Fransa’nın Paris şehrinde 22-26 Şubat 2015 tarihlerinde, 2 yılda bir düzenlenmekte olan Sima Uluslararası Tarım, Tarım Makinaları ve Hayvancılık Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonu 2015 senesinde TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından yürütülecek.
Dünya fuarları sıralamasında 3. sırada prestijli fuarlar listesinde yer alan Sima, iki yılda bir düzenleniyor. 270.000 m2 fuar alanına kurulu Fuar, 2013 senesinde 248.000 ziyaretçi ve 42 ülkeden toplam 1.700 katılımcı sayısına ulaştı. Ziyaretçilerin %80’i alıcılardan ve %20 si satınalma yetkililerinden oluştu ve bunların %72’si çiftlik sahibi ve iş adamları oldu. Fuar ile eş zamanlı olarak sektör profesyonellerinin moderatörlüğünde gerçekleşen 50’den fazla forum ve etkinlik düzenlenmekte.
SİMA, Dünya Fuarlar Sıralamasında 3. Sırada Yer Alıyor
Yılın ilk tarım fuarı olmasının yanı sıra, özellikle Avrupa pazarını hedefleyen yerel üreticiler için uluslararası arenada çok önemli ve prestijli bir platform olan 76. SIMA Fuarı, Avrupa’nın tarım pazarına erişim sağlayabilmek için sektörün en önemli etkinliklerinin başında geliyor. Tarım sektöründeki yeniliklerin sunulduğu bir etkinlik olmasının yanı sıra SIMA Fuarı hayvancılık konusunda da profesyonelleri buluşturan çok önemli bir etkinlik. Fuarı ziyaret edenlerin %44’ü hayvancılık sektöründen.
Fuarın tanıtımları uluslararası alanda yapılıyor
Sima, sektöründe geleceğe yönelik teknolojik yeniliklerin sunulduğu bir fuar olup, 2013 senesinde toplam 19 ödüle layık görülmüş ve basında 2.500 bildiri ile geniş çapta yer bulmuştur. 62 ülkede 43 büroda gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları ile SIMA Fuarı, katılımcılarına uluslararası arenada çok etkili tanınma olanakları sağlamaktadır.
Türkiye’nin tarımsal ihracatı 10 yılda 4 kat arttı
Türkiye’nin 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarımsal ihracatı, dört kat artarak 2012 yılında 16 milyar dolara ulaştı. Tarım sektörü ihracatı, 2013 yılında ise ağaç ve orman ürünleri dahil 21,3 milyar doları aşarak rekor kırdı. TİM verilerine göre; 2013 yılında bitkisel ürün ihracatı 14.9 milyar dolara, hayvansal ürün ihracatı 2 milyar dolara, ağaç ve orman ürünleri ihracatı 4.4 milyar dolara, toplam tarım ihracatı ise 21.3 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatı yüzde 8,8 artışla 12 milyar 489 milyon dolara yükselirken, tarıma dayalı işlenmiş ürünleri de dahil edildiğinde tarım ihracatının 33,8 milyar doları geçtiği dikkat çekti.
Türkiye hayvancılıkta ihracatçı konumuna geldi
Türkiye hayvancılık sektöründe, ithal eden ülke konumundan ihraç eden ülke konumuna geçti. Türkiye’nin hayvancılık sektöründe çığır açtığını ve ithal eden konumdan ihraç konumuna eriştiğini açıklayan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “İlk kez Türkiye’nin çiftçisi kaliteli damızlık, gebe, düve ihracat ediyor. İthalatçı ülke iken ihraç eden ülke olduk. Bu ilk adım küçüktür ama çok önemlidir çünkü artık yürümeye başladığınızın işaretidir. Türkiye’nin çiftçisi artık bugünkü adımla birlikte yürüyüşe başlıyor inşallah bu yürüyüş devam edecektir” dedi.
Türkiye’de hayvan yetiştiriciliği son 10 yılda büyük bir ivme kazandı. Türkiye’nin 10 yıl içerisinde soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 1 milyondan 7 milyona çıktı ve ihracat edilen hayvanların süt verimi ise ortalama 7,5 tonun üzerine ulaştı.