Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bildirimler
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Haber
  • Agrotech
  • Sürdürülebilirlik
  • Sektörel Bakış
  • E-Dergi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bizi takip edin
Haber

Tarım arazileri toplulaştırıldı

21 Nisan 2017
Paylaş
Bu haberin okuma süresi 3 dakikadır.
PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar toplulaştırmanın tamamlandığı Türkiye’de son 15 yılda yürütülen çalışmalarla 5 milyon hektar tarım arazisinin toplulaştırılması gerçekleşti.

2 milyon hektar alanda devam eden çalışmalar kapsamında 2023 yılına kadar 7 milyon hektar alanda toplulaştırmanın tamamlanması hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “8. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı”na katılmak için geldiği Diyarbakır’da AA muhabirine, Diyarbakır’da 2 yıl aradan sonra tarım fuarının gerçekleştirildiğini söyledi.

Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla düzenlenen fuara çok sayıda firmanın katıldığını, ziyaretçi sayısının da çok yüksek olduğunu belirten Tunç, batı illerinden çok sayıda firmanın katılımcı olmasının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

– “Tarımda dönüşümü ve üretimi artırmak zorundayız”

Tarım üretiminin önemine değinen Tunç, dünya genelinde 1 milyar insanın yoksullukla, 800 milyon insanın ise açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Tunç, yılda 1,4 milyar ton gıdanın israf edildiği dünyada, 1,4 milyar insanın ise obeziteyle mücadele ettiğini dile getirerek, “Yani sefalet ile sefahat yan yana. Tarımda dönüşümü ve üretimi artırmak zorundayız. Tarımı stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alıyor, yeni dönemde önemli projeleri hayata geçiriyoruz.” dedi.

– 2023’te 40 milyar dolar ihracat hedefi

Son yıllarda uygulanan doğru politikalar sayesinde ülke tarımında önemli gelişme sağlandığına işaret eden Tunç, tarımsal ürün ihracatının 16,3 milyar dolara çıktığını aktardı.

Tunç, “2023 yılında 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı hedefliyoruz ve çalışmalarımızı bu vizyonla sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı.

– Toplulaştırma hızla devam ediyor

Tunç, Türkiye’de ilk olarak 1961 yılında Konya’da başlatılan uygulamada 2002 yılına kadar 450 bin hektar arazide toplulaştırmanın tamamlandığını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda hızlandırdığı çalışmalar sayesinde 5 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasının sağlandığını dile getiren Tunç, 2 milyon hektar alanda ise uygulamanın sürdüğünü bildirdi.

Tunç, bakanlık olarak tarım arazilerinin toplulaştırılmasına büyük önem verdiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Hedef, 2023 yılına kadar 7 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamaktır. Diyarbakır’da 225 milyon lira kaynak kullanarak 645 hektar alanda toplulaştırma sağlandı, 4 bin hektar arazinin toplulaştırılması sürüyor. Hedefimiz 2023 yılına kadar Diyarbakır’da 717 bin hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamaktır.”

– Üreticinin geliri kat kat artacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek bölgede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla önemli projeler yürütüldüğünü hatırlatan Tunç, “Bölgede yapılan barajlarla tarlaları suyla buluşturacağız. Sulu tarıma geçişle yöredeki üreticinin gelirinde birkaç kat artış olacak. Bu sayede Türkiye Ortadoğu’nun gıda ihtiyacını karşılayan tedarikçi merkez olacak. Bu aynı zamanda istihdamın ve ihracatın artışını da sağlayacak.” diye konuştu.

Tunç, bölgenin kalkınması için ayrıca çeşitli projelerle üreticilere hibe krediler verdiklerini ve ihtisas organize sanayi bölgeleri kurduklarını anımsatarak, bu sayede Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarımsal ve hayvansal üretimde büyük artış olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haberler ilginizi çekebilir

Elara Tarım’dan Veri Temelli Akıllı Sera Modeli: Sürdürülebilir Üretimde Yeni Dönem
Netafim Türkiye’den Su Verimliliği Odaklı Yeni Stratejik Yol Haritası
Tüpraş’tan 100 Bin Fidanla Ağaçlandırmaya Destek
İsmail Uğural’dan Tarımın Ekonomi Politiği Üzerine Yeni Kitap
Köklü Zeytincilik’ten Geleneksel Lezzete Yolculuk: “Taş Baskı” Serisi
ETİKETLENDİ:anahaberaraziTarımtopluluşatırma

Aylık Haber Bültenine Kaydolun

Gelişmeleri takip edin! Güncel haberleri doğrudan e-posta kutunuza alın.
Kaydolmakla, Kullanım Şartlarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızda belirtilen veri uygulamalarını onaylamış olursunuz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Bu Haberi Paylaşın
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır

Dergimiz Yayında

Okumak için Tıklayın
FacebookBeğen
InstagramTakip et
YouTubeAbone Ol
Türkiye’nin tarım ve teknoloji dünyasındaki sesi. Agroworld Dergisi, akıllı tarım uygulamalarından modern traktör teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede güncel içerik, dijital dergi arşivi ve sektörel analizler sunarak geleceğin sürdürülebilir tarım dünyasına ışık tutmaktadır.
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Son Sayımız
  • Kullanım Koşulları
  • Reklam
  • Abonelik
  • Dergi arşivi
  • Fuar Takvimi
  • Gizlilik Politikası
banner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi unuttunuz?