Tarım Arazileri Gelecekteki Su Sorunun Çözümü Olacak
Türkiye’yi yakın gelecekte bekleyen su sorunu ile ilgili hazırlanan “Tarımda Su Kullanımı ve Kaynakların Verimliliği Raporu” yayımlandı. Ulusal ve uluslararası ödüllü Türkiye’nin en büyük dijital tarım uygulaması İmeceMobil, Kibele Projekt ve Softtech Ventures’ın katkılarıyla hazırlanan rapora göre, 2025 yılında kişi başına yaklaşık 4 bin 800 metreküp su miktarı düşeceği tahmin ediliyor. Raporda; su tasarrufunda tarım arazilerini sulamanın kritik öneme sahip olduğu aktarılırken, tarım arazilerinde su tasarrufu yapılmazsa, Türkiye “su fakiri” ülkeler arasına gireceği de belirtiliyor.
Kibele Projekt ve Softtech Ventures’in yatırımcısı olduğu İmeceMobil’in katkılarıyla hazırlanan, Türkiye’deki su sorununa dair çarpıcı verilerin bulunduğu Tarımda Su Kullanımı ve Kaynakların Verimliliği Raporu’nu yayımladı. Raporda yer alan bilgilere göre; dünyada kişi başına düşen su miktarı 1950 yılında 16 bin 800 metreküp iken, dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyar olmasının beklendiği 2025 yılında ise kişi başına yaklaşık 4 bin 800 metreküp düşeceği tahmin ediliyor. 2025 yılında su tüketimi tarımda yüzde 17 artacak
Rapordaki verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmeceMobil kurucu ortaklarından Göker Kuzucu, su tüketiminin 2025 yılında tarımda yüzde 17, sanayide yüzde 20 ve evsel tüketimde yüzde 70 daha artacağını belirten Kuzucu; “Türkiye’de tıpkı dünyada olduğu gibi sektörel kullanım bazında tarımın lider konumunda bulunuyor. Tatlı suyun yüzde 73’ü tarımda, yüzde 16’sı endüstride yüzde 11’i de evsel kullanımda tüketiliyor. Türkiye; eğer yeterli tasarruf sağlanmazsa yakın zamanda ‘su fakiri ülke’ statüsüne düşecek” dedi.İmeceMobil diğer kurucu ortağı Murat Civelek de değerlendirmesinde; “Tarımda basınçlı su sistemlerinin kullanımı, akıllı tarım uygulamaları ve benzeri tedbirlerle su kullanımının verimli hale getirilmesinin yakın zamanın en önemli konularından biri olduğuna dikkat çektiğimiz araştırmamızda, bu konuda uygulanabilecek çözümlerin araştırılması ve süreçlerin gözden geçirilmesini hedefliyoruz. Araştırma, Türkiye sınırları içerisinde 120 bin kullanıcıya sahip olan İmeceMobil’in platformu üzerinden rastgele seçim modeli yoluyla bin 100 kişiye uygulandı. Sonuçların derlenmesi ve ulaşılan sonuçlar üzerinden seçilen üreticiler ile irtibata geçilerek bire bir görüşmeler ile raporun sonucuna varıldı’’ dedi.
Çiftçilerin yüzde 62’si damla sulama için finansmanı olmadığını söylüyor
Araştırmada sorulan “Yaşadığınız bölge tarımsal kuraklıktan ne ölçüde etkileniyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 36.8’i “ciddi verim kaybına neden oluyor” cevabını verdi. Yüzde 34.9’u “artık bu konuda ciddi desteğe ihtiyacımız var” cevabı verirken, yüzde 16.5 ise; “yüzde 25’in altında verim kaybına yol açıyor” dedi. Yüzde 11.8’lik bir kısım ise “herhangi bir etkisini görmüyorum” cevabını verdi. Ayrıca, damla sulama kullanmayan çiftçilerin yüzde 62.1’i finansmanı olmadığını yüzde 32.3’ü imkanlarının yeterli olduğunu ve yüzde 5.6’sı sulama teknolojilerine güvenmediğini belirtti.
Çiftçilerin yüzde 16’sı İmeceMobil’den sulama danışmanlığı alıyor
Araştırma sonuçlarına çözüm yolu
Damlama sulamanın ilk maliyeti çiftçiye yüksek geliyor
Yapay zekâ uygulamaları maliyetleri düşürüyor
Tarımda insanın önemi unutulmamalı