Orman Yangınları Türk Çam balını tehlikeye soktu!

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin 08 Ağustos Pazar günü saat 20.30'da Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği'nin (TAGYAD) konuğu oldu.

Buket Sakmanlı Apaydın TAGYAD Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi

Orman Yangınları Türk Çam balını tehlikeye soktu!

 Orman yangınları Türk Çam balını nasıl tehlikeye soktu? Türk Çam balı ne gibi tehlikeler içerisinde? Türk Çam balı geleceği nasıl şekillenecek?
 TAGYAD’ın, Youtube ve Instagram gibi sanal ortamlardan canlı olarak yayınlanan 62’nci programa konuk olan Başkan Şahin, “Allah bu felaketi bir daha Türk milletine göstermesin. Böyle bir felaketi biz hiç yaşamadık. Osmaniye’den başlamak üzere Mersin’de, Antalya Manavgat’ta, Muğla’da ve kısmen diğer bazı illerimizde de yangınlar meydana geldi ama bu yangının menşei özellikle Muğla ve Manavgat oldu. Özellikle Manavgat kışlatma bölgemiz, püren bölgemiz, orada maalesef ciddi kovan kaybımız var. Her yıl Muğla’da, verimli olduğu yıllarda 3.5 milyon arı konaklıyor. Yani 2.5 milyon arı dışarıdan gelmiş oluyor. Bu da bütün illerimizden gelen arıcılarımıza bir ekmek teknesiydi. Marmaris’teki alanlarımızın aşağı yukarı yüzde 75-80’i yandı. Milas’ta yine bizim özellikle Bodrum, Milas, Çökertme, Fesleğen gibi yerlerde çok ciddi kaynaklarımız vardı. Buralar da bitti. Yatağan ve Kavaklıdere kısmında yüzde 30’luk bir alan yandı. Köyceğiz’de koca bir dağ yandı geçti gitti. Elimizde kala kala Fethiye bölgemiz, bir de Muğla merkezimiz kaldı. Muğla’daki çam balı ormanlarının tam olarak zararı ortaya çıkmadı. Resmi bir ifade olmamakla birlikte, açık söyleyeyim Muğla’daki Basralı ormanların, çam balı ormanlarının yarıdan fazlası yandı.” dedi.

“Çam balı üretimi, Muğla’da bu yıl olmayacak!”

 “Eğer ki 20 gün sonra bu yangınlar olsaydı, yani Ağustos’un 15’inden sonra olsaydı inanın 3,5 milyon arı kovanı cayır cayır yanardı,” diyen Başkan Şahin, “Şu anda arılarımız Anadolu’da. Daha buraya gelmedi. Arılar buraya gelmediği için mevcut 3-4 bin arı kapasitesi var ilçelerimizden aldığım bilgilerde. Bu arılarımız yanmış olabilir. Yangınlar sürdüğü için tespitler de daha yapılmadı. Ama şunu ifade edeyim, 2021 yılında Muğla özelinde çam balı üretimi bitmiştir. 2021 yılında Muğla’daki gelecek ya da mevcut Muğlalı arıcıların üretimini bırakınız, arıları ne olacak bu sorgulanmalıdır. 2021 yılında gerçekten çok kötü bir dönem bekliyor. Altını çizmek istiyorum, 9 ay bal üretiliyordu burada. Kışın da arıcılarımız bu alanlarda şeker vermeden arılarını ayakta tutabiliyorlardı, bunlar da gitti. Devletimiz bu noktada arıcılarımıza ciddi bir kışlık besleme yardımı yapmalıdır. Evet evleri yandı, malzemeleri yandı bu insanların. Bu insanlara ciddi bir devlet desteği sağlanmalıdır. Ama dışarıdaki arılar için de besleme desteği mutlaka oluşmalıdır.” şeklinde ifade etti.

Türk çam balı çalıştayı düzenlenmeli!

 Gerek Manavgat gerekse Muğla’da yanan alanların kışın harnup ve püren de getirdiğini belirten Şahin, “Bunlar yok oldu. Bunun için neler yapılmalıdır? Yangın söner sönmez acil bir eylem planıyla bu bölgede bir çalıştay yapılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’mız başta olmak üzere hem tarım kısmı hem de orman kısmı, bir de üniversitelerimizde yangın ekolojisi çalışan arkadaşlarımız, kısaca tüm sektör bileşenleri, birlikte hareket etmeliyiz. En yakın zamanda ‘Türk Çam Balı Çalıştayı’nı  düzenleyerek, bu alanda yeni bir yol haritası ve strateji hazırlamalıyız. Çam balı, Türkiye’nin büyük bir değeridir, konuyu yepyeni bir plan çerçevesinde ele almamız gerekiyor. Son olarak şu hususu vurgulamak istiyorum. Böyle bir milli felaket karşısında Türkiye arıcıları el ele ve gönül gönüle çalışacaktır. TAB, tüm gücüyle arı yetiştiricilerimizin yanındadır.” ifadesinde bulundu.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap