hep yurtdışından geliyordu. İthalat rejimleri ve ithalatçı firmaların uygulamalarına göre sıkıntılar da yaşanabiliyordu. Biz bu lastikleri yapmaya başladığımız andan itibaren tarım makinası üreticilerinin talebi ile karşılaştık. Fakat bu sefer karşımıza jant sorunu çıktı. Bu alanda üretim yapan Türkiye’de doğru dürüst bir fabrika yoktu. Bu aşamada da yurtdışından jant ithal etmeye başladık. Baktık ki taşıma su ile değirmen dönmüyor, bir de jant fabrikası kuralım dedik ve Ankara’da Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde çok büyük bir yatırımla Türkiye’nin en modern jant fabrikalarından birisini kurduk. Tarım makinaları ve traktör jantları üretmek için kurduğumuz fabrika ile bir de baktık ki ticari araçlar için de jant üretir olmuşuz.

Ürünlerinizin pazardaki yansıması nasıl oldu?

Petlas şu anda hem metrekare açısından hem de üretim açısından bu sene itibarı ile Türkiye’nin en büyüğü oldu. 4 buçuk milyonu geçen adetle Türkiye’nin en büyük lastik fabrikalarından birisi oldu. Petlas şu anda 109 ülkeye ihracat da yapıyor. Hem jant üreticisi hem de lastik üreticisi olarak bu ikisini setleyerek imalatçılara sadece bijonları sıkarak kullanabilecekleri halde sunuyoruz. Geriye dönüp baktığımızda satışlarımız önceki yıla göre bir misli daha artmış. Ülkemizde yapılmayan bir şeyi daha yaptık ve 650X22,5 ebadındaki Türkiye’de üretilen en büyük römork lastiğini bir tek biz üretiyoruz. 20 ton taşıma kapasiteli, dünyadaki römorklarda kullanılan ama pahalı olduğu için Türkiye’de tercih edilmeyen römork lastiğini biz fiyatları geriye çekip jant ile birlikte sunmaya başlayınca bir çok römork üreticisi bu lastiğe döndü ve bu jantı ve römork lastiğini ihraç etmeye başladık. Türkiye’de üretilmeyen gübre serpme ve şerbet makinaları bu lastiği kullanıyordu ve ithalatı çok zor bir lastikti. Bununla birlikte bir çok firma çıktı ve şu anda şerbetleme makinası dediğimiz tarlaya gübreyi sıvılaştırıp döken, katı gübreyi serpen römorklar Türkiye’de hızla yapılmaya başlandı. Müşterilerimiz olan bir çok ihracatçı firma Latin Amerika, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ülkelerine ürünlerini sunuyorlar.

Firmanızın hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

Petlas’ın 110 kişilik bir Ar-Ge kadrosu var ve devamlı çalışıyorlar. Sadece lastikte Starmaxx ve Petlas markaları altında yaklaşık 11 bin çeşit ürünümüz var. Petlas kendini gelecek yüzyıllara hazırlıyor. Yeni bir teknoloji çıkıp lastik sektörü bitmediği sürece bu sektörde lider olacağız. Şu anda tarım lastiklerinde dünyanın sayılı firmalarından biri olduk.

Bunları da beğenebilirsin