Tarımsal verimliliği artırmak amacıyla “eğiticilerin eğitimi” programı kapsamında seminerler de düzenleyen Gübretaş, ziraat mühendislerine bilinçli gübreleme ve toprak analizi eğitimlerine devam ediyor. Şimdiye kadar bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlı yaklaşık 8 bin tarım danışmanını buluşturan Gübretaş, 23 Mart’ta Ankara’da gerçekleştirdiği etkinlikle 500 ziraat mühendisine daha toprak analizi ve bitki besleme eğitimi verdi.
Gübretaş tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri ve İl Tarım Müdürlüğü işbirliği ile 23 Mart’ta Ankara’da organize edilen toplantıya Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Veli Altunkaş ve Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel’in yanı sıra Ankara bölgesinde görev yapan 500 tarım danışmanı ve ziraat mühendisi katıldı.
Toplantıda konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, iyi tarım uygulamaları ile bilinçli tarımın yaygınlaşması açısından sektördeki eğitim çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. Tarım sektöründeki finansal okuryazarlık ihtiyacına da dikkat çeken Güvendi, “Finansal ihtiyacın değişik kurumlar tarafından karşılandığını görüyorsunuz. Çiftçilerimizin bütçe yapmasını da finansal okuryazarlığını arttırma konusunda da onlara destek olmalıyız. Çiftçimizin piyasaya, tefeciye ya da yüksek maliyetli olarak borçlanmalarına izin vermeyin. Çünkü tarım sektöründe yıllık yüzde 20-30 karlılıklar yok. O yüzden yüksek finans maliyetleri çiftçimizi bir müddet sonra, üreticimizi bir müddet sonra sarmala sokabilir. Onlara bütçe yapmayı, gelir gider tablosu hazırlamayı da öğretebilirseniz büyük bir hizmet yapmış oluruz diye düşünüyorum” dedi.
Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu da Gübretaş’ın kuruluş misyonu itibariyle sosyal faydayı gözeten bir şirket olduğunu belirterek bu kapsamda şirketin bilinçli tarımı yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli sosyal sorumluluk projelerine öncülük ettiğini söyledi. Gübretaş’ın 2005 yılından beri sürdürdüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi kapsamında Türkiye’yi karış karış dolaşarak toprak numuneleri almaya ve alınan numuneleri laboratuvarlarda analiz edip veri tabanına aktarmaya devam ettiğini kaydetti. Tarım konusunda bilinçlenmenin yaygınlaşmasının, Türkiye için en büyük kazançlardan biri olacağını belirten Kutlu, “Tarım Bakanlığı’nın vizyonu ve destekleri ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin öncülüğünde, el ele vererek tarım sektöründeki değişimi ve büyümeyi birlikte başarabiliriz” dedi.
Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel ise “Türkiye’nin başkenti Ankara’yı tarımın da başkenti haline getirmek için bu salonda bir araya gelen tarım danışmanları ve ziraat mühendisleriyle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Daha sonra Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan “Dünyada ve Türkiye’de Gübre Sektörü” başlıklı sunum kapsamında, sektör ve şirketin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Toplantının ikinci bölümünde ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban ve Gübretaş Ankara Bölge Müdürü Fuat Kalkan “Toprak Bilgisi ve Toprak Analizi Sonuçlarına Göre Gübreleme Programı Oluşturulması” ve “Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri” konularında salondaki ziraat mühendislerini bilgilendirdi.